Muskazon, birçok ağrı türünün tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir. Muskazon ağrı kesici olarak kullanılır mı? sorusunun cevabı, bu ilacın ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ağrı, genellikle bir yaralanma, hastalık veya sinir hasarının neden olduğu vücut doku hasarına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsız edici bir hissiyat olarak tanımlanır. Özellikle kas ve iskelet sistemi ağrılarında yaygın olarak kullanılan ilaçlar arasında yer alır.
Muskazon nedir sorusunu soran kişilere bu ilacın kas ve iskelet sistemi ağrıları, romatizma, diş ağrısı gibi çeşitli ağrılarının tedavisinde kullanılan kas gevşetici ve ağrı kesici özelliğe sahip bir ilaç olduğunu söylemek mümkündür. Kaslardaki gerginliği azaltarak ağrıyı hafifleten Muskazon, nörolojik hastalıklara bağlı olarak gelişen ağrılarda da kullanılabilir. Ancak bu ilaç nöropatik ağrıların tedavisinde yalnız başına kullanılmamalıdır.
Muskazon Nedir?
Muskazon, iskelet kaslarının gevşemesini sağlayarak ağrıyan bölgedeki kas gerginliğini azaltan ve spazmları önleyen ilaçtır. Romatizma, fibromiyalji, migren, diş, baş ve bel ağrısı gibi birçok ağrının tedavisinde kullanılan Muskazon’un içerisinde ağrı kesici ve kas gevşetici özelliğe sahip olan ibuprofen ve fenazon isimli maddeler bulunur. Bu ilaç ayrıca nörolojik hastalıklara bağlı olarak gelişen ağrılarda da tedaviye yardımcı olabilir.
Muskazon Ne İçin Kullanılır?
Muskazonun ne için kullanıldığı sorusuna verilecek cevaplar arasında kas gevşetici etkisi sayesinde romatizma ve fibromiyalji kaynaklı ağrıların giderilmesi yer alır. İbuprofen adı verilen bir nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) içeren Muskazon, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için kullanılırken kasların gevşemesini sağlayan fenazon maddesi sayesinde de kas spazmlarını önler.
Muskazon’un baş ağrısı, diş ağrısı, bel fıtığına bağlı oluşan bel ve sırt ağrıları, migren ve özellikle kadınlarda adet sancısı gibi birçok farklı ağrının tedavisinde kullanılması mümkündür. Ayrıca bu ilaç kaza ve spor yaralanmalarında da tedaviye yardımcı olur.
Fibromiyalji sendromu, kas-iskelet sistemi kronik yaygın ağrılarının en yaygın görülen hastalıklarından biri olup bu sendromda da kaslar üzerinde gerginlik yaratan faktörlerin ortadan kaldırılması için Muskazon kullanılabilir.
Kas Ağrıları
Kas ağrılarının birçok farklı sebebi vardır. Kas zorlanması, yırtılması, burkulma ve şiddetli egzersiz sonrasında ortaya çıkan kas ağrıları en yaygın görülen kas ağrılarıdır. Bu ağrıların tedavisinde de Muskazon kullanılabilir. Kas yaralanması sonucu oluşan şişlik ve iltihabı azaltmak için kullanılan NSAID içeren Muskazon, bu özellikleri sayesinde kas spazmlarını da önleyerek kasların gevşemesini sağlar.
Bel Ağrısı
Bel fıtığı, siyatik, dejeneratif disk hastalığı gibi bel bölgesindeki disklerdeki sorunlar bel ağrısına yol açabilir. Disklerdeki sorunların yanı sıra bel bölgesine uygulanan yaralanmalar da bel ağrısının nedenleri arasında yer alır. Bu gibi nedenlerden kaynaklanan bel ağrılarında kasların gevşemesi için Muskazon kullanılabilir.
Sırt Ağrısı
Sırt bölgesindeki kaslarda oluşan gerilmeler de sırt ağrısına yol açabilir. Farklı nedenlerden kaynaklanan sırt ağrılarının hafifletilmesi için de Muskazon kullanılabilir.
Diş Ağrısı
Diş çürüğü, diş eti iltihabı, enfeksiyon veya yaralanma sonucu dişlerde oluşan hassasiyetler diş ağrısına yol açabilir. Dişlerdeki hassasiyetin yanı sıra diş etlerindeki iltihabın giderilmesi için de NSAID içerikli Muskazon kullanılabilir.
Adet Sancı
Özellikle ilk regl dönemlerinde kadınlarda kramp tarzında şiddetli adet sancıları görülebilir. Kramp tarzındaki bu adet sancılarının giderilmesi için kasların gevşemesini sağlayan Muskazon kullanılabilir.
Travmatik Yaralanmalar
Kaza veya spor yaralanmaları sonrasında oluşan travmatik yaralanmalara bağlı oluşan şişlik ve iltihabı azaltmak için NSAID içerikli Muskazon kullanılabilir.
Muskazon Nasıl Kullanılır?
Muskazon kullanım şekli doktor tarafından belirlenir. Genel olarak günde 3 kez 1 tablet olarak önerilen Muskazon tabletleri yemeklerden sonra su ile beraber yutulmalıdır. Tablet çiğnenmeden yutulmalıdır. Tabletlerde yanma hissi olduğu için tüketilen gıdalardan 30 dakika sonra kullanılmalıdır. Eğer mide hassasiyeti varsa doktor önerisiyle tabletler besinlerle beraber alınabilir.
Muskazon Yan Etkileri Nelerdir?
Muskazon kullananlar bu ilacın yan etkilerinin neler olduğunu merak eder. Genel olarak yan etkileri çoğu kişi tarafından hafif şekilde görülürken bazı kişilerde daha ağır yan etkiler de görülür. Her ilaçta olduğu gibi Muskazon kullanımında da yan etkiler görülebilir ancak bu yan etkilerin görülme sıklığı hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
Muskazon’un yan etkileri şunlardır:
- Baş Dönmesi: Baş dönmesi ilaç kullanımıyla ortaya çıkabilecek yaygın bir yan etkidir. Vücuttaki dehidrasyon baş dönmesine yol açabileceği için bol miktarda sıvı tüketilmesi önerilir. Baş dönmesi şiddetliyse ilaç kullanımı bırakılmalı ve doktorla irtibata geçilmelidir.
- Bulantı: Bulantı hissi ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkan yaygın bir yan etkidir. Bulantı hissi devam ederse bir doktorla irtibata geçilmelidir.
- Kusma: Kas gevşeticilerin bulantı hissini artırması kusmaya yol açabilir. Eğer kusma devam ederse bir doktora danışılmalıdır.
- Mide Bulantısı: Mide bulantısı da bulantı hissinden kaynaklanan yaygın bir yan etkidir. Mide bulantısı devam ederse bir doktora başvurulmalıdır.
- Mide Ağrısı: Muskonun mide koruyucu özelliği bulunmadığı için mide zarında tahrişe yol açarak mide ağrısına neden olabilir.
- Sindirim Sorunları: Sindirim sorunları mide bulantısına yol açabilecek yaygın bir yan etkidir.
- Düşük Tansiyon: Tansiyon düşüklüğü ilaç kullanımıyla ortaya çıkabilecek olası yan etkiler arasında yer alır.
- Göz Kuruluğu: Muskonun gözlerde kuruluk yapması olası yan etkiler arasında yer alır ancak bu yan etki kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
- İshal: Muskonun sindirim sistemindeki değişiklikler nedeniyle ishale neden olması olasıdır.
- Ateş: Ateş de ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek yaygın bir yan etkidir.
- Yorgunluk: Muskazon yorgunluk hissine yol açabilir ancak bu yan etki kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
- Cilt Döküntüsü: Cilt döküntüsü de ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası yan etkiler arasında yer alır.
- Alerjik Reaksiyonlar: Alerjik reaksiyonlar da ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası yan etkilerdir.
- İdrar Renginde Değişiklik: İdrar rengindeki değişiklik de ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası yan etkiler arasında yer alır.
- İdrarda Kan: İdrarda kan olması da ilacın vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası yan etkiler arasında yer alır.
- Kilo Alma: Kilo alma da ilaç kullanımının vücutta oluşturduğu hormonal değişiklikler nedeniyle görülebilecek olası yan etkilerdendir.
- Kilo Verme: Kilo verme de ilaç kullanımının vücutta oluşturduğu hormonal değişiklikler nedeniyle görülebilecek olası yan etkilerdendir.
- Kuru Ağız: Kuru ağız da ilaç kullanımının vücutta oluşturduğu farklı tepkimelere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası yan etkilerdendir.
- Ağırlaşan Astım Belirtileri
- Ağırlaşan Kalp Yetersizliği Belirtileri
- Ağırlaşan Böbrek Yetersizliği Belirtileri
- Ağırlaşan Karaciğer Yetersizliği Belirtileri
- Bölgesel Şişlik
- Eklem Sertliği
- Bulanık Görme
- Dizlerde İltihaplanma
- Ellerin Şişmesi
- Ellerin İltiaplanması
- Sıvı Toplanması
- Kötü nefes kokusu
- Böbrek Rahatsızlıkları
- Kabızlık
- Sarımsak Nefesi
- Kilo Kaybı
- Yüksek Tansiyon
- Kalp Atışının Hızlanması
- Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı
- Nefes Almada Zorluk
- Kalp Krizi Riski Artışı
- Pankreas Rahatsızlıkları
- Tansiyon Yükselmesi
- Sindirim Sistemi Kanaması
- Böbrek Taşı Oluşumunu Kolaylaştıran Faktörler
- Böbrek Hasarı
- Böbrek Yetmezliği Riski
- Böbrek Taşı Oluşumu İhtimalinin Arttığı İlaçlar Kullanımı
- Böbrek Taşı Oluşumu Riski Artışı
- Karaciğer Hasarı Riski Artışı
- Tansiyon Kontrolsüzleşmesi
- Kardiyovasküler Hastalık Geçmişi Olanlarda Sıkıntılar Yaşama İhtimali Artışı
Eğer Muskazon kullanımında istenmeyen herhangi bir semptom fark edilirse derhal doktora başvurulmalıdır.