Baş Parmak Ağrısına Ne İyi Gelir? Parmak Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Öneriler

Baş parmak ağrısı ile kastedilen genellikle parmağın kendisinde, parmağa yakın olan el bileğinde veya parmağın kullandığı nesne ile temas eden bilek kemiğinde hissedilen ağrıdır. Baş parmak, diğer parmaklara göre daha kalın ve güçlüdür. Bu yüzden baş parmakta ağrı olduğunda hareket etmemiz ve günlük aktivitelerimizi yerine getirmemiz oldukça zorlaşır. Baş parmağa gelen stres, yaralanma, iltihap, enfeksiyon gibi nedenler sonucu baş parmak ağrısı yaşanır. Baş parmağın yanı sıra baş parmağa yakın olan el bileğinde de ağrı hissedilebilir. Çünkü baş parmak ile el bileği arasında bir sinir ağı mevcuttur ve yaşanan herhangi bir sorundan her iki alanda da ağrı görülebilir.

Baş parmak ağrısına şu nedenler sebep olabilir:

  • Yaralanmalar (burkulma, çekilme)
  • Artrit (osteoartrit, romatoid artrit)
  • Tünel sendromları (karpal tünel sendromu gibi)
  • Sinir sıkışması
  • Fleksör tendonlarının iltihabı

Ağrı yanında baş parmağın hareketinde kısıtlanma, şişlik, ısınma, güçsüzlük gibi şikayetler de görülebilir. Baş parmak ağrısı için öncelikle nedeninin bulunması gerekir. Eğer baş parmak ağrısı yaralanma, aşırı kullanım sonucu oluştuysa bir süre dinlendirme yapılması, soğuk kompres uygulanması önerilir. Ağrıyan bölgeye soğuk kompres yapmak amacıyla buzdolabında kısa süre bekletilmiş bir su şişesi ya da buz torbası kullanılabilir. Bu uygulama baş parmak ve bilekteki şişliği azaltıp ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bölgeyi yüksekte tutmak de şişliği azaltmaya yardımcı olur. Aşırı kullanım sonucu meydana gelen baş parmak ağrısında da dinlendirme şarttır. Gün içerisinde yaptığınız tekrarlı hareketleri azaltarak parmağınızı dinlendirmeli ve ağrı tamamen geçene kadar parmağı kullanmaktan kaçınmalısınız.

Baş parmak ağrısı için bitkisel tedaviler tercih edilebilir. Bu tedaviler arasında zencefil ve papatya çayı içmek, zerdeçal ve zencefil tozunu suyla karıştırıp macun elde ederek bölgeye sürmek, nane ve papatya karışımını bölgeye sürerek masaj yapmak yer alır. Ağrının sebebine göre değişse de genel olarak baş parmak ağrısına iyi gelen bitkisel tedaviler bu şekildedir.

Baş Parmak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz, bel, sırt ve eklem ağrılarıyla birlikte baş parmakta meydana gelen ağrılar da kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Baş parmak, diğer parmaklara oranla daha kalın ve güçlü olduğundan yaşanan herhangi bir travma sonrasında kişinin baş parmağını hareket ettirmesi zorlaşır. Ağrı dışında baş parmakta şişlik, ısınma ve güçsüzlük gibi şikayetler de görülebilir. Bu durumlar özellikle nesneleri kavrama yeteneğinde azalmaya sebep olur.

Baş parmak ağrısı kuvvetle kullanım gerektiren sporlar, yaralanmalar, tekrar eden el hareketleri ve osteoartrit sonucu gelişebilir. Baş parmak ağrısına iyi gelen yöntemler arasında kompres uygulamaları ile bitkisel tedaviler yer alır. Baş parmak ağrısı için bitkisel tedavilerin yanı sıra aşağıdaki yöntemler de denenebilir:

  • Baş parmak kaslarını esnetmek ve güçlendirmek için egzersizler yapmak,
  • Baş parmağa soğuk kompres yapmak,
  • Baş parmağı kullanmayı gerektiren aktivitelerden bir süre uzak durarak dinlendirmek,
  • Ağrıyan bölgeyi yüksekte tutmak.

Zencefil Çayı

Zencefilin iltihaplanmaya karşı vücudu koruyan özellikleri vardır. Zencefil çayı iltihaplanmayı azaltarak baş parmak ağrısının hafifletilmesine yardım eder.

Zencefil çayı tarifi:

  • İki dilim taze zencefil bir su bardağı kaynar suya atılır ve 10 dakika bekletilir.
  • Ardından süzülür ve içerisine isteğe bağlı olarak bal eklenerek içilir.

Zerdeçal

Zerdeçal içinde bulundurduğu kurkumin maddesi sayesinde ağrının şiddetini azaltmaya ve iltihabı gidermeye yardım eder.

Zerdeçal macunu tarifi:

  • Bir tatlı kaşığı zerdeçal tozu ile bir tatlı kaşığı zencefil karıştırılır.
  • Elde edilen karışımın içerisine birkaç damla su eklenerek macun kıvamı alması sağlanır.
  • Macun baş parmağa uygulanarak 30 dakika bekletilir.

Nane-Papatya Karışımı

Papatyanın spazm çözücü etkisi baş parmak ağrısının hafifletilmesine yardım ederken nane de kan dolaşımını hızlandırır.

Nane-papatya karışım tarifi:

  • Bir çay kaşığı kuru nane ve bir çay kaşığı kuru papatya karıştırılır.
  • Elde edilen karışımın içerisine bir çay bardağı sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmesi beklenir.
  • Süzüldükten sonra içerisine isteğe bağlı olarak limon ve bal eklenerek içilir.

Baş Parmak Ağrısı Nedir?

Baş parmak ağrısı, baş parmağa veya baş parmağın kullandığı nesneyle temas eden bilek kemiğine yakın bölgede hissedilen ağrı olarak tanımlanabilir. Baş parmak çok kullanıldığı için yaşanan herhangi bir sorun ya da travma sonucu kişinin parmağını hareket ettirmesi zorlaşır. Baş parmakta meydana gelen ağrı; burkulma, tendon iltihabı, tünel sendromu gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi osteoartrit ya da romatoid artritten de kaynaklanabilir.

Ağrı dışında baş parmakta şişme, güçsüzlük ve ısınma hissi gibi semptomlar da görülebilir. Baş parmak ağrısı kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen eklem ağrıları arasında yer alır.

Baş Parmak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Baş parmak bölgesinde meydana gelen ağrıların nedeni sıklıkla bulunan osteoartrit olarak bilinir. Osteoartrit, kıkırdak dokunun zamanla aşınması sonucu meydana gelir ve sıklıkla kullanılan bölgelerde ortaya çıkar. Tekrar eden baş parmak hareketleri sonucu tendonlarda meydana gelen yaralanmalar da baş parmakta ağrı oluşumuna sebep olabilir. Burkulma sonucu oluşan travmalar da baş parmak ağrısının nedenleri arasında yer alır.

Tünel sendromları ya da sinir sıkışması da baş parmak bölgesinde ağrı oluşumuna sebep olabilir. Özellikle hamilelerde görülen sinir sıkışması gebelik tüneli sendromu olarak bilinir ve bu sendrom gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkarak baş parmakta ağrı oluşturabilir. Artrit de baş parmak bölgesinde ağrı oluşumunun yaygın nedenlerinden biridir.

Baş Parmak Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Ağrının geçmişi oldukça önemlidir. Teşhis için öncelikle hekime başvuran hastanın hekimle paylaşacağı hikaye önemlidir. Baş parmaktaki ağrının sebepleri çeşitli olabileceğinden hekime danışılması önerilir. Hekim tarafından yönlendirilen tetkik ve muayeneye göre hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilerek uygulamaya konulur.

Scroll to Top