Bacak ağrısı, bacak kaslarında, tendonlarda, ligamentlerde, sinirlerde veya bacakları oluşturan herhangi bir yapıda oluşan sorunlardan sebep görülebilir. Bacak ağrısı yaşayan kişiler mutlaka sorunun kaynağını ve nedenini öğrenmek ister. Bacak ağrılarında öncelikle ağrının sebebinin bulunması gerekir. Bacak ağrısı hafif olabileceği gibi kişinin günlük yaşantısını etkileyecek kadar da şiddetli olabilir. Bu noktada kişilerin bacak ağrısına ne iyi gelir sorusunu araştırması ve kendilerini biraz daha rahatlatmaları mümkün olabilir.
Bacak Ağrısı Nedir?
Kişilerin bacaklarının herhangi bir yerinde hissettikleri ağrı, sızı, kramp ya da rahatsızlık hislerine bacak ağrısı denir. Bacak ağrıları genellikle bacak kaslarının aşırı kullanımı, zorlanması ya da yaralanmasından kaynaklanır. Bacak ağrıları nadir durumlarda hayati tehlike oluşturabilen sağlık sorunlarından kaynaklanır. Ancak bacak ağrılarının sürekli tekrarlaması ya da şiddetinin artması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Bacak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Bacak ağrısı belirtileri, kişilerin bacaklarının hangi bölgesinde ağrı olduğu ve bu ağrının altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ağrı dışında bacak ağrısı yaşayan kişilerde görülebilecek bazı ortak semptomlar ise şöyle sıralanabilir:
- Bacaklarda kas krampları
- Bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi
- Bacaklarda güçsüzlik
- Ağrıyan bölgede hassasiyet
- Şişlik
Bacak Ağrısının Şiddeti ve Süresi Nasıl Olmalıdır?
Bacak ağrısının şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi kişiler hafif olarak adlandırabilecek bir ağrıyı, kimi kişiler yoğun bir ağrı olarak değerlendirebilir. Bu durum oldukça subjektif bir konudur. Tıbbi bir değerlendirme yapıldığında ise bacak ağrısının şiddetinin yüksek olması, ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle bacak ağrısının ciddiyetini tıbbi otoritelerin belirlemesi daha sağlıklı bir süreç yönetimi sağlar.
Bacak ağrıları genel olarak geçici ağrılardır. Ağrı sonlanan durumda kişiler normal yaşantılarına devam edebilir. Ancak bacak ağrısının çok uzun süre devam etmesi ve yaşam kalitesini etkilemesi durumunda bir uzman hekime başvurulması önerilir. Özellikle dinlenme ile geçmeyen, kas güçsüzlüğü ya da solunum güçlüğü gibi diğer semptomlar ile birlikte görülen bacak ağrıları ihmal edilmemelidir.
Bacak Ağrısının Nedenleri
Bacak ağrılarının nedenleri oldukça çeşitlidir. Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre bacak ağrılarının en sık nedeni bacak kaslarının aşırı kullanımıdır. Bunun dışında zorlanma, yaralanma gibi durumlar da bacak ağrılarının yaygın nedenleri arasında yer alır. Bu nedenlerin dışında oluşan her bacak ağrısında kan dolaşımı ile ilgili sorunlardan şüphelenilmesi gerekir. Bacaklarda kan pıhtılaşına sebep olabilecek bir yaralanma yaşanıp yaşanmadığı sorgulanmalıdır. Bacak ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yaralanma
- Zorlanma
- Aşırı kullanım
- Damar sertliği
- Varis
- Kan pıhtısı
- Kötü huylu tümörler
- İyi huylu kist ve tümörler
- Sinir sıkışmaları
- Bel fıtığı
Bacak Ağrısı Nedenlerinde Yaralanmanın Etkisi
Yaralanma, bacak ağrılarının en sık görülen nedenlerinden biridir. Özellikle sporcular arasında yaygın olan bu durum, herkes için de oldukça tanıdık bir sebeptir aslında. Bacakları oluşturan kasların, tendonların ya da kemiklerin aşırı kullanımı sonucunda yaralanma gerçekleşir. Bu da doğal olarak bacak ağrısını beraberinde getirir.
Bacak Ağrısı Nedenlerinde Damar Sertliğinin Etkisi
Damar sertliği de bacak ağrılarının yaygın nedenlerinden biridir. Damar sertliği olduğunda damarlar esnekliğini yitirir ve akışkanlığını kaybeder. Bu durum da kan dolaşımında problemler yaşanmasına sebep olur. Damar sertliği ile birlikte damarlarda genişlemeler de yaşanabilir. Bu durum varis olarak adlandırılır ve yine bacaklarda kan dolaşımını olumsuz etkiler. Hem damar sertliği hem de varis, bacak ağrılarının damarsal nedenler sonucu oluştuğuna işaret eder.
Bacak Ağrısı Nedenlerinde Sinir Sıkışmasının Etkisi
Sinir sıkışması, bacaklarda görülebilecek başka bir yaygın sorundur. Özellikle bel fıtığı bacaklarda sinir sıkışmasına sebep olur ve bu da bacak ağrılarıyla kendini gösterir. Ayrıca sinir sıkışması sonucunda kişilerin bacaklarında uyuşukluk ve güçsüzlük gibi diğer semptomlar da görülebilir.
Bacak Ağrısı Nedenlerinde Kan Pıhtısının Etkisi
Kan pıhtısı, bacak ağrılarının oluşturabilecek ciddi nedenlerin başında gelir. Kan pıhtısı oluşması durumunda kişilerde ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Pulmoner emboli adı verilen pıhtı atması durumu da meydana gelebilir. Bacaklarda kan pıhtısı oluşmasına sebep olabilecek bir yaralanma yaşanıp yaşanmadığı sorgulanmalıdır.
Kan pıhtısı oluştuğundan şüphelenilen durumlarda şu belirtilere dikkat edilmelidir:
- Ağrı
- Şişlik
- Isı artışı
- Cilt renginde değişiklikler
Bu belirtiler yaşandığında bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olmak oldukça önemlidir.
Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bacak ağrısı yaşayan kişilerin merak ettiği konuların başında bacak ağrısına ne iyi gelir gelir. Bacak kaslarının aşırı kullanımı nedeniyle oluşan ağrılarda dinlenmek iyi gelirken; zorlanma ve yaralanmalarda dinlenme, soğuk kompres uygulamak ve bandaj kullanmak iyileşmeyi hızlandırabilir. Bunun dışında esneklik ve kuvvet egzersizleri de kişilerin daha sonrasında bacak ağrısı yaşamasına engel olabilir.
Bacak Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar Nelerdir?
- Dinlenmek
- Soğuk kompres uygulamak
- Esneklik ve kuvvet egzersizleri yapmak
- Bacağı yükseltmek
- Bandaj kullanmak
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak
- Sıcak kompres uygulamak
Bacak Ağrısını Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler
Bacak ağrısı önlemek için yapılabilecekler tedbirler, sağlıklı bir hayat geçirmek için yapılması gerekenlerle benzerlik gösterir. Alınabilecek tedbirler şu şekilde sıralanabilir:
- Dengeli beslenmek
- Bol su içmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Kilo kontrolü sağlamak
- Sigaradan uzak durmak
- Düzenli uyumak
Bacak Ağrısı Hangi Bölümlere Vurur?
Bacak bölgesinde oluşabilecek birçok sağlık sorunundan dolayı bacak kaslarında strese bağlı olarak hafif ya da şiddetli ağrılar oluşabilir. Oluşan bu sorunlar sonucunda ise bacak bölgesinde ya da kalça bölgesinde de ağrı meydana gelebilir.