Diş ağrısı, dişle ilgili herhangi bir sorun yaşandığında karşılaşılan en yaygın belirtilerin başında gelir. Stres, düzensiz beslenme, genetik faktörler ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi gibi nedenlerle diş ağrısı yaşanabilir. Diş ağrısında Brufen kullanımı da sıkça araştırılan konular arasında yer alır. Peki, diş ağrısına Brufen iyi gelir mi?
Diş Ağrısına Brufen Etkisi
Diş ağrısı yaşayan kişiler, Brufen adlı ilacın diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceğini sıklıkla araştırır. Brufen, diş ağrısı dahil olmak üzere baş ve vücut ağrılarıyla bağdaştırılan sorunların yanı sıra ateşin düşürülmesine de destek olan bir ilaçtır.
Brufen’in diş ağrısına etkisi olsa da bu ilacın uzun süre kullanımı önerilmez. İlaç, diş ağrısını dindirse de ağrının nedenini ortadan kaldırmaz. Bu nedenle diş ağrısı yaşanması durumunda en kısa süre içerisinde bir diş hekimine gidilmesi önerilir.
Brufen İlacı Nedir?
Brufen ilacı, yaygın ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan bir ilaçtır. Aktif maddesi ibuprofen olan Brufen, inflamatuar yani yangılı ve non-inflamatuar yani yangısal olmayan durumlarda da kullanılır. Brufen, romatizma ve başka eklem rahatsızlıklarıyla baş ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrıların tedavisinde kullanılır. Ayrıca grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara bağlı olarak yaşanan ateşi düşürmeye de destek olur.
Brufen ilacı genellikle kısa süreli kullanımlar için güvenli olarak kabul edilir. Ancak, herhangi bir ilaçta olduğu gibi Brufen kullanımında da doktor tavsiyesi ve reçetesi önemlidir. Brufen’in doğru dozda ve önerilen süre boyunca kullanılması yan etki riskini azaltır ve ilacın etkinliğini artırır.
Diş Ağrısına Brufen Kullanımı
Diş ağrısında Brufen kullanımı, ağrının şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, diş ağrısı yaşandığında 400 mg’lık dozda Brufen alınması önerilir. Ancak bazı durumlarda 600 mg’lık dozaj da tercih edilebilir. 600 mg Brufen alımı gereksinimi yaşandığında bu dozun günde 3 kere bölünmüş şekilde alınması gerektiği de unutulmamalıdır.
Çocuklarda Brufen kullanımı, ağırlığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. 6-12 yaş aralığındaki çocuklara yaklaşık olarak 200-400 mg’lık dozaj yeterli olacaktır. Ancak daha küçük yaştaki çocuklara Brufen verilmesi söz konusu olduğunda mutlaka bir hekime danışılması gerekir.
Brufen İlacı Yan Etkileri Nelerdir?
Brufen ilacının de yan etkileri bulunur. Bu yan etkiler arasında en yaygın görülenleri;
- İshal,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Mide ağrısı,
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Uyku hali
Brufen kullanımı sonrasında nadir görülen fakat ciddi yan etkiler arasında ise şunlar yer alır:
- Ciltte kabarcıklar oluşması,
- Ateş, üşüme, boğaz ağrısı, ağız içinde yaralar,
- Cilt döküntüsü,
- Karın ağrısı ve sarılık,
- Nefes almada zorluk ve hırıltılı solunum
- Kanama
Eğer Brufen kullanırken bu gibi ciddi yan etkilerle karşılaşılırsa derhal bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir.
Brufen İlacı Kimler Kullanamaz?
Diş ağrısına iyi gelen Brufen ilacını bazı kişiler kullanamaz. Bu kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağır karaciğer yetmezliği olanlar,
- Ağır böbrek yetmezliği bulunan kişiler,
- Mide veya on iki parmak bağırsak ülseri olanlar,
- Daha önce Brufen veya benzeri nonsteroid antiinflamatuar ilaçlara karşı astım, ürtiker ya da anafilaktik reaksiyon öyküsü bulunan kişiler,
- Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar kullananlar,
- Brufen’in etken maddesine karşı alerjisi olan kişiler,
- Gebeliğin son üç ayında olanlar
Ayrıca, Brufen’in emzirme döneminde kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Emziren anneler eğer Brufen kullanmak istiyorlarsa mutlaka bir uzmandan destek almalı ve doktor tavsiyesine uymalıdır.