Baş ağrıları, stres, kaygı, kronik sinüzit, uykusuz ya da kabızlık gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Baş ağrısına şikayetiyle doktora başvuranların büyük bir kısmı, baş ağrısının sebebi ve türü belirlendikten sonra ağrıyı dindirmek için ilaç önerileri ister. Ancak bazı durumlarda ilaç kullanımı baş ağrısını geçirmek için yeterli olmayabilir. Bu noktada baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtını bilmek, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısı yaşandığı sırada ya da baş ağrısı oluşmadan önce yapılacak şeyler;
- Su içmek,
- Düzensiz ve yetersiz beslenme baş ağrısına sebep olabileceğinden sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmek ya da bir şeyler yemek,
- Kafein içeren çay ya da kahve gibi içecekler tüketmek,
- Yoğun ve gereksiz gerginlikler yaşamaktaysak nefes egzersizleri yapmak,
- Duruşumuzu düzeltmek,
- Baş ve boyun kaslarımızı rahatlatmak için germe egzersizleri yapmak,
- Baş ağrısını çekerken yalnızca karanlık bir odada dinlenmek,
- Sıcak su torbasını vücudun çeşitli bölgelerinde kullanmak,
- Baş ağrısı masajı yaptırmak ya da kendimiz baş ve boyun masajı uygulamak,
- Ağrıyan bölgeye soğuk kompres yapmak,
- Kokusuz ve renksiz yağlardan faydalanarak aromaterapi uygulamak,
- Günlük düzenli uyku saatlerine dikkat etmek,
- Gözlük ya da kontak lense ihtiyacımız varsa gözlük takmak ya da lensi takmayı unutmayıp gözleri dinlendirmek,
- Beyin sinirlerini uyararak baş ağrısını azaltan B12 vitaminini içeren besinler tüketmek,
- Açık havada yürüyüşe çıkmak,
- Magnezyum eksikliği baş ağrısına sebep olabileceğinden magnezyum deposu olan avokado gibi besinler yemek,
- Düzenli tuvalete çıkamamak kabızlık nedeni ile baş ağrısı çekiyorsak lifli gıdalar tüketip bol su içmek,
- Sinüzit baş ağrısı geçiriyorsak sigara ve alerjenlerden uzak durmak,
- Diğer baş ağrısı türlerinden muzdaripsen sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmemek.
Su İçmek
Vücutta su eksikliği baş ağrısına neden olabileceğinden aşırı sıvı kaybı yaşandığında baş ağrısını hafifletmek için su içmek önemlidir. Terleme, kusma ya da ishal gibi durumlarda yeteri kadar sıvı almak baş ağrısını önleyeceği gibi oluşmuş baş ağrısını da dindirebilir.
Sağlıklı Atıştırmalıklar Tercih Edin
Düzensiz ve yetersiz beslenme baş ağrısına sebep olabileceğinden atıştırmalık olarak abur cuburlar yerine sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmesi ya da bir şeyler yenmesi baş ağrısını hafifletebilir.
Kafein Tüketin
Ağrı kesicilerin içinde bulunan kafein miktarı baş ağrısını dindirme konusunda etkili olduğu için kafein içeren çay ya da kahve gibi içeceklerin tüketilmesi baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı olabilir.
Nefes Egzersizleri Yapın
Kaygı ve stres nedeniyle oluşan gerginliğin giderilmesine yardımcı olan nefes egzersizleri, nefes alıp vererek vücudu rahatlattığı için baş ağrısına iyi gelir.
Duruşunuzu Düzeltin
Duruş bozukluğu özellikle boyun ve sırt bölgesindeki kasların aşırı yüklenmesine neden olarak gerginlik yaratır. Bu da baş ağrısına sebep olabilir. Duruşumuzu düzeltmek baş ve vücut kaslarımızın dengede kalmasına yardımcı olacağından baş ağrısını da azaltır.
Germe Egzersizleri Yapın
Baş ve boyun kaslarını rahatlatmak için germe egzersizleri yapmak ve özellikle bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçiren kişilerin belirli aralıklarla bu egzersizlerden yararlanması önemlidir.
Karanlık Bir Odada Dinlenin
Baş ağrısı olduğunda dinlenmek ve uyumak en iyi gelen şeylerin arasında yer alır. Özellikle migren gibi ışığa duyarlılığı artmış olan kişiler karanlık bir odada dinlenerek baş ağrısını hafifletebilir.
Sıcak Torba Kullanın
Sıcak su torbası vücudun çeşitli bölgelerinde kullanıldığında rahatlatıcı etki gösterir. Özellikle kas gerginliği sebebiyle oluşan baş ağrılarına iyi geldiği bilinen sıcak su torbasıyla ağrı hissedilen yere torbayı koyarak rahatlama sağlanabilir.
Baş Ağrısı Masajı Yaptırın
Baş bölgesinde bulunan sinirlerin uyarılmasıyla kan akışının hız kazanmasını sağlayan masaj, baş ağrısını hafifletmede etkili yöntemlerden biridir. Baş ağrısı çeken kişilerden doktora gidenlerin önemli bir kısmının masajın migren üzerindeki etkisinden bahsetmesi de bu yöntemin etkinliğini ortaya koyar.
Soğuk Kompres Yapın
Ağrıyan bölgeye soğuk kompres yapmanın özellikle akut baş ağrılarında etkili olduğu bilinir. Soğuk kompres yapmak bölgedeki kan akışının yavaşlamasına yardımcı olduğundan şişlik ve iltihaplanmayı azaltır. Bu da baş ağrısını hafifletir.
Aromaterapi Uygulayın
Kokusuz ve renksiz yağlardan faydalanarak aromaterapi uygulamak baş ve boyun bölgesindeki kasların gevşemesini sağlar ve kan akışının artmasına yardımcı olur.
Düzenli Uyku Saatlerine Dikkat Edin
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve vücudun dinlenmesi için düzenli uyku şarttır. Uykusuzluk baş ağrısı oluşumunda önemli bir rol oynayabileceğinden uyku saatlerine dikkat edilmesi gerekir.
Gözlüğü Takmayı Unutmayın
Gözlük ya da kontak lense ihtiyacı olan kişilerin zamanı geldiğinde gözlüğünü takması ya da lensini unutmayıp gözlerini dinlendirmesi göz yorgunluğuna bağlı olarak oluşabilecek baş ağrılarını önler.
B12 Vitamini İçeren Besinler Tüketin
Beyin sinirlerini uyarak baş ağrısını azaltan B12 vitaminini içeren besinler tüketilerek baş ağrısı oluşumu engellenebilir.
Açık Havada Yürüyüşe Çıkın
D vitamini eksikliği de baş ağrılarına sebep olabileceğinden yeterince güneş ışığı almak için açık havada yürüyüşe çıkmak önemlidir.
Magnezyum İçeren Besinler Tüketin
Magnezyum eksikliği baş ağrısına sebep olabileceğinden magnezyum deposu olan avokado gibi besinlerin tüketilmesi önemlidir. Ayrıca magnezyum seviyesini korumak için mercimek, kuru yemişler, tam tahıllı ekmekler ve yeşil yapraklı sebzeler de düzenli olarak tüketilmelidir.
Lifli Gıdalar Tüketin
Düzenli tuvalete çıkamamak kabızlık nedeni ile baş ağrısı yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin lifli gıdalar tüketip bol su içmesi önemlidir.
Sigara ve Alerjenlerden Uzak Durun
Sinüzit nedeniyle oluşabilecek baş ağrısından korunmak için sigara ve alerjenlerden uzak durulması gerekir. Özellikle sinüzit hastalarının bu konuya dikkat etmesi önemlidir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Su içmek
- Kafein tüketmek
- Nefes egzersizleri yapmak
- Duruş bozukluğunu düzeltmek
- Germe egzersizleri yapmak
- Karanlık odada dinlenmek
- Sıcak su torbası kullanmak
- Aromaterapi uygulamak
- Açık havada yürüyüşe çıkmak