Sağ Şakakta Ağrı

İnsanların yaşadığı sağlık sorunları arasında baş ağrısı da yer alıyor. Baş ağrısı da kendi içerisinde farklı gruplara ayrılıyor. Şakak bölgesinde yaşanan ağrılar da baş ağrısının farklı bir türü olarak değerlendiriliyor. Şakak ağrılarının altında birçok farklı neden yatabiliyor. Şakak ağrısı yaşandığı zaman kişiler bu durumun neden kaynaklandığını merak ediyor. Özellikle sağ tarafta yaşanan ağrılar sağlıklı bireyleri endişeye sevk edebiliyor. Sağ şakakta ağrı sıklıkla migren atakları, gerilim tipi baş ağrıları ve sinüzit gibi hastalıklardan kaynaklanıyor. Ancak sağ şakakta ağrı uyku apnesi, kulak hastalıkları, meniere sendromu ve multiple skleroz gibi sağlık problemlerinin de habercisi olabiliyor.

Sağ Şakakta Ağrı Neden Olur?

Şakak ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle sağ şakakta ağrı yaşandığı zaman kişinin öncelikle bu ağrının neden kaynaklandığını tespit etmesi gerekiyor. Şakaktaki ağrı farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Kimi zaman keskin ve batıcı bir ağrı şeklinde hissedilirken kimi zamanda dull ve zonklayıcı bir ağrı şeklinde hissediliyor. Bu tarz belirtilerin tespiti sağ şakaktaki ağrının neden kaynaklandığını bulmaya yardımcı olabiliyor.

Şakaktaki ağrı bazen yalnızca tek taraflı olabiliyor. Bu durumda sağ şakakta ağrı ile beraber sol şakakta da ağrı hissedilebiliyor. Kişiler bu tarz bir baş ağrısını sağlıklı bireylerde endişe sebebi olarak değerlendirebiliyor. Ancak tek taraflı baş ağrıları sağlıklı bireylerin dışında migren hastalarında da yaşanıyor. Migrende baş ağrısı atakları birden başlayıp birden sona eriyor. Bu tarz ataklar süre olarak birkaç saatten birkaç gün boyunca devam edebiliyor.

Şakaktaki ağrı migren dışında gerilim tipi baş ağrısından da kaynaklanabiliyor. Gerilim tipi baş ağrısının altında yatan neden tam olarak bilinmiyor. Ancak stresin gerilim tipi baş ağrısını tetiklediğine dair bazı çalışmalar mevcut. Gerilim tipindeki baş ağrısı şakak bölgesinde bir baskı şeklinde hissediliyor. Bu tarz gerilim tipi baş ağrıları migrene oranla daha hafif şekilde seyredebiliyor.

Sinüzit, orta kulak iltihabı, alerjik rinit ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da sağ şakakta ağrı yaşanmasının nedenleri arasında yer alıyor. Bu tarz enfeksiyonlar özellikle sinüzit ve orta kulak iltihabı şakağa yakın bölgelerde de baskı ve hassasiyete yol açabiliyor. Bu tarz enfeksiyonlarda genellikle ateş, boğazda yanma hissi, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi semptomlar da görülüyor.

Şakaktaki ağrı uyku apnesinden de kaynaklanabiliyor. Uyku apnesi, uykuda nefes durması olarak tanımlanıyor. Apne atakları sırasında kısa süreli nefes durmaları meydana geliyor. Uyku apnesi nörolojik hastalıkların yanı sıra kalp, damar ve metabolizma hastalıklarının da riski artırıyor. Uyku apnesi ciddi bir hastalık olduğu için tedavi edilmesi gerekiyor.

Meniere sendromu son derece kompleks bir hastalık olarak biliniyor. Kulak zarının delinmesiyle ortaya çıkan bu hastalıkta kulakta çınlama, işitme kaybı, kulak tıkanıklığı ve dengesizlik gibi çeşitli semptomlar yaşanıyor. Meniere sendromu hafif ve ileri evrelerinde sağ şakakta da ağrı yaşanmasına neden olabiliyor.

Şakaktaki ağrıların bir kısmı nörolojik hastalıklardan da kaynaklanıyor. Bu tarz durumlarda genellikle vücudun farklı bölgelerinde de ağrılar yaşanıyor. Sağ şakakta meydana gelen ağrılar sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu nörolojik hastalık belirtileriyle beraber başka hangi semptomların yaşandığıdır. Eğer yalnızca sağ şakakta ağrı varsa bu durum nörolojik hastalıklara tek başına bir gösterge olmuyor. Ancak bu tarz bir baş ağrısına nörolojik hastalıklara dair başka semptomlarda eşlik ediyorsa bu durum nörolojik bir rahatsızlığın habercisi olabiliyor.

Şakaktaki ağrılar kişilerin sık yaşadığı sağlık problemleri arasında yer alıyor. Altta yatan neden her ne olursa olsun şakaktaki ağrı kişilerin gündelik yaşamında bazı kısıtlamalara neden olabiliyor. Şakaktaki ağrılar çeşitli ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Ancak kişinin baş ağrısının nedenini bilmesi ve altta yatan nedene yönelik tedavi olması gerekiyor.

Sağ Şkakta Ağrı Nasıl Geçer?

Sağ şakakta ağrı yaşamadan önce kişiler bu durumun neden kaynaklandığını anlamaya çalışıyor. Kişiler sağ şakaktaki ağrılarda doktora gitmeyi tercih etmeden önce bu durumun kendilerine özel bir çözümü olup olmadığını merak ediyor.

Şakaktaki ağrılar çeşitli yöntemlerle hafifletilebiliyor. Bu tarz yöntemlerden bazıları kişilerin kendi başlarına uygulayabileceği bazı yöntemler olurken bazı yöntemlerde tıbbi tedaviyi gerektirebiliyor.

Şakaktaki ağrılarda kişilerin kendi başlarına uygulayabileceği en basit yöntem istirahat etmek oluyor. Kişiler yorgunluktan dolayı şakakta yaşanan bir ağrı varsa dinlenerek bu tarz ağrıları hafifletebiliyor. Bunun yanında stresli geçen bir günün ardından kişiler rahatlama tekniklerini deneyerek şakaktaki gerginliğin ve dolayısıyla ağrının azalmasına yardımcı olabiliyor.

Ağrı bölgesine soğuk kompres uygulamak ya da sıcak su torbası koymak da şakaktaki ağrıların geçmesine yardımcı olabiliyor. Bunun yanında masaj yaparak ya da masaj aletleri kullanarak çiğneme kaslarını rahatlatmak da şakaktaki gerginliği azaltarak ağının hafiflemesini sağlıyor.

Şakaktaki ağrıların tedavisinde bazı bitkisel ve doğal yöntemler de tercih edilebiliyor. Şakaktaki ve çene bölgesindeki kasları rahatlatmak için kişilerin sandal neyi kullanması tavsiye edilebiliyor. Bunun yanında nane çayı da kasların gevşemesine yardımcı olabiliyor. Ihlamur ve papatya çayları da stres seviyesinin azalmasına yardımcı olarak dolaylı yoldan sağ şakaktaki ağrıların geçmesine yardımcı olabiliyor.

Kişiler sağ şakaktaki ağrı için çeşitli ilaçlar alabiliyorlar. Bu tip baş ağrıları genellikle nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ya da basit analjezikler ile tedavi edilebiliyor. Bunun yanında migren tipi baş ağrısı için spesifik ilaçlar da reçete edilebiliyor.

Kişilerin sık yaşadığı gerilim tipi baş ağrısında çeşitli tedaviler uygulanabiliyor. Kişilerin stres yönetimi yapması, bilişsel davranışçı terapiler alması, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden geçmesi baş ağrısının tedavisinde etkili olabiliyor.

Kronik sinüzit rahatsızlığından şüphelenilen kişilerde bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabiliyor. Tedavi planlamasında antibiyotik, kortizon içeren ilaçlar ya da antihistaminikler tercih edilebiliyor. Daha ileri düzeyde vakalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor.

Meniere sendromu tanısı konulan kişilerde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Tuz kısıtlaması, sıvı tüketiminin azaltılması ve kafein içeren besinlerden uzak durulması Meniere sendromunun tedavisinde önemli rol oynuyor.

Şakaktaki ağrılar kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bu tarz baş ağrılarının altında yatan nedenin bulunup uygun tedavinin planlanması gerekiyor.

Scroll to Top