Karın ağrıları genel olarak sindirim sisteminin yol açtığı problemlerden kaynaklanır. Fakat karın ağrılarının altında sindirim sistemi dışındaki hastalıklarda yatabilir. Karın ağrısının altında yatan sebebi bulmak önemlidir çünkü bazı durumlarda acil müdahale gereklidir. Bu durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekebilir. Sağ karın ağrısı genel olarak apandisit, böbrek taşı, safra kesesi problemi gibi hastalıklardan kaynaklanır. Apandisit, divertikülit, ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi hastalıklar yüzünden de sağ karın ağrısı yaşanabilir.
Sağ Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısının sağ kısımda yaşanıyor olması genellikle apandisit, divertikülit, Crohn hastalığı, böbrek taşı ve pielonefrit gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Sağ karın ağrısı mide problemlerinden de kaynaklanabilir. Mide duvarının iltihaplanması sonucu sağ karında ağrı yaşanabilir. Kadınlarda ise sağ karın ağrısı yumurtalık kisti, dış gebelik ve over (yumurtalık) iltihabı gibi durumların belirtisi olabilir.
Sağ karın ağrısı genel olarak hafif şiddette olur ve zamanla geçer. Ancak apandisit gibi durumlarda yaşanan ağrı şiddetli olabilir. Ağrının apandisit nedeniyle yaşanıyor olması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Aksi halde apandisitin patlaması durumu yaşanabilir. Bu da hayatı tehdit eden durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sağ Karın Ağrısının Nedenleri
Sağ karın ağrısının oldukça fazla nedeni olabilir. Apandisit, böbrek taşı, safra kesesi sorunları, divertikülit gibi hastalıklar nedeniyle sağ karın ağrısı yaşanabilir. Ayrıca kadınlarda yumurtalık kisti veya dış gebelik gibi durumlarda da sağ karın ağrısı yaşanabilir.
Sağ karın ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Apandisit
- Böbrek taşı
- Safra kesesi problemleri
- Yumurtalık kisti
- Dış gebelik
- Over iltihabı
- Mide iltihabı
- Kas yaralanmaları
- Cilt problemleri
Apandisit
Apandisit sağ karın ağrısının en bilinen nedenlerinden biridir. Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç kısmı olan çekumda görülen iltihaptır. İltihaplanan apandis ağrıya neden olur. Apandisit ağrısı genellikle hafif şiddette başlar ve giderek şiddetlenir. Apandisit ağrısı ilk olarak göbek çevresinde hafif bir rahatsızlık hissi ile başlar. Göbek çevresindeki bu ağrı zamanla sağ alt karna doğru kayar ve daha belirgin hale gelir. Apandisit ağrısı öksürme, hapşırma veya hareket etme gibi durumlarla da şiddetlenir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı, vücutta en çok görülen metabolik hastalıklardan biridir. Sağ böbrekte taş oluşması durumunda sağ karında da ağrı meydana gelebilir. Böbrek taşı olan kişilerde genellikle kanlı idrar, sık idrara çıkma, midede ve kasıklarda ağrı gibi belirtiler görülür. Ayrıca böbrek taşı olan kişilerde bulantı ve kusma gibi sindirim sistemi belirtileri de görülebilir.
Safra Kesesi Problemleri
Safra kesesinde taş oluşması veya iltihaplanma safra kesesi problemleri arasında yer alır. Safra kesesi problemleri kişilerde sağ karın ağrısına neden olabilir. Safra kesesi problemi olan kişilerde mide bulantısı, kusma, ateş ve titreme gibi belirtiler de görülebilir. Safra kesesi problemlerinde yaşanan ağrı genellikle hafif şiddette olur. Ancak safra kesesi iltihabı yaşayan kişilerde ağrı şiddetli olabilir.
Dış Gebelik
Dış gebelik normalde rahim içerisinde yer alması gereken embriyonun rahim dışında bir yere yerleşmesi durumudur. Dış gebelik sağ fallopiyan tüpte oluşursa sağ karında ağrı meydana gelebilir. Dış gebelik durumda karın ağrısının yanı sıra vajinal kanama ve adet döneminden farklı olarak yaşanan adet gecikmesi belirtiler arasında yer alır.
Mide İltihabı
Mide duvarının iltihaplanması mide iltihabına neden olur. Mide iltihabı kişide mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve hazımsızlık gibi belirtilere neden olur. Mide iltihabı sağ karın ağrısına da yol açabilir.
Kas Yaralanmaları
Aerobik veya diğer egzersiz türlerinde kasların aşırı kullanılması kas yaralanmasına neden olur. Ayrıca kas yaralanması düşme veya vurulma gibi travmatik olaylardan da kaynaklanabilir. Kas yaralanmasında bölgedeki kaslarda ve bağ dokularda hasar meydana gelir. Bu durumda ödem ve kanama oluşur. Koşmaya devam eden sporcularda ise yanma hissi ile birlikte bölgeden bölgeye yayılan ve hafif şiddetli karın ağrısı yaşanabilir.
Cilt Problemleri
Ciltte meydana gelen bazı problemlerde sağ karın bölgesinde ağrı yaşanmasına neden olabilir. Cilt problemleri nedeniyle yaşanan sağ karın ağrısının en sık görülen nedeni zona hastalığıdır. Zona hastalığında ciltte su toplu lezyonlar meydana gelir ve bu lezyonlar sinirlerin gidiş yolunda oluşur. Zona hastalığı tek taraflı olduğundan sağ karın bölgesinde de lezyonlar oluşabilir. Zona hastalığı vücudun herhangi bir yerinde sinirlerin gidiş yolu üzerinde de lezyonlara neden olacağından hastalığın sadece bir kol veya bacakta değil vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkma ihtimali bulunur. Zona hastalığında lezyonların olduğu bölgelerde kaşıntı ve yanma hissi ile birlikte ciltte kızarıklık meydana gelir. Aynı zamanda zona hastalığında ateş, halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi grip benzeri belirtiler de görülebilir.
Sağ Karın Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Sağ karın bölgesinde yaşanan ağrı mide problemleri dışında böbrek taşı, safra kesesi sorunları, divertikülit, apandisit gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Kadınlarda ise dış gebelik, yumurtalık kisti ve over iltihabı gibi durumlar da sağ karın ağrısına neden olabilir.
Sağ Karın Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Sağ karın ağrısı tanısı konulurken öncelikle doktor tarafından hastanın muayenesi yapılır. Muayene sonrası doktor tarafından gerekli görülen kan ve idrar testleri istenebilir. Röntgen, ultrason veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir. Tüm bu yöntemler kullanılarak sağ karın ağrısının altında yatan sebep bulunur ve tanı konulur.
Sağ Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde sağ karın ağrısına iyi gelecek yöntemler uygulanabilir ancak yöntemlerin uygulanabilmesi için öncelikle ağrının neden kaynaklandığının bilinmesi gerekir. Sağ karın ağrısının nedeni bilinmeden evde uygulanan yöntemler sorunu daha da kötüleştirebilir.
Sağ karın ağrısının nedeni kas yaralanması ise bölgeye soğuk kompres uygulanması kasları rahatlatır ve bölgedeki kan akışını artırarak iyileşmeyi hızlandırır. Soğuk kompres ayrıca ödemi azaltmaya yardımcı olur.
Eğer sağ karın ağrısı kabızlıktan kaynaklanıyorsa lifli gıdalar tüketmek kabızlığın kısa sürede geçmesini sağlar ve dolayısıyla sağ karın ağrısına iyi gelir.
Ayrıca sağlık kuruluşlarından gerekli tedavi planı alındığında bitki çayları tüketmek sağ karın ağrısını hafifletebilir. Zencefil çayı tüketmek mide bulantısını azaltarak sindirim sistemini rahatlatır. Papaya tohumu çayı sindirim enzimlerini artırarak şişkinliği azaltır ve gaz problemini hafifletir.
Alt karın kaslarını çalıştıran egzersizler yapmak kas yaralanmasından kaynaklanan sağ karın ağrısına iyi gelir ancak egzersizlerin aşırı yapılmaması gerekir zira aşırı egzersiz kas yaralanmasına neden olabilir.
Sağ Karın Ağrısı Olan Kişiler Hangi Doktora Gitmelidir?
Karında yaşanan herhangi bir ağrı için öncelikle iç hastılıkları ya da genel cerrahi alanında uzmanlaşmış hekimlere gidilmesi gerekir. İç hastalıkları veya cerrahi alanında uzman bir hekim tarafından muayene olunabilir ve hekim yönlendirmesi ile gerekli tetkikler yapılarak sağ karın ağrısının nedeni bulunur.
Sağ Karın Ağrısı Yaşayan Kişiler Ne Zaman Doktora Gitmelidir?
Eğer sağ karın ağrısı kusma, bulantı, ishal ve ateş gibi belirtilerle birlikte yaşanıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir çünkü bu belirtiler apandisit başta olmak üzere bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca sağ karın bölgesinde meydana gelen ağrı ani bir şekilde başlamışsa doktora gitmekte fayda vardır çünkü ani başlayan şiddetli ağrı apandisitin patlaması gibi acil durumlardan kaynaklanıyor olabilir.
Ağrı yaninda baygınlık hissi, nefes darlığı, terleme, üşüme gibi belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir çünkü bu belirtiler acil tıbbi müdahale gerektiren durumların belirtisi olabilir.