Ovulasyon, yumurtalıkların birinci derecede olgunlaşmış ve serbest hale geçmiş olan yumurtayı atma sürecidir. İnsanda her ay yaklaşık 15-20 folikül olgunlaşır fakat bunlardan yalnızca biri yumurtlama sürecini başarıyla tamamlar. Yumurtanın atılmasıyla birlikte tüplerine geçen sperm ile döllenme gerçekleşirse gebelik oluşur. Gebelik oluşmazsa rahim kanaması başlar. Bu sürecin içerisinde bazı kadınlarda bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlar içerisinde ağrı da yer alır. Bu duruma ovulasyon ağrısı denir.
Ovulasyon Ağrısı Nedir?
Ovulasyon ağrısı, yumurtalıkların yumurta üretme sürecinde yaşanan ve çoğunlukla kadınların sağ veya sol yumurtalığında hissettiği ağrıdır. Kadınların yaklaşık %20’sinde görülen ovulasyon ağrısı, nadiren diğer hastalıklara göre daha şiddetli seyir izler. Ovulasyon ağrısı, yumurtlama döneminde serbest bırakılan ve döllenmeye hazır olan yumurtadan kaynaklanan bir ağrıdır. Her kadında farklı seviyelerde hissedilen bu ağrı, genel olarak hafif düzeydedir.
Yumurtlama dönemi, adet döneminden 14 gün önceki dönem olarak da bilinir. İyi bir vücut takibi sayesinde yumurtlama döneminin ne zaman olduğuna dair genel bir bilgiye sahip olmak mümkündür. Fakat bazı durumlarda bu sürecin takibi zordan mümkündür. Ovulasyon, stres, yorgunluk, yoğun egzersiz gibi durumlarda zor olabilirken iyi bir vücut takibi sayesinde kolay bir şekilde gözlemlenebilir. Vücutta bazı değişikliklere neden olan ovulasyon döneminin genel belirtileri şunlardır:
- Vücutta ısı artışı
- Adet döneminden 1 hafta önce başlayan göğüslerde hassasiyet ve büyüme
- Ruh halinde değişiklikler
- Yumurtlama döneminde artan iştah
- Ciltte oluşan sivilceler
- Yumurtlama döneminde hissedilen ovulasyon ağrısı
- Yumurtlama döneminde artan vajinal akıntı
- Yumurtlama döneminde sol alt karın ağrısı
Yumurtlama döneminin takibinde vajinal ultrason ve hormonal testler sıklıkla kullanılır. Bu yöntemler sayesinde olası kısırlık problemlerinin de tespiti yapılabilir.
Ovulasyon Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Ovulasyon ağrısının en temel belirtisi karında hissettiği ağrıdır. Bu ağrı genellikle hafif ve dayanılabilir düzeydedir. Bazı kadınlarda ise ovulasyon ağrısı çok şiddetli olabilir. Ovulasyon döneminin belirtileri arasında yer alan karın ağrısının yanında kadının hissettiği diğer semptomlar şunlardır:
- Yumurtlama döneminin başlangıcını gösteren vajinal akıntının artması
- Ağrıyan tarafın olduğu kolda veya bacakta hissedilen güçsüzlük
- Göğüslerde hassasiyet
- Adet döneminden yaklaşık 1 hafta önce yaşanan ruh hali değişiklikleri
- İştah artışı
- Sivilce çıkması
- Karın alt kısmında hassasiyet
Karın Ağrısı ile Ovulasyon Ağrısını Nasıl Ayırt Edebilirim?
Karnın ağrımasının birçok sebebi olabilir. Karın ağrısının nedenleri arasında aşırı yemek yemek, gaz, kabızlık, mide üşütmesi, adet dönemi, kist, apandisit ve safra kesesi iltihabı yer alır. Apandisit iltihabı ve safra kesesi iltihabı karın ağrısına neden olsa da bu iltihaplar kişiyi acil servise götüren durumlardandır.
Karın ağrısı ile ovulasyon ağrısını ayırt etmenin en kolay yolu kişinin kendi vücudunu tanımasıdır. Kişinin kendi karın ağrısının nedenini bilmesi ovulasyon ağrısı olup olmadığını anlamaya da yardımcı olur. Karın ağrısı ile birlikte ateş, bulantı, kusma gibi semptomlar varsa bu durum ovulasyon ağrısını değil apandisit veya safra kesesi iltihabını düşündürür.
Ovulasyon Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Ovulasyon ağrısının ne kadar süreceği kişiden kişiye değişebileceği gibi aynı kişi için farklı seferlerde de farklı sürelerde olabilir. Genellikle ovulasyon ağrısı kısa süreli olup 1-3 gün kadar sürer. Bazı durumlarda ovulasyon ağrısının daha uzun sürdüğü de gözlemlenebilir.
Ovulasyon Ağrısı Hangi Tarafta Olur?
Ovulasyon sırasında salgılanan hormonlar sonucunda yumurtalıklarda meydana gelen büyüme her iki tarafta da gözlemlenebilir. Bu durumda her iki tarafta da ayrı ayrı veya birlikte rahatsızlık hissi oluşabilir. Ayrıca bazı kadınlarda her iki yumurtalıktan sırayla ovulasyon gerçekleşmesi sebebiyle her iki tarafta da ağrı hissedilebilir.
Ovulasyon Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ovulasyon ağrısına sıcak su torbası uygulamak, hafif egzersizler yapmak ve bol su içmek ovulasyon döneminin semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca doktor önerisiyle bazı ağrı kesiciler de ovulasyon ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.
Kimler Ovulasyon Ağrısı Yaşar?
Bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde ovulasyon ağrısı görülme ihtimali artar. Bu rahatsızlıklar içerisinde endometriozis ve pelvis inflamatuar hastalığı yer alır. Ayrıca stres, yorgunluk ve yoğun egzersiz gibi durumlar da ovulasyon yaşanma sıklığını etkileyen durumlardır.
Ovulasyon Ağrısı Belirtileri ile Apandisit Ağrısını Nasıl Ayırt Edebilirim?
Kişiler apandisit ile ovulasyon ağrısını ayırt edebilmek için bazı testlere tabi tutulmalıdır. Kesin tanı için kan tahlili yapılması gerekir. Beyaz kan hücrelerinin miktarında yaşanacak artış apandisit iltihabını gösterirken, hormonal testlerin sonucunda karşılaşılan değerler ise ovulasyon dönemini belirler. Kan tahlili dışında idrar tahlili de yine kesin tanı için gereklidir. İdrar tahlili sonucunda ürotriti teşhisi konulursa eğer bu durum apandisit ile ovulasyon ağrısını ayırt etmeye yardımcı olur.