Bacaklarda ağrı, kaslarda veya eklemlerde oluşan ağrılardan bacak sinirlerine veya omurgaya bağlı bacakların etkilenmesine kadar birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bacaklarda ağrı olduğunda dinlenme, soğuk kompres uygulama, hafif germe hareketleri yapma gibi yöntemler denenebilir. Ancak bu yöntemler ağrının altında yatan nedene bağlı olarak her zaman etkili olmayabilir. Bu nedenle bacaklarda ağrı olması durumunda doktora görünmekte fayda vardır.
Bacaklarda Ağrı Neden Olur?
Bacaklarda ağrı; bacak sinirlerini etkileyen omurga problemleri, diyabet ve peroneal sinir yaralanması gibi sinir problemleri, kan akışını etkileyen bacak damar problemleri, bacak krampları ve sakatlanmaları gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Bacaklarda görülen bu tarz sorunlar sıklıkla yaşamsal aktivitelerin fazla yapılmadığı, hareketsiz geçen bir hayat sonucunda ortaya çıkar.
Yaşlanma, bacaklardaki kirliliğin artması ve damarsal sorunlar da bacaklarda sinir sorunu gibi problemleri tetikleyerek doğrudan olmasa da dolaylı yoldan bacaklarda ağrıya neden olabilir.
Bacaklarda Ağrı Çeşitleri Nelerdir?
Bacaklarda görülen ağrılar genel olarak şu şeklide sınıflandırılır:
- Bacak kaslarında oluşan ağrılar
- Bacak eklemlerinde oluşan ağrılar
- Bacak sinirlerinde oluşan ağrılar
Bu şekilde sınıflandırılan bacaklarda oluşan ağrı çeşitleri; diyabet, damarsal sorunlar, omurga problemleri, bacak damarlarında oluşan iltihaplanmalar, kompartman sendromu ve bacaklarda meydana gelen yaralanmalar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır.
Bacaklarda Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bacaklarda ağrı tedavisi yapılmadan önce öncelikle ağrının kaynağının doğru bir şekilde saptanması gerekir. Ağrının kaynağının bulunmasından sonra altta yatan nedene bağlı olarak tedavi planlanır.
Ağrı tedavisinde temel amaç; kişiyi ağrısından kurtarmak ve kronikleşen ağrılarda işlevselliği sağlamak olarak tanımlanabilir. Bacaklarda görülen akut ağrılarda dinlenme, soğuk kompres uygulama, hafif germe hareketleri yapma gibi yöntemler denenebilir. Ağrının altında yatan nedene bağlı olarak reçetesiz satılan ağrı kesiciler de kullanılabilir. Kompartman sendromu şüphesi varsa hemen doktora başvurulmalıdır çünkü bu durum acil müdahale gerektirir.
Diyabet, damarsal sorunlar, omurga problemleri, bacak damarlarında oluşan iltihaplanmalar gibi kronik hastalıklardan kaynaklanan bacaklarda ağrı sorunu yaşayan kişilerde tedavi planlaması da bu kronik hastalıkların yönetilmesi ile yapılır.
Ağrılı Bacaklar İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bacaklarda görülen akut ya da kronik ağrı sorunu için öncelikle iç hastalıkları (dahiliye) bölümüne ya da aile hekimliğine başvurulabilir. Daha sonra gerekli görülmesi durumunda hastalara yönlendirme yapılarak ilgili uzmana gidilmesi sağlanır. Bacaklarda görülen ağrı şikayetinin kas sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyorsa fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümüne başvurulabilir. Bacaklarda meydana gelen eklem ağrıları için ise hastalar romatoloji bölümüne yönlendirilerek tedavi planlaması yapılabilir.
Bacaklarda Ağı ile Birlikte Hangi Belirtiler Görülürse Doktora Gidilmelidir?
Bacaklarda görülen ağrı şikayeti ile birlikte şu belirtiler görülürse doktora gidilmesi önerilir:
- Ağrının dayanılmaz derecede şiddetli olması
- Ağrının geçtiğimiz günlerde geçirilen bir travmaya bağlı olarak ortaya çıkması
- Kırmızı ya da ısılı bir şişlik oluşması
- Ağrı nedeniyle bacağın kullanılamaması
- Bacakta güçsüzlük hissedilmesi
- Nabız alınamayan bölgelerin olması
- Bacakta kanama meydana gelmesi
- Ateş, üşüme ve titreme gibi enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması
Bacaklarda Ağrı Neden Olur? Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Bacaklarda görülen ağrı şikayeti; diyabet, damarsal sorunlar, omurga problemleri ve bacak damarlarında oluşan iltihaplanmalar gibi kronik hastalıklardan kaynaklanabilir. Dolayısıyla bacaklarda ağrı tedavisinde de bu kronik hastalıkların yönetilmesiyle bir tedavi planlaması yapılır.