Anjiyo Sonrası Kolda Ağrı – Ne Zaman Geçer?

Anjiyo işlemi kardiyovasküler (kalp-damar) problemleri olan hastalara yapılan teşhis ve tedavi amaçlı bir damgalama operasyonudur. Bu işlem sonrasında elde ve kolda ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Anjiyo sonrası elde ve kolda ağrı, anjiyo işleminin damarlar üzerinde oluşturmuş olduğu etkiye bağlı olarak meydana gelir. Bu ağrı genellikle hafif ve geçicidir. Ancak ağrının sürekli hale gelmesi, elde ve kolda ağrının anjiyo işleminin komplikasyonu olduğu anlamına gelebilir. Anjiyo sonrası elde ve kolda ağrı şikayetlerine sıklıkla uyuşma, kolunu hareket ettirememek ya da kaldırmamak gibi semptomlar da eşlik edebilir.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo; koroner arter hastalığı, hipertansiyon, damar sertleşmesi, periferik damar hastalığı, aort anevrizması, akut ve kronik periferik arter hastalığı gibi kardiyovasküler (kalp-damar) problemleri olan hastalara yapılan teşhis ve tedavi amaçlı bir damgalama operasyonudur. Anjiyo işlemi genellikle 1 gün süreyle hastanede kalınarak gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde kalp-damar sağlığını korumak ve ileri yaşlardaki problemleri en aza indirmek için anjiyo gibi operasyonel işlemler sıklıkla tercih edilmektedir. Anjiyo işlemi sonrasında ise kalp-damar sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gerekli özen gösterilmediğinde anjiyo sonrası komplikasyonlar görülebilmektedir.

Anjiyo Sonrası Kolda Ağrı Neden Olur?

Anjiyo işlemi sonrasında elde ve kolda ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu ağrılar genellikle anjiyo işleminin damarlar üzerinde oluşturduğu etkiye bağlı olarak meydana gelir. Anjiyo işlemi sonrasında görülen kolda ağrı şikayetlerinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Damar yolunun kullanılması: Anjiyo işlemi sırasında genellikle femoral ya da radyal damarlar kullanılmaktadır. İşlem sonrası kullanılan damar yoluna bağlı olarak kolda ve elde ağrı görülmesi normal bir durumdur.
  • Pansitopeni: Pansitopeni; kanda üç hücre türünün dağınlık oranlarının düşmesidir. Bunlar; alyuvar, akyuvar ve trombosit hücreleridir. Anjiyo sonrası pansitopeni görülmesi durumunda elde ve kolda ağrı meydana gelebilir.
  • Hematom: Anjiyo işlemi sonrası kanın damar dışına sızması hematoma yani yerleşik kanamaya neden olur. Hematom sonucunda kolda ve elde ağrı görülebilir.
  • Damar Hasarı: Anjiyo işlemi esnasında damarların hasar görmesi sonucu anjiyo sonrası elde ve kolda ağrı meydana gelebilir.

Anjiyo Sonrası Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Anjiyo işlemi sonrasında elde ve kolda ağrı genellikle hafif ve geçici olup birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Ağrının geçmesi, kişinin genel sağlık durumu, anjiyo sırasında yaşanan komplikasyonlar ve kullanılan damar yolu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Ancak ağrının sürekli veya dayanılmaz derecede şiddetli olduğu durumlarda, bu durumun anjiyo işleminin komplikasyonu olduğunu veya başka bir sağlık probleminin belirtisi olabileceğini gösterir. Bu nedenle sürekli ve şiddetli ağrı durumunda bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Anjiyo Sonrası Elde ve Kolda Ağrıya Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?

Anjiyo sonrası elde ve kolda ağrı şikayetlerine sıklıkla şu belirtiler eşlik edebilir:

  • Ağrının yanı sıra koltuğta uyuşma,
  • Kolunu hareket ettirememek ya da kaldırmamak gibi semptomlar,
  • Nabızda düşüş,
  • Kanama,
  • Enfeksiyon belirtileri (ateş, titreme, vb.),
  • Kan basıncı değerlerinde değişiklik (düşük veya yüksek),
  • Nefes darlığı gibi kalp yetmezliği bulguları.

Anjiyo Sonrası Kolda ve Elde Ağrıdan Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Anjiyo sonrası elde ve kolda ağrı oluşumunu engellemek için öncelikle işlemden sonra istirahat etmek gerekmektedir. Ayrıca bol su içmek, damar sağlığı için elzem olan kan akışını destekleyeceğinden elde ve kolda ağrıyı engelleyici etkisi olacaktır. Bununla birlikte kalp-damar sağlığına uygun bir beslenme düzeninin benimsenmesi de anjiyo sonrası elde ve kolda ağrıdan korunmaya yardımcı olabilir.

Scroll to Top