Sol Kaburgalarımda Ağrı Neden Olur?

Kaburgalar vücudumuzda önemli bir yere sahiptir. Göğsü ve iç organları korumaya yardımcı olan kaburgalar aynı zamanda vücudun esnekliğini artırır. Kaburgalarda ve göğüs bölgesinde hissedilen ağrı ise genellikle kişinin endişe duymasına neden olur. Bu ağrının birçok nedeni olabilir. Kaburga ağrısı sol tarafta yaşanıyorsa akla ilk olarak kalp ile ilgili problemler gelir. Sol kaburgalarımda ağrı var diyen kişilerin kalp sorunları yaşamasalar dahi kalp ile ilgili testlerden geçmeleri önerilir. İlerleyen yaşlarda görülen hipertansiyon, kolesterol gibi kalp sağlığını etkileyen faktörlerin tetkik edilmesi daha güvenli bir yol izlemeye yardımcı olur.

Sol Kaburgaların Ağrı Neden Olur?

Sol kaburgaların ağrısı genellikle sol göğüs ağrısı olarak değerlendirilir ve bu durum kalp sağlığı ile ilgili endişelere neden olur. Sol kaburgaların ağrısının kalp damar hastalıkları, koroner arter hastalığı, miyokard enfarktüsü (kalp krizi), perikardit (kalp zarı iltihabı) gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği için bu durumların gözden geçirilmesi gerekir. Sol kaburga ağrısının kalp ile ilgili sorunların habercisi olması nedeniyle bu ağrıyı göz ardı etmemek ve mutlaka ilgili testlerin yapılmasına zaman tanımadan geçmek gerekir.

Sol kaburgaların ağrısı yalnızca kalp ile ilgili sorunlardan değil sol akciğerin enfekte olması durumunda da yaşanır. Zatürre, pnömoni gibi akciğer enfeksiyonları sol kaburga ağrısına neden olur. Bu gibi durumlarda göğüs, sol kola yayılan yanma ve bıçak batması tarzında keskin ağrılar görülür. Sol akciğerin tümör ya da kitle oluşturması da sol kaburga bölgelerinde ağrı oluşmasına neden olur. Akciğerle ilgili herhangi bir problem yaşandığında öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüste ağırlık hissi gibi semptomlar da görülür.

Göğüs bölgesinde ve sol kaburgalarda yaşanan ağrıların bir diğer nedeni de mide problemleridir. Özellikle gastrit, reflü, mide fıtığı gibi problemleri olan kişilerde yanma, batma, acı ağız tadı gibi semptomlara ek olarak kaburga ağrısı yaşanabilir. Mide ile ilgili yaşanan sorunlarda genellikle mide belirtileri ön plandadır.

Sol kaburgaların ağrısının bir diğer nedeni de sinirsel problemler ya da kas-iskelet sistemiyle ilgili sorunlardır. Bu durumlarda sol kaburga bölgesinde hassasiyet, şişlik yanı sıra ağrı görülür. Sol kaburga bölgesinde sinirlerin sıkışması, kasların gerilmesi de bu bölgedeki ağrıların nedenleri arasında yer alır.

Kalp Krizi Belirtileri

  • Ağrı: Göğsün merkezinde ve sol tarafında, çenede, boyunda, kollarda (özellikle sol kol ve omuzda) ve sırtta baskı, dolgunluk veya ağrı hissi
  • Nefes Darlığı: Yüksek eforda veya dinlenirken nefes daralması
  • Terleme: Normalden fazla terleme
  • Mide Bulantısı: Mide bulantısı veya kusma
  • Baş Dönmesi: Baş dönmesi veya bayılma

Kalp Krizi Geçiriyorum Nasıl Anlarım?

  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık: Genellikle ortada ama bazen solda veya her iki kolda da hissedilebilir.
  • Nefes darlığı: Göğüs ağrısıyla aynı anda veya onsuz da ortaya çıkabilir.
  • Soğuk terleme, bulantı veya kusma: Bazı kişilerde bu belirtiler görülebilir.

Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste yaşanan ağrı veya bası hissidir. Bu ağrı birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce devam edebilir ve tekrarlayabilir. Kalp krizinde yaşanan göğüs ağrısı genellikle aşağıdaki bölgelerde hissedilir:

  • Göğsün merkezinde veya sol tarafında
  • Çene ve yüzde
  • Belde
  • Sırtta
  • Kollarda (özellikle sol kol)

Kalp krizi sırasında nefes darlığı aşağıdaki durumlarda yaşanabilir:

  • Yüksek eforda
  • Dinlenirken
  • Zatürre, astım veya kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları olan kişilerde

Kalp krizinde terleme aşağıdaki durumlarda görülür:

  • Hiçbir sebep yokken
  • Buzdolabına yakın olduğunuzda
  • Fiziksel olarak hiçbir şey yapmadığınız zaman
  • Gündüz veya gece
  • Erkeklerde genelde kadınlara oranla daha fazla görülür

Kalp krizinde bulantı veya kusma belirtileri görülebilir:

  • Gebelik, migren veya mide rahatsızlıklarında görülen bulantılara benzer
  • Mide bulantısı veya kusma kalp krizinin tek belirtisi olabilir

Ağrı Kaburga Kemiğinde mi Kalpte mi Belirgin Olur?

Ağrının nerede hissedileceği kişinin beden algısı ile ilgilidir. Örneğin sol kaburganın kalp ile ilgili bir hastalıktan dolayı ağrıması durumunda bu ağrı göğüste hatta kolun sol omuzuna kadar yayılarak hissedilebilir. Bu nedenle kaburga kemiği altında hissedilen ağrı kalpte de hissedilen ağrının değerlendirmesine dahil edilir.

Kaburgalarım Ağrıyor Kalp Ağrısı mı Yoksa Kas Ağrısı mı Nasıl Anlarım?

Kaburgaların altında ve göğsün üst kısmında bulunan kaslar kalp kası ile doğrudan iletişim halindedir. Bu nedenle kaburgalarda yaşanan ağrılar kalp ile ilgili sorunlarda görülebileceği gibi kas-iskelet sistemi problemlerinde de yaşanabilir.

Kaburgaların altında yaşanan ağrılarda yaklaşım tarzı semptomların karakterine bağlıdır. Kaburga kemiği altında oluşan kas ağrıları genellikle bölgeyi hareket ettirdiğinizde veya derin nefes aldığınızda artar. Öksürme, hapşırma ve gülme gibi hareketler de bu tip bir ağrıyı kötüleştirebilir.

Buna karşın kalbe bağlı olan ağrılar öne eğilme veya vücudu hareket ettirme gibi hareketlerle artmaz. Kalbe bağlı olan problemlerde alev alanı olarak tanımlanan daha geniş bir alana yayılan ve bazen omuzun iç kısmına kadar ulaşan bir ağrı hissi oluşur. Ayrıca kalbe bağlı olan sorunlarda nefes darlığı da söz konusudur.

Ağrı karakterizasyonu yapmak oldukça subjektiftir. Bu nedenle kesin tanıyı koymak için kardiyoloji uzmanına başvurmak ve gerekli testleri uygulamaktan kaçınmamak gerekir.

Kaburga Kemiği Altında Ağrı Neden Olur?

Kaburgalar kemiğe bağlı oluşumlar oldukları için direkt olarak travmaya bağlı olarak hasar görebilirler. Bu hasar da doğal olarak kaburga kemiği altında ve bölgede ağrı oluşmasına neden olur. Kaburgaların altında yaşanan ağrıların nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Travmaya bağlı kaburga kırıkları
  • Yumuşak doku zedelenmeleri ve yaralanmaları
  • Aniden gelişen şiddetli öksürükler kaburgalarda oluşan zorlanmalarına neden olabilir
  • Ayrıca nefes alıp verişimiz kaburgalarla beraber çalıştığı için yoğun bir şekilde nefes alıp verme egzersizleri de kaburgaların altındaki kasları zorlayarak ağrı oluşumuna neden olabilir.

Kaburga Kemiği Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaburga kemiği ağrısının tedavisi öncelikle neden kaynaklandığının belirlenmesiyle mümkündür. Kalple ilgili problemler dışındaki durumlarda istirahat, soğuk kompres uygulaması, gerekli görülürse ilaç tedavisi uygulanabilir.

Eğer kaburga kemiği hasar gördüyse ya da kırıldıysa o zaman fiziksel aktivite kısıtlanır. Ağrının şiddetine göre ilaç tedavisi uygulanabilir. Çoğu zaman kompres uygulamaları ve ilaç tedavisi yeterli olur fakat çok ciddi hasarlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Scroll to Top