Dolorex, baş ağrısı, migren, diş ağrısı, adet ağrısı, kas ağrıları ve ateş gibi hafif ve orta şiddetteki ağrıların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. “Dolorex ne için kullanılır” sorusuna yanıt vererek bu ilacın kullanım alanlarını açıklamış olduk. Daha detaylı bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Dolorex ilacının etkin maddesi “naproksen sodyum”dur. Naproksen sodyum, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) grubuna mensuptur ve ağrı, ateş ve iltihap tedavisine yardımcı olur. Dolorex tablet formundadır ve ağız yoluyla alınır. Dolorex nasıl kullanılır sorusunu yanıtlayarak bu ilacın kullanım şekline değinelim.
Dolorex’i kullanmadan önce mutlaka prospektüsünü okuyun ve doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarına uyun.
Ağrı veya ateş için 12 yaş ve üstü çocuklarda ve yetişkinlerde önerilen başlangıç dozu günde 2-3 defada 500 mg’lık (1-2 film) doz bölünmesinde kullanılabilir. Gerekirse 6-8 saatte bir 250 mg (yarım film) ek doz alınabilir. Naproksen sodyumun günde 1250 mg’ı (2,5 film) aşmaması gerekir.
Adet ağrısı için 12 yaş ve üstü çocuklarda ve yetişkinlerde önerilen başlangıç dozu 500 mg (1-2 film) doz bölünmesinde kullanılır. Ardından 6-8 saatte bir 250 mg (yarım film) ek doz alınabilir. Gerekirse tedaviye adet döneminin başlamasından önceki gün başlanabilir.
Kas ağrıları için 12 yaş ve üstü çocuklarda ve yetişkinlerde önerilen başlangıç dozu 500 mg (1-2 film) doz bölünmesinde kullanılır. Ardından 6-8 saatte bir 250 mg (yarım film) ek doz alınabilir. Tedaviye zorlanma veya yaralanmanın hemen sonrasında başlanabilir.
Tabletleri bir bardak su ile bütün olarak yutun. Tabletleri ezmeyin veya kırmayın, bu dolorex ilacının etkisini azaltabilir. İlaç yemeklerle birlikte veya yemeklerden sonra alınması mide rahatsızlığını önlemeye yardımcı olabilir.
Dolorex ilacı kullanırken naproksen sodyuma veya ilacın içerdiği diğer maddelere karşı daha önce bir alerjik reaksiyonunuz oldu mu?
Dolorex ilacı kullanırken karaciğer veya böbrek hastalığınız oldu mu?
Dolorex ilacı kullanırken daha önce mide veya on iki parmak bağırsağınızda ülser oluştu mu?
Dolorex ilacı kullanırken yüksek kan basıncınız oldu mu?
Dolorex ilacı kullanırken astım, saman nezlesi veya alerjik hastalığınız oldu mu?
Dolorex ilacı kullanırken gebelik veya emzirme düşünüyor musunuz?
Dolorex ilacı kullanırken aspirin veya kan sulandırıcıları kullandınız mı?
Dolorex ilacı kullanırken herhangi bir reçeteli veya reçetsiz ilaç, bitkisel takviye veya halk ilacı kullandınız mı?
Tüm bu sorulara yanıt vererek Dolorex ilacı kullanımına herhangi bir engel olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Prospektüste yer alan bilgilere göre Dolorex ilacının yan etkileri şu şekildedir;
Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali, sinirlilik hali, karın ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, ishal, midede yanma hissi, mide ağrısı, iştahsızlık, ateş, deri döküntüsü, kaşıntı gibi yan etkileri görülebilir.
Daha az yaygın olarak görebileceğiniz yan etkiler ise; karaciğer enzimlerinde artış, deride kuruluk, deride pullu döküntü ve saç dökülmesidir.
Nadiren görülebilecek yan etkiler ise şunlardır;
- Alerjik reaksiyon belirtileri: Yüz, dudak, dil veya boğazda şişlik, nefes almada zorluk veya hırıltı; derinizin herhangi bir kısmında, özellikle de yüzünüzde, dudaklarınızda, dilinizde veya ellerinizde kaşıntı ve döküntü
- Ciltte ve mukoza zarlarında kanamalara neden olabilen Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz (TEN) adı verilen ciddi alerjik reaksiyonlar: Ani başlayan deri döküntüsü, dudaklarda yaralar, ağız içinde kabarcıklar; kuru kaşıntılı deri; öksürük; nefes almada zorluk; gözlerde kızarıklık ve sulanma
- Böbreklerin hasar görmesi: İdrar çıkışında azalma ya da idrar çıkışının tamamen kesilmesi; idrarda kan görülmesi; bel ağrısı; yorgunluk; mide üst kısmında hassasiyet; iştah kaybı; bulantı; kusma; deri döküntüsü; kaşıntı; nefes almada zorluk
- Karaciğer hasarı: Cildin ve gözlerin sararması; koyu renk idrar; açık renk dışkı; ateş; karın ağrısı; mide bulantısı; iştah kaybı
Dolorex ilacının yan etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle Dolorex ilacını kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
Dolorex ilacının etkin maddesi olan naproksen sodyum gebelik sürecinde kullanılan ilaçlar arasında yer almaz. Dolorex ilacı gebelik sürecinde kullanılmamalıdır. Dolorex’in etkin maddesi olan naproksen sodyum’un hamilelik döneminde kullanılmasının anne ve bebeğe zarar verebileceği düşünülmektedir.
Naproksen sodyum anne sütüne geçebilen bir ilaçtır. Bu nedenle Dolorex ilacının emzirme döneminde de kullanılmaması önerilmektedir. Dolorex ilacı emzirme döneminde kullanımı zorunlu kılacak kadar yüksek olan bir ağrıya sahipseniz, emzirme dönemini geçene kadar bebeğinizi beslemek için başka yöntemler düşünmelisiniz.
Dolorex ilacının kullanım alanları başta olmak üzere tüm detaylı bilgilerini öğrenmek için doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.