Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı genellikle çürük, dişeti hastalığı, diş hassasiyeti veya travma gibi diş sorunlarından kaynaklanır. Diş ağrısı yaşarken, ağrının sebebini anlamak ve bu sebeple ağrıyı hafifletmek önemlidir. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile diş ağrısına ne iyi gelir öğrenebilirsiniz.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısına iyi gelen yöntemler arasında soğuk kompres uygulamak, tuzlu suyla gargara yapmak ve diş ağrısı tabletleri kullanmak yer alır. Diş ağrısı şikayeti olan kişiler doktora gitmeden önce bu yöntemleri deneyerek ağrıyı hafifletmeye çalışabilir.

Soğuk Kompres Uygulamak

Diş ağrısına neyin iyi geldiği sorusuna verilebilecek en yaygın cevaplardan biri soğuk kompres uygulamaktır. Soğuk kompres; şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda bölgedeki sinirleri uyuşturarak ağrıyı hafifletir. Bir buz torbasını ince bir havluya sararak diş ağrısı çeken bölgeye, ağız kapaklarının dış kısmına yerleştirebilirsiniz.

Tuzlu Su Gargarası

Diş sağlığını korumak için düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak iyi bir önlemdir. Ancak diş ağrısı başladığında da tuzlu suyla gargara yapmak ağrının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Tuzun antibakteriyel özelliği sayesinde dişlerdeki bakteri ve plak oluşumunun da önüne geçer. Bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı tuzu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ağzınızla çalkalayabilir ve bozulan dişlerinizin etrafındaki bakterilerden arınabilirsiniz.

Sarımsak Tüketmek

Allicin adı verilen ve sarımsağın içine özelliğe sahip olan sarımsak diş ağrısına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, dişteki bakterileri öldürerek enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca sarımsağın tüketilmesi kan dolaşımını hızlandırarak iltihabı azaltır. Sarımsak diş ağrısını geçirebilir ancak ağız kokusuna sebebiyet verebileceği için aşırıya kaçmamanızda fayda var.

Çay Poşetini Kullanmak

Ilımlı tanen oranına sahip siyah çayların demleme süresine bağlı olarak içinde bulundurduğu tanenler diş eti sağlığını destekler ve diş ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Çay poşetini ılıttıktan sonra ağrıyan bölgeye uygulayabilir ya da ağız sağlığınızı desteklemek için siyah çayı normal çay gibi içebilirsiniz.

Oregano Yağı (Kekik Yağı) Kullanmak

Antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahip Oregano yağı (Kekik Yağı) diş ağrısına iyi gelir. Oregano yağını bir pamuğa damlatarak ağrıyan bölgeye sürebilir ya da direkt olarak bölgeye uygulayabilirsiniz. Oregano yağı, enfeksiyon riskini azaltırken aynı zamanda bölgedeki iltihabı da giderir.

Alma Sirkesi ile Gargara Yapmak

Alma sirkesi içerdiği asetik asit sayesinde kötü bakterileri öldürür ve ağızdaki pH dengesini düzenler. Alma sirkesinin anti-enflamatuar özellikleri de diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Diş ağrınız olduğunda yarım yemek kaşığı alma sirkesi ile yarım bardak suyu karıştırarak gargarasını yapabilirsiniz.

Zerdeçal Tozu Kullanmak

Anti-inflamatuar özelliklere sahip zerdeçal tozu ile diş ağrısını hafifletmek mümkündür. Zerdeçal tozu ile suyu karıştırarak macun kıvamını elde edebilir ve bu karışımı diş etinize sürebilirsiniz. Zerdeçalın içindeki kurkumine maddesi aynı zamanda bağışıklık sisteminizi destekler ve vücudunuzdaki iltihap oranını azaltır.

Yumurta Kabuğu Tozu Kullanmak

İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum bulunan yumurta kabuğu tozu, hem diş sağlığınızı destekler hem de diş ağrısını hafifletir. Yumurtanın kabuklarını iyice yıkayıp, kuruttuktan sonra toz haline getirerek diş fırçanızla bu tozu dişlerinize sürebilir ya da ağrıyan bölgeye direkt olarak uygulayabilirsiniz.

Bağdat Dumanı (Meyan Kökü) Kullanmaya Çalışmak

Meyan kökü diş ağrısının hafiflemesine yardımcı olacak özelliklere sahiptir. Diş etlerindeki iltihabı azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Diş ağrınız olduğunda bir parça meyan kökünü çiğneyerek suyunu dişlerinize ve diş etlerinize sürebilirsiniz.

Karbonat ile Gargara Yapmak

Ağız sağlığınızı desteklemek için düzenli olarak karbonat ile gargara yapabilirsiniz. Diş ağrısı ortaya çıktığında da karbonat ile yaptığınız gargarayı kullanarak diş ağrınızın hafiflediğini görebilirsiniz. Karbonatın pH düzenleyici özelliği sayesinde ağız ortamındaki asidik dengeyi düzenler ve dişlerdeki plak oluşumunu engeller.

Diş Ağrısı İçin Hangi Ağrı Kesiciler Alınabilir?

Diş ağrısında tercih edilebilecek ilaçlar genellikle non-steroid anti-inflamatuar ilaçlardır. Bu ilaçlar arasında aspirin, ibuprofen ve naproksen bulunur. Ayrıca asetaminofen de diş ağrısı için kullanılabilecek bir diğer analjezik (ağrı kesici) maddedir.

Diş ağrısında ilaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız ve önerilen dozajda ilaç almanız önemlidir. Doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanmamanız gerektiğini de unutmayın çünkü aspirin özellikle çocuklarda Reye sendromu riskini artırabilir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir: Sıkça Sorulan Sorular

Diş Ağrısında Hangi İlaçlar Etkili Olur?

Diş ağrısı için etkili olabilecek ilaçlar arasında ibuprofen, naproksen ve asetaminofen yer alır. Bu ilaçlar ağrı kesici ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca şiddetli diş ağrılarında doktor kontrolünde reçeteli tramadol veya kodein içeren ilaçlar da kullanılabilir.

Diş Ağrısı İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Diş sağlığını desteklemek ve diş ağrısını hafifletmek için yoğurt, süt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca B vitamini içeriği yüksek olan tam tahıllar, baklagiller ve yeşil sebzeler de ağız sağlığınıza katkıda bulunabilir.

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş çürükleri, diş eti iltihabı, diş hassasiyeti, sinüzit gibi sağlık problemleri ve travma sonucu oluşan yaralanmalar en sık görülen diş ağrısı nedenleridir.

Diş Ağrısı İle İlgili Hangi Hastanelere Gidilir?

Diş ağrısı şikayeti ile ağız ve diş sağlığı hastanelerine veya ağız ve diş sağlığı merkezlerine başvurabilirsiniz. Bu sağlık kuruluşlarında gerekli muayene ve tedavileri alabilirsiniz.

Scroll to Top