Kemik Ağrısı Nedir? Neden Olur? Vücutta Kemik Ağrıları

Kemik ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen kemik rahatsızlıklarının yanı sıra farklı hastalıklara da işaret eder. Özellikle çocukluk çağında görülen kemik ağrıları, daha çok büyüme ağrısı olarak adlandırılır. Büyüme çağındaki çocuklar, yoğun aktivite sonrasında ya da geceleri daha fazla kemik ağrısı yaşayabilirler. Vücutta kemik ağrıları genel olarak yorgunluk, stres ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıksa da bazı durumlarda belli başlı hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle uzun bir süre geçmeyen ve dayanılmaz boyutlara ulaşan kemik ağrılarının teşhisi için bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.

Kemik Ağrısı Nedir?

Vücudun kemiklerini oluşturan hücrelerde meydana gelen hasar, kemik yaralanmaları, enfeksiyon, iltihaplanma veya kanser gibi durumlar sonucunda oluşan kemik ağrıları, genellikle yorgunluk ve stres gibi durumlara bağlı olarak gelişir. Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen bu ağrı türü, zonklayıcı tarzda hissedilir. Kemik ağrıları her ne kadar dayanılmaz boyutlara ulaşmasa da uyku düzenini etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir.

Kemik Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Gün içerisinde yoğun ve karmaşık aktiviteler yapan çocuklar ve ergenlik dönemindekiler başta olmak üzere tüm bireylerde görülebilecek olan kemik ağrılarının en temel belirtisi, vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilen zonklayıcı ve sızlayan tarzda ağrılardır.

Bu ağrılar; özellikle kollar, bacaklar, eller, dizler ve ayaklarda yoğun olarak hissedilir. Dayanılmaz boyutlara ulaşmayan kemik ağrıları, uyku düzenini etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Daha önce herhangi bir yaralanma veya travmanın söz konusu olmadığı durumlarda ortaya çıkan kemik ağrıları, vücutta meydana gelen hasarın bir göstergesi olduğu için dikkate alınmalıdır.

Bunların yanı sıra kemik ağrısına eşlik edebilecek diğer semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağrıyan bölgede ısı artışı
  • Ağrıyan bölgede hassasiyet
  • Ağrıyan bölgenin etrafındaki ciltte renk değişimi
  • Şişlik
  • Ağrıyan bölgede hareket kısıtlılığı

Vücutta Kemik Ağrıları Neden Olur?

Gün içerisinde yoğun ve karmaşık aktiviteler yapan çocuklar ve ergenlik dönemindekiler başta olmak üzere tüm bireylerde görülebilecek olan kemik ağrılarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Büyüme çağındaki çocuklarda görülen ”büyüme ağrıları”
  • Artrit, eklemlerde iltihaplanma ve sertleşmeye neden olarak kemiklerin de hasar görmesine yol açabilen romatizma çeşitlerinden biridir
  • Diz kapağı kemiğinin alt kısmında meydana gelen ve özellikle gençlerde yaygın olarak görülen kızılcık hastalığı ya da hatice hastalığı olarak bilinen Osgood-Schlatter hastalığı
  • Yaşlı bireylerde görülen osteoporoz gibi kemik hastalıkları
  • Yoğun spor yapma ya da çalışma öyküsü bulunanlarda görülen stres fracture (stres kırığı)
  • Kemikleri besleyen damarların beslenmesini bozarak kemik erimesine neden olan ”Avascular Necrosis”
  • Kemik iliğinde meydana gelen iltihaplanma ya da enfeksiyon olarak bilinen osteomiyelit
  • Ayrıca osteosarkom adı verilen uzun kemiklerde görülen nadir bir kanser çeşidi de kemik ağrılarına neden olur

Vücutta Kemik Ağrıları Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Artrit ve osteoporoz gibi rahatsızlıkların yanı sıra Osgood-Schlatter hastalığı da vücutta kemik ağrılarına neden olur. Bunların yanı sıra osteomiyelit de vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen kemik ağrılarının belirtisi olabilir.

Kemik Ağrıları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen şiddetli ve uzun süre geçmeyen kemik ağrıları ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurarak uzman desteği alınması önerilir. Ortopedi uzmanları, iskelet sistemi ve bunun yanında kas ve eklemlerle ilgili tüm rahatsızlıklara yönelik teşhis ve tedavi süreçlerini yürütebilirler.

Scroll to Top