Bacak kaslarındaki gerginlik ve sertlik hissiyle kendini gösteren bacak ağrısı, genel olarak fazla egzersize bağlı ortaya çıkar. Bunun yanında bacak ağrısı, dolaşım sistemi hastalıklarından enfeksiyonlara kadar birçok nedene bağlı olarak da görülebilir. Bacak ağrısı tek taraflı olabileceği gibi iki bacakta da aynı anda yaşanabilir. Bu rahatsızlık, kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir. Genellikle dinlenme ve soğuk kompres uygulamasıyla hafifletilebilen bacak ağrısı, tekrarlayan şikayetler arasında yer alıyorsa uzman bir doktora görünmekte fayda var.
Bacak Ağrısı Nedir?
Bacak ağrısı, bacakta ya da her iki bacakta aynı anda hissedilen ağrı, sızı ya da duyarlılık olarak tanımlanabilir. Bacak ağrısı, genellikle aşırı yürüyüş, koşma gibi efor sarf eden aktiviteler sonrasında ortaya çıkar. Dinlenme, soğuk kompres uygulaması ve basit ağrı kesicilerle tedavi edilebilen bacak ağrısı, nadir durumlarda daha ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Bacak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Bacak ağrısının en temel belirtisi, kişinin bacaklarında hissettiği ağrı ve sızı olarak ifade edilebilir. Ağrı, hafif düzeyde olabileceği gibi dayanılmaz bir seviyede de görülebilir. Kişinin bacak kaslarında zayıflık ya da sertlik hissi de bacak ağrısının belirtileri arasında yer alabilir. Bunun yanında bacak ağrısına şu semptomlar da eşlik edebilir:
- Bacaktaki hareketliliğin kısıtlanması
- Bacaktaki hareketlerden bağımsız olarak oluşan ağrı
- Bacaktaki hassasiyetin artması
- Bacaktaki derinin renginin soluklaşması ya da mavi tonlarını alması
- Bacaktaki şişlik
- Topuk dikeni, varis, siyatik, bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda görülen bacak ağrılarında elde ve sırtta uyuşma ve karıncalanma hissi
Bacak Ağrısı Neden Olur?
Bacak ağrısının nedeni bacak kaslarının aşırı kullanımı, zorlanması ya da yaralanması olabilir. Bu durum yoğun egzersiz, uzun süreli koşma ya da ağır sporcularda görülebilir. Bacak ağrısının diğer yaygın nedenleri arasında ise kramplar, toplardamar yetmezliği, varis, bacak çarpması (baskı nöropatisi), tendinit (aşil tendiniti), peroniyus tendon yaralanması ve dış yan bağ yaralanması yer alır. Buna ek olarak bacak ağrısının altında yatan nedenler arasında;
- Skleroz, felç gibi sinir sistemi hastalıkları
- Romatizma gibi otoimmün hastalıklar
- Fibromiyalji
- Hepatit C virüsü
- Ani gelişen enfeksiyonlar
- Hiperlipidemi, tromboz, emboli gibi damar hastalıkları
- Ani gelişen koroner arter hastalığı
- Kalp yetmezliği
- Kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar
gibi fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar da bacak ağrısına neden olabilir.
Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?
Bacak ağrısının geçmesi için öncelikle nedeninin belirlenmesi gerekir. Eğer aşırı egzersiz ya da yorulmaya bağlı gelişen bacak ağrısı söz konusuysa dinlenme, soğuk kompres uygulaması ve basit ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Bunun yanında varis kaynaklı bacak ağrısını hafifletmek için bacakları kalp seviyesinden yükseğe kaldırmakta fayda olabilir. Daha ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanan bacak ağrısında ise doktor kontrolü şarttır.
Bacak Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Eğer bacak ağrısı dolaşım bozukluğu nedeniyle oluştuysa kardiyolog, varis kaynaklı oluştuysa flebolok ya da anjiyoloji uzmanına başvurmak gerekirken, kas ve kemik hastalıkları nedeniyle oluşan bacak ağrıları için ortopedi ve travmatoloji bölümüne gidilmesi gerekir. Sinir hastalıklarına bağlı oluşan bacak ağrılarında ise nöroloji uzmanına görünmekte fayda var.