Alkol kullanımı yaygın bir sosyal etkinlik olmasının yanı sıra bazı sağlık sorunları için de başvurulan bir yöntemdir. Alkol tüketimi sonrasında baş, kas veya eklem ağrıları gibi sorunlarla karşılaşılması sıklıkla yaşanan bir durumdur. Alkolün vücutta yarattığı etkiler sebebiyle bu aşamada ağrı kesici kullanımı akıllara gelir. Alkol sonrası ağrı kesici alımı ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak önemlidir. Aksi takdirde ilacın alkol ile etkileşime girerek yaratabileceği zararlar göz ardı edilebilir. Bu nedenle “Alkol aldıktan sonra ağrı kesici ne zaman alınır?” sorusunun yanıtını iyi bilmek gerekir.
Alkol Aldıktan Sonra Ağrı Kesici Ne Zaman Alınır?
Alkol aldıktan sonra ağrı kesici almak isteyen kişilerin merak ettiği konu alkol ile etkileşime girebilecek bazı ağrı kesici türlerinin alkol sonrasında ne zaman alınabileceğidir. Yaygın olarak kullanılan ve alkol sonrası sıklıkla başvurulan ağrı kesiciler paracetamol ve ibuprofen içerikli ilaçlardır.
Paracetamol ve Alkol Etkileşimi
Paracetamol (asetaminofen) ve alkol etkileşimi hakkında yapılan çalışmalarda düşük miktarlarda paracetamol kullanımı ile alkol tüketimi arasında anlamlı bir etkileşim bulunamamıştır. Ancak yüksek dozda paracetamol kullanımı ile alkol tüketimi arasında etkileşim gözlenmiştir.
Paracetamolün güvenli kullanım dozu yetişkinler için günde 4 gram ile sınırlıdır. Paracetamolün yüksek dozda kullanımı karaciğer hasarına yol açabilir. Alkol ise karaciğer tarafından metabolize edildiği için karaciğerin işlevini etkileyerek paracetamolün yarattığı etkiyi değiştirebilir.
Buna göre alkol aldıktan sonra paracetamol almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:
- Alkol alımının üzerinden en az 6 saat geçmiş olması gerekir.
- Paracetamol (asetaminofen) içeren ilaçlar alkol tüketiminin ardından 6 saat beklendikten sonra maksimum 4 gram olacak şekilde kullanılabilir.
- Alkol ile paracetamol arasında etkileşim riski bulunduğu için kronik alkol kullanımı olan kişilerin paracetamol içeren ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kullanmamaları gerekir.
İbuprofen ve Alkol Etkileşimi
İbuprofen ve alkol etkileşimi de araştırılan konulardan biridir. İbuprofenin alkol ile etkileşimi karaciğer yerine böbrekler üzerinden gerçekleşir. İbuprofen kullanımı ile alkol tüketimi arasında anlamlı bir etkileşim gözlenmemiştir.
Buna göre alkol aldıktan sonra ağrı kesici olarak ibuprofen almak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalar şunlardır:
- Alkol alımının üzerinden en az 6 saat geçmiş olması gerekir.
- İbuprofen içeren ilaçlar alkol tüketiminin ardından 6 saat beklendikten sonra güvenle kullanılabilir.
Ağrı Kesici Kullanımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alkol aldıktan sonra ağrı kesici almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar sadece alkol etkileşimi ile sınırlı değildir. Ağrı kesicilerin kullanımı ile ilgili bilincin yüksek olması gerekir. Buna göre;
- Paracetamol içeren ilaçlar günde maksimum 4 gram olacak şekilde kullanılabilir.
- Kronik alkol tüketimi olan kişiler paracetamol içeren ilaçları mutlaka doktora danıştıktan sonra kullanmalıdır.
- İbuprofen içeren ilaçlar alkol tüketiminin ardından en az 6 saat bekledikten sonra kullanılabilir.
- İbuprofen kullanan kişiler mide bulantısı, mide ağrısı, kanamalı kusma, koyu renkli dışkı veya idrar gibi mide ve bağırsaklarda kanama belirtilerini takip etmelidir. Bu belirtilerden biri dahi yaşanması durumunda doktora başvurulmalıdır.
- Ağrı kesiciler yalnızca ağrı için değil, soğuk algınlığı, grip gibi diğer rahatsızlıklar için de kullanılmaktadır. Bu nedenle ağrı kesici kullanımında doz aşımına dikkat edilmesi önemlidir. Soğuk algınlığı ve grip için farklı ilaçlar da kullanılmakta olup bu ilaçların da içerdiği ağrı kesicilerin ayrı ayrı dikkate alınması gerekir. Örneğin; hem paracetamol hem de ibuprofen içeren farklı ilaçlar kullanılması durumunda iki ilacın toplam dozu dikkate alınmalıdır.
Ağrı Kesici ve Alkol Tüketimi
Ağrı kesici ilacı alırken alkol tüketiminin ne zaman başlayabileceği merak edilen konulardan biridir. Bu konuda yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar gözlemlenmiştir.
Paracetamol ve Alkol Tüketimi
Paracetamolün tek doz kullanımının ardından alkol tüketiminin güvenli zamanı hakkında farklı çalışmalar vardır.
- Bir çalışmada tek doz paracetamolün (4 gr) ardından güvenli alkol tüketim zamanının 12 saat sonrasına tekabül ettiği bulunmuştur.
- Başka bir çalışmada ise paracetamolün tek doz kullanımının ardından alkol tüketiminin güvenli zamanının 8 saat kadar az olabileceği görülmüştür.
Buna göre paracetamol kullandıktan sonra alkol almaya karar veren kişilerin ilacı aldıktan en az 8 saat sonra alkol tüketmeye başlamaları gerektiğini bilmeleri önemlidir. Özellikle yüksek dozda paracetamol kullanan kişilerin alkol tüketim zamanını daha da uzatmaları gerekebilir.
İbuprofen ve Alkol Tüketimi
İbuprofen kullandıktan sonra alkol almaya karar veren kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:
- İbuprofen ilacını kullanmadan önce alkol almamış olmak gerekir.
- İbuprofen sonrasında da en az 6 saat kadar beklemek gerekeceği için bu süre zarfında da alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ağrı Kesici Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağrı kesici ilacı almadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Ağrı kesici ilacı kullanım amacının net olması gerekir. Baş ağrısı ve migren tip ağrılarında kullanılan ilaçlar ile cerrahi müdahale gerektiren travmatik ağrılarda kullanılan ilaçların farklı olduğunun bilinmesi önemlidir.
- Ağrı kesici ilacı kullanımının gereksiz ya da aşırı olmaması önemlidir. Ağrı kesici ilaçların etkinliği genellikle dozla paraleldir. Doz arttıkça etkinlik de artar ancak istenmeyen yan etkiler de doz arttıkça görülebilir. Dolayısıyla en düşük etkili dozdaki ağrı kesici ilacın gerekli süre kadar kullanılması gerekir.
Ağrı Kesiciler Nelerdir?
Ağrı kesici ilaç sınıfındaki ilaçların bazıları reçetesiz olarak temin edilebilmektedir. Reçeteli ya da reçetesiz temin edilebilen yaygın ağrı kesici ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Parasetomol (Tylenol vb.)
- Ibuprofen (Advil, Motrin vb.)
- Naproksen sodyum (Aleve vb.)
- Aspirin (Bufferin, Ecotrin vb.)
- Diklofenak (Voltaren, Cataflam vb.)
- Ketoprofen (Orudis, Oruvail vb.)
Ağrı Kesici Kullanımı Hakkında Hastaların Bilgilendirilmesi
Tüm hastalarda ağrı yönetiminin önemli olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda hastaların kendilerine verilen bilgilerin yanı sıra ek olarak aşağıdaki konularda da bilgilendirilmeleri önemlidir:
- Ağrı kesicilerin oral yoldan alınan nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar olduğu bilinmelidir.
- Ağrı kesici ilaçların etkinliği genellikle dozla paraleldir, en düşük etkili dozdaki ilaç gerekli süre kadar kullanılmalıdır.
- Ağrı kesici ilaçların etkinliği zamanla azalabilmektedir bu nedenle hastaların gerektiğinde ilacı tekrar almaları önemlidir. Sürekli ağrı olması durumunda ise doktor tavsiyesi doğrultusunda ağrı kesici kullanılmalıdır.