İki Göğsün Arasındaki Ağrı Neden Olur?

İki göğsün arasında ağrı olduğu zaman hastalar genellikle kalp krizi ya da kalp rahatsızlığı yaşadığını düşünür. Ancak göğüslerin ortasında ağrı ya da sıkışma hissi kalp sorunları dışında birçok sağlık sorunu nedeniyle de oluşabilmektedir. Bu sorunlar arasında en yaygın olanı mide asidi, mide fıtığı, reflü ve stres gibi rahatsızlıklardır. Göğüs ağrısı, göğüs kafesinin ortasında ya da iki göğsün arasında hissedilen ağrıdır. Bu ağrı zaman zaman hafif seyrederken bazen de çok şiddetli olabilmektedir.

İki Göğsün Arasında Neden Ağrı Oluşur?

Göğüs ağrısının nedeni kalp rahatsızlığı dışında başka birçok rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında mide fıtığı, kas yırtılması, kaynaması, fibromyalji, stress, kaburga yaralanması, ağrılı kas sendromu ve mevsimsel alerjik rinit yer almaktadır. Özellikle mide fıtığı ve mide reflüsü nedeniyle meydana gelen asit üremesi ve regurjitasyon nedeniyle midede yanma hissi ve göğüs ağrısı meydana gelir.

Reflü

Reflü hastalığı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşmaktadır. Bu hastalıkta asitli yemeklerin tüketilmesi sonrası mide asidi yemek borusuna geri kaçarak öksürük, mide yanması ve boğaz ağrısı gibi semptomlara neden olur. Aynı zamanda mide asidi yemek borusuna geri kaçtığı için göğüs kafesinin ortasında da ağrı meydana gelir.

Mide Fıtığı

Mide fıtığı, karın içerisinde yer alan midenin diyaframı geçerek toraks boşluğuna doğru ilerlemesiyle oluşmaktadır. Genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olan mide fıtığı hastalığı mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olur. Bu nedenle mide fıtığı hastalarının çoğunda reflü de görülmektedir. Reflüde olduğu gibi mide fıtığı hastalarında da yemek borusuna geri kaçan mide asidi nedeniyle göğüs kafesinde yanma hissi ve sıkışma yaşanabilir.

Alerjik Rinit

Alerjik rinit, burunun alerjenler nedeniyle tahriş olmasıdır. Alerjenler burun içerisinde salgıların üretilmesine neden olur. Alerjik rinit hastalarının çoğunda burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı ve boğaz ağrısı meydana gelir. Alerjik rinit rahatsızlığında meydana gelen öksürük nedeniyle de göğüs kafesinin ortasında ağrı hissi oluşabilmektedir.

Panik Atak

Panik atak, yoğun korku ve endişe durumudur. Panik atak anında kişide kalp çarpıntısı, soluk alıp verme güçlüğü ve terleme gibi semptomlar ortaya çıkar. Panik atak anında hızlanan nabız nedeniyle göğüs kafesinde de ağrı oluşabilir.

Kaburga Yaralanması

Kaburgaların çeşitli nedenlerden dolayı yaralanması da göğüs kafesinde ağrı yapar. Yaralanmanın şiddetine göre bu ağrı şiddetli olabilir.

Kas Gerilmesi

Aşırı egzersiz ve yaralanma nedeniyle kasların gerilmesi da göğüs kafesinde baskı ve ağrı yapar.

Ağrılı Kas Sendromu

Ağrılı kas sendromu, kaslarda ağrı ve sertlik meydana gelmesidir. Bu sendromda kişide kasılmalar, sertleşme ve göğüs kafesinde baskı ve ağrı meydana gelir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji, kaslarda yaygın ağrı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olan bir rahatsızlıktır. Fibromiyalji hastalarının çoğunda göğüs ağrısı da meydana gelir.

Stres

Stres, kişide kaygı ve gerginlik oluşturur. Stres anında hızlılayan nabız ve tansiyon da göğüs kafesinde ağrı oluşturur.

Kas Yırtılması

Kas yırtılması nedeniyle kişide ani şiddetli göğüs ağrısı meydana gelir.

İki Göğsün Arasında Ağrı Belirtileri Nelerdir?

İki göğsün ortasında oluşan ağrı hafif şiddetli olabileceği gibi bazen de çok şiddetli olabilir. Ağrının şiddeti zaman zaman artarken zaman zaman azalabilir.

Ayrıca göğüs ağrısıyla birlikte nefes darlığı, öksürük, balgam üretimi, soğuk terleme ve bayılma gibi semptomlar da meydana gelebilir. Göğüs ağrısı bazen de baş dönmesi, karıncalanma hissi, sırtta yanma hissi ve çarpıntı gibi semptomlarla birlikte de görülebilmektedir.

İki göğsün arasında meydana gelen ağrının şiddeti artarsa ya da bayılma gibi semptomlar yaşanırsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

İki Göğsün Arasında Ağrı Tanısı Nasıl Konur?

İki göğsün ortasında oluşan ağrının tanısı için öncelikle hastanın geçmiş tıbbi öyküsü alınır. Daha sonra hastanın fizik muayenesi yapılır. Bu testler sonucunda iki göğsün ortasında oluşan ağrının nedeni tespit edilemezse doktor ek testler isteyebilir.

Tansiyon ve nabız ölçümüyle birlikte EKG çekilebilir. Bunlarla birlikte kan testi de istenebilir. Kan testinde troponin seviyesine bakılır. Troponin kalp hücrelerinde bulunan proteinlerdir ve kalp kası hasar gördüğünde kana karışır. Bunlarla birlikte görüntüleme testlerinden de faydalanılabilir.

Bunlar arasında akciğer grafisi, röntgen ve tomografi yer almaktadır. Tüm bu testler sonucunda iki göğsün ortasında oluşan ağrının nedeni tespit edilir.

İki Göğsün Arasında Ağrı Nasıl Geçer?

İki göğsün ortasında oluşan ağrının geçmesi için öncelikle bu ağrının neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Eğer bu ağrının nedeni kalp rahatsızlığıysa doktor tarafından önerilen tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Kalp rahatsızlığı dışında göğüs ağrısı reflü ya da mide fıtığına bağlıysa doktor tarafından önerilen diyet programı uygulanmalı ve ilaç tedavisi düzenlenmelidir.

Eğer stres nedeniyle oluşan bir ağrı varsa stres kontrol teknikleri uygulanmalı ve stres yaratan durumlarla karşılaşmamaya çalışılmalıdır.

Kaburgada yaralanma ya da gerilme nedeniyle oluşan bir ağrı varsa da yaralı bölge dinlendirilmelidir. Şiddetli ağrılar için de doktor tavsiyesiyle ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Scroll to Top