Kaburga arası ağrısı, göğüs kafesinin iki tarafında da meydana gelen ağrılardır. Kaburga arası ağrısı, sıklıkla vücudun üst kısmında meydana gelen basit yaralanmalar, kas yırtılması, gerilmesi ya da kontüzyon (darbe), travmatik ya da nontravamatik (kaza dışında) nedenlerden kaynaklanır.
Kaburga Arası Ağrısı Nedir?
Kaburga arası ağrısı, göğüs kafesinin iki tarafında, kaburgaların arasında meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı hafif, orta ya da şiddetli olabilir. Ağrı göğüs kafesinin iki tarafında da hissedilebilir.
Bu ağrıların birçok nedeni olabilir. Ağrı ve diğer belirtiler birkaç gün içinde geçebilir veya haftalarca sürebilir. Ağrı bazen daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle, kaburga arası ağrısı varsa, altta yatan nedeni belirlemek için bir doktora görünmek önemlidir.
Kaburga Arası Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kaburga arası ağrısının en yaygın belirtisi hafif ila şiddetli arasında değişebilen göğüs kafesi ağrısıdır. Bu ağrı genellikle nefes alıp verme, hapşırma ya da öksürme gibi göğüsü zorlayan hareketlerde şiddetlenebilir.
Bunlara ek olarak kaburga arası ağrısı yaşayanlarda şu belirtiler de görülebilir:
- Ateş
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Göğüs kafesinde hassasiyet
- Ağrının meydana geldiği bölgede şişlik
- Kaburga arası ağrısına eşlik eden bulantı
- Tansiyon düşüklüğü
- Bayılma
Kaburga Arası Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Kaburga arası ağrısının nedeni vücut travması, darbe ya da yaralanma olabilir. Travmatik olmayan nedenler de kaburga arası ağrısına yol açabilir. Kaburga arası ağrısının nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Kaburga kırığı
- Kas yırtılması
- Kas gerilmesi
- Kontüzyon (darbe)
- Pneumoni (zatürre)
- Akciğer embolisi
- Pnömotoraks (akciğerin sönmesi)
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Reflü
- İltihaplı barsak hastalığı
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Kaburga Arası Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?
Kaburga arası ağrısı yaşanması durumunda tanı koymak için öncelikle ayrıntılı bir tıbbi geçmiş alınması gerekir. Daha sonra fizik muayene yapılır. Bu muayene sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin olup olmadığına bakılır.
Bunlara ek olarak şu tetkikler de yapılabilir:
- Kan testleri
- Röntgen
- Bilgisayarlı tomografi (BT taraması)
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
- Elektrokardiyogram (EKG)
Kaburga Arası Ağrısı Nasıl Geçer?
Kaburga arası ağrısının geçmesi için öncelikle altta yatan nedenin tespit edilip ona yönelik tedavi yapılması gerekir. Bu ağrıların çoğu basit yaralanmalar nedeniyle oluştuğu için evde uygulanan basit yöntemlerle geçebilir.
Ağrının geçmesi için şu yöntemler uygulanabilir:
- İstirahat
- Soğuk kompres uygulamak
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak
Ayrıca kaburgalarınıza baskı yapacak hareketlerden kaçınmalısınız. Yük kaldırmak, ağır eşya taşımak, öksürmek ya da hapşırmak gibi kaburgalara baskı yapan hareketler bu noktada sakıncalı olabilir.
Kaburga Arası Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Kaburga arası ağrısı yaşıyorsanız öncelikle aile hekiminize gitmelisiniz. Aile hekiminiz muayene sonrası gerekli görmesi durumunda sizi iç hastalıkları uzmanına yönlendirebilir.