Bel ağrısı, birçok insanın yaşamının bir parçası haline gelmiş kronik bir ağrı türüdür. Bu ağrı, kısa süreli olabileceği gibi uzun süre devam eden bir sorun da olabilir. Bel ağrısının altında yatan nedenler çok farklılık gösterebilir. Bazı bel ağrıları, kasların zorlanması ya da bel bölgesinde yaşanan hafif yaralanmalar sonucu ortaya çıkabilirken, bazıları daha ciddi sorunlara işaret edebilir.
Bel ağrısının nedenleri arasında yaşa bağlı görülen dejeneratif disk hastalığı, siyatik rahatsızlığı, fıtık ya da kireçlenme yer alabilir. Bunun yanı sıra romatizmal hastalıklar, enfeksiyon ve kanser gibi daha ciddi sorunlar da bel ağrısına neden olabilir.
Bel ağrısı yaşayan kişiler, tedavi süreçleri boyunca işe gidemeyecek durumda olduklarını düşünerek bel ağrısına rapor verilir mi? sorusuna yanıt arayabilir. Çoğu zaman kas zorlanması ya da hafif yaralanmalar sonucu ortaya çıkan bel ağrısı durumlarında bireylerin günlük yaşamlarına devam etmeleri önerilir. Ancak bel bölgesinde yaşanan ciddi yaralanmalar ya da cerrahi müdahale gerektiren fıtık gibi sorunlarda istirahat önem kazanabilir ve hekim tarafından verilen rapor gerekebilir.
Bel ağrısı için hastaneye gidildiğinde hekim tarafından bireylere fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yönlendirme yapılabilir. Burada uygulamalı tedavi yöntemlerinin yanı sıra hekim tarafından istirahat raporu verilebilir. Bel bölgesinde ciddi yaralanma ya da hasar olmadığı takdirde genellikle kas zorlanması ya da yaralanmasına bağlı görülen bel ağrılarında istirahat önerilir ve hastaneden rapor alınmasına gerek kalmaz.
Bel Ağrısı Şikayetlerine Hangi Bölüm Bakar?
Tıp dilinde “lumbago” olarak adlandırılan bel ağrısına genellikle ortopedi ve travmatoloji bölümü bakmaktadır. Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bireylerin ortopedi bölümüne yönlendirilmesi de söz konusudur. Ayrıca nöroloji ve fizik tıp ve rehabilitasyon bölümlerine de başvurarak bel ağrısı şikayetlerine çözüm bulabilirler.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel ağrısını hafifletmek ya da ortadan kaldırmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler arasında soğuk kompres ya da sıcak su torbası kullanmak, düzenli egzersiz yapmak, masaj ve germe hareketleri uygulamak, duruş ve diz pozisyonuna dikkat etmek yer alır. Ayrıca kilo kontrolü sağlamak, sigara kullanımını azaltmak ya da bırakmak, kaldırma ve taşıma tekniklerini doğru kullanmak da bel ağrısına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Bel Ağrısına Hangi Branş Bakıyor?
Bel ağrısı yaşayan kişilerin çözüm için başvurabilecekleri branşlar ortopedi ve travmatoloji, nöroloji, fizik tıp ve rehabilitasyon ile romatoloji olarak sıralanabilir. Ortopedi ve travmatoloji bölümü, bel ağrısının nedeninin mekanik bozukluklar veya travma olup olmadığına karar verirken; nöroloji bölümü sinir sistemiyle ilgili sorunları değerlendirir. Romatoloji ise iltihaplı veya otoimmün kaynaklı bel ağrılarında devreye girer.
Bel Ağrısına Rapor Verilir Mi?
Bel ağrısı, birçok bireyin zaman zaman deneyimlediği bir rahatsızlıktır. Genellikle kas zorlanması veya hafif yaralanmadan kaynaklanan bel ağrıları, uzun süre istirahat gerektirmez. Bu nedenle çoğu zaman bel ağrısına rapor verilmez. Ancak şiddetli ve kronik bel ağrıları, bireylerin günlük yaşam aktivitelerini ciddi şekilde etkileyebilir. Böyle durumlarda hekim değerlendirmesi sonucu istirahat raporu verilebilir.
Bel Ağrısına Alınacak İstirahat Raporu Süreleri Ne Kadar Olmalıdır?
Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye giden ve hekim tarafından durumları değerlendirilen bireylere tanıya bağlı olarak rapor verilir. Verilecek rapor süreleri de tanıya göre değişiklik gösterir. Genel olarak bel fıtığına alınacak rapor süreleri şöyledir:
- Akut Bel Ağrısı: 1-3 hafta
- Kronik Bel Ağrısı: 3-6 hafta
- Bel Fıtığı: 4-8 hafta
- Sırtta Görülen Bel Fıtığı: 2-4 hafta
- Kireçlenme: 2-4 hafta
Önemli not: Verilecek istirahat rapor süreleri kişiden kişiye değişebilir.