Baş ağrıları, stres, migren ve yüksek tansiyon gibi birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler ile etkili ilaç seçenekleri hakkında merak edilenler haberimizde…
Baş ağrısı, stres, migren, yüksek tansiyon, sinüzit, uyku düzeni bozukluğu ve vücudun susuz kalması gibi çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir. Baş ağrısına iyi gelen yöntemler arasında masaj, soğuk kompres uygulaması ve meditasyon gibi doğal yöntemler yer alıyor. Ayrıca baş ağrısını gidermeye yardımcı olabilecek bitki çayları da bulunuyor. Peki, baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler neler? Baş ağrısına hangi ilaçlar etki gösteriyor? İşte baş ağrısına dair tüm ayrıntılar…
BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Baş ağrısının en sık görülen nedenleri arasında stres, migren, yüksek tansiyon, sinüzit, uyku bozuklukları ve susuzluk yer alıyor. Ayrıca baş ağrısı, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabiliyor.
BAŞ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Baş ağrısının en temel belirtisi doğal olarak ağrıdır. Baş ağrısı sonucu yaşanan ağrı hafif düzeyde olabileceği gibi dayanılmaz seviyede de olabilir. Baş ağrısı yaşandığı sırada bulantı ve kusma gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişse de genel anlamda baş bölgesinde zonklayıcı ve hareketle artan bir ağrı hissedilir. Baş ağrısı kramp tarzında aralıklı olarak yaşanabilir.
Baş ağrısının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Baş bölgesinde ağrı
- Dayanılmaz baş ağrısı
- Zonklayıcı baş ağrısı
- Kramp tarzında baş ağrısı
- Ağrı ile birlikte görülen bulantı ve kusma
- Baş ağrısında hassasiyet
- Ağrı ile birlikte yaşanan görme bozukluğu
- Göz çevresinde ve yüz bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi
BAŞ AĞRISI TIP BİLGİSİ
Baş ağrısının tıbbi adı “cephalalgia”dır. Baş bölgesinde yaşanan her türlü ağrı “cephalalgia” olarak adlandırılır.
BAŞ AĞRISINA NE GİBİ HASTALIKLAR NEDEN OLUR?
Baş ağrısına neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Tansiyon
- Migren
- Sinüzit
- Grip
- Soğuk algınlığı
- Böbrek enfeksiyonu
- Zatürre
- Mide bulantısı
BAŞ AĞRISI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Baş ağrısı risk faktörleri arasında stres, aşırı kahve tüketimi, sigara kullanımı, yanlış beslenme, fazla bilgisayar kullanımı, migren öyküsü bulunan kişilerde aile hikayesi ve kadın olmak yer alıyor.
BAŞ AĞRISI TANI NASIL KONULUR?
Baş ağrısı yaşayan kişiler doktora başvurarak tanı konulmasını sağlar. Doktor tarafından hastanın baş ağrısının şiddeti, sıklığı ve ne zamandan beri yaşandığına dair sorular yöneltilir. Bu soruların ardından gerekli görüldüğü takdirde hasta için bir tedavi planı oluşturulur.
BAŞ AĞRISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Baş ağrısı tedavisinde öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor. Eğer baş ağrısının nedeni yüksek tansiyonsa tansiyonu dengeleyen ilaçlar; migren ise migren ilaçları tedavide kullanılabiliyor. Baş ağrısını önlemek için doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması gerekiyor. Kısa süreli baş ağrıları için ise ağrı kesiciler rahatlıkla kullanılabiliyor.
BAŞ AĞRISI ÖNLENMESİNDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?
Baş ağrısını önlemek için stressiz bir yaşam sürmek, iyi beslenmek, düzenli uyumak ve bol sıvı tüketmek gerekiyor. Ayrıca bilgisayar kullanımına ara vermek ve doğru duruş tekniklerini kullanmak da baş ağrısını önleyebilir.
BAŞ AĞRISI İÇİN HANGİ AĞRI KESİCİ ALINABİLİR?
Baş ağrısını gidermek için genellikle Parasetomal içeren ilaçlar tercih ediliyor. Ayrıca NSAID grubundan ibuprofen içeren ilaçlar da baş ağrısına etki gösteriyor. Baş ağrısını giderme özelliğine sahip diğer ilaçlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aspirin
- Voltaren
- Nurofen
- Advil
- Frenadol
BİTKİ ÇAYI İLE BAŞ AĞRISI GİDERME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Sarı kantaron çiçeği ile papatya çiçeğinin yanı sıra rezene tohumları da baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir. Bu bitkilerin karışım halinde ya da tek başına tüketilmesi ile baş ağrısının hafiflediği gözlemlenebilir.
BAŞ AĞRISI İÇİN NE YAPILIR? BAŞ AĞRISI HANGİ YÜZDE DİNLEKİR?
Baş ağrısı yaşandığı sırada soğuk kompres uygulaması yapılması; ayrıca sessiz ve karanlık bir odada dinlenmek de baş ağrısını dindirebilir. Baş bölgesine yapılan masaj etkisi de baş ağrısının hafifletilmesine katkı sunar.
BAŞ AĞRISI İÇİN NE TÜKETİLMELİ?
Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin gıdaların yanı sıra magnezyum içeren fındık ve tohum türündeki yiyecekler de baş ağrısını dindirebilir. Su tüketiminin yanı sıra kan basıncını dengeleyen potasyum da baş ağrısı şikayetini hafifletebilir.
BASINCIN YÜKSELMESİ BAŞ AĞRISI YAPAR MI?
Evet, yüksek tansiyon baş ağrısına neden olur. Tansiyonun yükselmesiyle birlikte yaşanan kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra beyinde meydana gelen travmalar da baş ağrısını tetikleyebilir.
SİNÜZİT BAŞ AĞRISI VE MİGREN BAŞ AĞRISI AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
SİNÜZİT BAŞ AĞRISI:
- Ağrı sinüs bölgelerinin yoğunlaştığı yüz bölgesinde yaşanır.
- Sarılık çisenti ya da basınç hissi görülebilir.
- Ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi sinüzit belirtileri gözlemlenebilir.
MİGREN BAŞ AĞRISI:
- Ağrı çoğunlukla tek taraflıdır.
- Zonklayıcı bir yapıya sahiptir.
- Mide bulantısı, kusma ve ışığa karşı hassasiyet görülür.
KAFATASI İÇİ BASINÇ YÜKSELMESİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR?
Kafatası içi basınç yükselmesi durumunda yaşanan belirtiler şu şekildedir:
- Ateş
- Titreme
- Ağrıya hassasiyet
- Kusma
- Tutulma ya da güçsüzlük hissi
Tedavi yöntemi olarak hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kafatası içi basıncı yükselmesi beyin tümörü gibi cerrahi müdahale gerektiren bir nedene bağlıysa bu durumlarda cerrahi operasyon gerekebiliyor. Diüretik içeren ilaçlar da tedavide kullanılabilir.