Göğüs ağrısı, göğsün sağ veya sol tarafında ve orta hatta yaşanan her türlü ağrıyı kapsar. Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri olan göğüs ağrısı, stres, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklarda da görülebilir. Bu nedenle göğüs ağrısının altında yatan nedenin belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulması çok önemlidir. Bu yazımızda sağ göğsün altında ağrı sıklıkla görülen nedenlerine ve yapılması gerekenlere değineceğiz.
Göğsün altında yaşanan ağrıların kalp ile ilgili sorunlarda görülebileceği gibi birçok farklı nedenden dolayı da yaşanabilir. Bu ağrıların değerlendirilmesinde;
- Ağrının özellikleri (ağrının tipi, yeri, yayılımı, süresi, şiddeti gibi),
- Kişinin risk faktörleri (aile hikayesi, sigara kullanımı, kolesterol seviyesi, diyabet vb.)
- Kişide var olan diğer sağlık problemleri
- Ağrının ortaya çıkış döneminde yaşananlar (stres, ağır egzersiz, yemeklerden sonra vb.)
- Ağrıdan önce ve sonrası yaşananlar (ağrıdan önce hazımsızlık, terleme, çarpıntı hissi vb. yaşanıp yaşanmaması)
gibi unsurlar dikkate alınarak değerlendirme yapılmalıdır.
Sağ Göğsün Altında Ağrı Neden Olur?
Sağ göğsün altında ağrı yaşanmasının en sık görülen nedenleri;
- Yaşanan stres ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar,
- Kas yaralanmaları,
- Reflü,
- Mide fıtığı,
- Safra kesesi taşları,
- Akciğer ile ilgili problemler (zatürre, pnemokok)
- Ve kalp ile ilgili sorunlardır.
Panik Atak ve Anksiyete Bozukluğu
Göğsün altındaki ağrılar panik atak ve anksiyete bozukluğundan da kaynaklı olabilir. Anksiyete ve panik atak anlarında göğüs kuruluğu ve kalp çarpintısı gibi belirtilerin yanı sağ göğsün altında ağrı da yaşanabilir. Anksiyete ve panik atak atakları stresli ve korkulu anlarda sıklıkla ortaya çıktığı için bu durumlarda sağ göğsün altında ağrı yaşanmasının akla ilk sırada nedeninin kalp ile ilgili sorunlar olması beklenir.
Bu gibi durumlarda öncelikle psikolojik profesyoneller tarafından tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu sayede atakların kontrol altına alınması mümkün olabilir.
Kas Yaralanmaları
Göğsün altındaki sağ tarafta yaşanan ağrıların bir diğer sıklıkla görülen nedeni de kas yaralanmalarıdır. Kas yaralanmaları sonucunda oluşan ağrılar genellikle hareket etmekle artar ve kasın bulunduğu bölgeyle sınırlıdır. Göğüs kaslarının yaralanması sonucunda ise bu bölgede hassasiyet, şişlik ve morarma gibi bulgular yaşanabilir.
Kas yaralanmalarında soğuk kompres uygulanması önerilir. Kasların onarılması ve güçlendirilmesi adına hafif egzersizlere erken dönemde başlanması da iyileşmeyi hızlandırır. Ağrının şiddetli olmadığı durumlarda basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Daha şiddetli ağrılarda ise doktor kontrolünde stronger rx kullanılabilir.
Reflü
Reflü; mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı olarak tanımlanabilir. Reflüde mide asidi yemek borusuna geri kaçtığından dolayı yanma tarzında ağrılar görülür. Reflü göğsün ortasında yanma hissi yaratmasının yanı sıra sağ göğsün altında ağrı yaşanmasına da neden olabilir. Genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan bu belirti tekrarlayan niteliktedir.
Reflü tedavisinde beslenme şeklinin değiştirilmesi çok önemlidir. Reflü semptomlarını ağırlaştıran baharatlı, asidik ve yağlı gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. Yemeklerin mideyi yormayacak şekilde az az sık sık yenilmesi de reflünün tetikleyicileri arasında yer alır. Son olarak yemeklerden hemen sonra yatmamak ve kilo vermek reflünün tedavisinde yardımcı olur.
Mide Fıtığı
Mide fıtığı; mide bölgesindeki dokuların diyaframdan yukarı çıkarak göğüs boşluğuna girmesi olarak tanımlanabilir. Mide fıtığında görülen semptomlar reflü ile benzerlik gösterir. Mide fıtığı olan bireylerde de göğüs ortasında yanma hissi ve sağ göğsün altında ağrı yaşanabilir. Ayrıca mide fıtığı tahriş ettiği dokulardan dolayı yemek borusu iltihabına da sebep olabilir. Bu durumda mide asidinin geriye akışını kolaylaştırır ve reflüyü tetikler.
Mide fıtığı tedavisi için öncelikle doktor kontrolünde bir tedavi planı oluşturulması gerekmektedir. Reflü tedavisinde kullanılan yöntemler mide fıtığında da işe yarayabilir. Ancak mide fıtığı büyükse cerrahi müdahale gerekmektedir.
Safra Kesesi Taşları
Safra kesesi taşları; kolesterol ve safranın yoğunlaşması sonucu oluşan sert maddelere denir. Safra kesesi taşlarının varlığı semptom vermeyebilir. Ancak taşlar safra kanalına girerse şiddetli ağrı oluşturabilir. Bu ağrı sağ üst karın bölgesinde başlayarak sağ omuza ve sırta yayılabilir. Ayrıca göğsün altında da ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Bulantı ve kusma da safra kesesi taşlarının diğer belirtilerindendir.
Safra kesesi taşları bulunan bireylerde acil durum söz konusu değilse öncelikle medikal tedavi planlaması yapılabilir. Bu tedavi planlaması ilaç ile ya da endoskopik yöntemle olabilir. Acil durum söz konusu olduğunda ise cerrahi yöntemle safra kesesinin çıkarılması gerekebilir.
Akciğer Problemleri
Akciğerle ilgili problemler de sağ göğsün altında ağrı yaşanmasının bir diğer nedenidir. Akciğer enfeksiyonları ve akciğerin diğer kısımlarını etkileyen vakalar (pneumothorax, pleurisy) akciğer ile ilgili problemler arasında yer alır. Bu problemler sebebiyle akciğer dokusunda meydana gelen hasarın onarımı zor olabilir. Bu nedenle tedavi süreci uzun zaman alabilir.
Akciğer problemleri yaşayan bireylerde sağ göğsün altında ağrı haricinde nefes darlığı, öksürük ve balgamda kan görülmesi gibi semptomlar yaşanabilir. Tedavi planlaması akciğer problemi yaşayan kişide görülen semptomlara göre değişiklik gösterir.
Kalp Problemleri
Sağ göğsün altında ağrının en önemli nedenlerinden biri de kalp problemleridir. Kalp ile ilgili sorunlarda sadece göğüs ortasında değil sağ göğsün altında da ağrı yaşanabilir. Bu problemler sonucunda yaşanan ağrılar sol kola yayılabileceği gibi çene ve sırt bölgesinde de hissedilebilir.
Buna ek olarak kalp problemlerinin klasik belirtileri arasında sayılmayan nefes darlığı, terleme ve bulantı gibi semptomlar da yaşanabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Eğer sağ göğsün altında yaşanan ağrılar kalp problemleriyle ilgiliyse mutlaka kardiyoloji uzmanına gidilmelidir. Kalple ilgili sorunlarda gözlemle tedavi süreci ilerleyeceği için hastaneye yatış gerekebilir. Kalp krizinde ise acil durum söz konusu olduğu için mutlaka hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.
Eğer sağ göğsün altında yaşanan ağrılar psikolojik bir rahatsızlıktan kaynaklıysa psikiyatri uzmanına gidilmelidir. Bu sayede ilaç tedavisi veya psikoterapi ile sorunun üstesinden gelinebilir.
Mide fıtığı, reflü, safra kesesi taşları gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Akciğer problemleri yaşayan bireylerin ise bir göğüs hastalıkları uzmanına gitmesi önemlidir.
Bazı Ağrılar İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Sağ göğsün altında yaşanan her ağrı kalp ile ilgili sorunun habercisi değildir. Kalp ile ilgili sorunlarda ortaya çıkan ağrılar genellikle baskı şeklinde tanımlanır ve yoğun stres veya fiziksel aktivite sonrası ortaya çıkar. Kalp ile ilgili sorunlarda ödem, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler de görülebilir.
Eğer sağ göğsün altında yaşanan ağrı baskı şeklinde değil batma tarzında ise bu durum panik atak veya anksiyeteye işaret edebilir. Bu tarz ağrılar psikolojik kaynaklı olanlardandır.
Ayrıca sağ göğsün altında yaşanan ağrılar gün içinde tekrar eden nitelikte değilse ve sürekli bir hale gelmişse bu durum doktora başvurmayı gerektirir.
Tani Nasıl Konulur?
Doktorlar öncelikle bu konuda uzmanlaşmış tıp uzmanlarından randevu almanızı isteyebilir. İlgili doktorlar muhtemelen kardiyologlar olacaklardır çünkü kalp ile ilgili sorunlar genellikle kardiyologlarla çözülmektedir.
Kardiyologlar size bazı tetkikler önereceklerdir; bunlar:
- Kan testleri,
- Ekokardiyografi (Kalbin Ultrasonu),
- Ekokardiyografi (Kalbin ultrasonda),
- Mide Fıtığı İçin Gastroskopi,
- Diyot Stent Uygulaması,
- Koroner Bypass Ameliyatı
Tahmin edilen rahatsızlığınıza bağlı olarak doktorlar farklı tetkikler isteyebilirler.
Ağrılar Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer doktorlar bu konuda uzmanlaşmış tıp uzmanlarından randevu almanızı isterlerse muhtemelen kardiyologlardan randevu almanızı isteyeceklerdir çünkü kalp ile ilgili sorunlar genellikle kardiyologlarla çözülmektedir.
Kardiyologlar size bazı tetkikler önereceklar; bunlar:
- Kan testleri,
- Ekokardiyografi (Kalbin ultrasonu),
- Ekokardiyografi (Kalbin ultrasonda),
- Mide Fıtığı İçin gastroskopi,
- Diyot stent uygulaması,
- Koroner bypass ameliyatı
Tahmin edilen rahatsızlığınıza bağlı olarak doktorlar farklı tetkikler isteyebilirler.