Göz ağrısı, birçok insanın yaşadığı yaygın bir rahatsızlıktır. Göz kaslarının aşırı kullanımı, kuruluk, alerjiler veya yabancı bir cismin göze kaçması gibi basit nedenlerle meydana gelebilir. Ancak göz ağrısının bazı nedenleri, daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu nedenle özellikle ağrı sürekli tekrarlıyorsa veya şiddetliyse bir göz doktoruna görünmek önemlidir.
Göz Ağrısı Nedir?
Göz ağrısı, göz çevresinde ya da içinde hissedilen herhangi bir rahatsızlık veya acı duyusudur. Göz ağrısı genellikle baş ağrısıyla birlikte görülür. Göz içi ve göz çevresi olarak iki farklı bölgede hissedilen ağrı türleri vardır. Göz içi ağrıları genellikle baş ağrısıyla birlikte görülürken, göz çevresi ağrıları ise daha çok göz kuruluğu, alerji ya da yabancı cisim gibi durumlarla ilişkilidir.
Göz Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Gözün arkasında ve çevresinde meydana gelen her türlü rahatsızlığın altında yatan nedenler farklılık gösterebilir. Göz içi ve göz çevresi olarak iki ayrı bölgede meydana gelen ağrıların nedenleri de değişkendir. Gözün kasları, sinirleri, beyindeki görme merkezine gönderilen sinyaller ve göz küresinin içinde bulunan zarlar göz ağrısının nedenlerini oluşturabilir.
Göz çevresi ağrılarının en sık görülen nedeni göz kuruluğudur. Gözyaşı filminin stabilitesini sağlayamayan gözler yeterli nemi oluşturamaz ve gözyaşı filminde oluşan boşluklar nedeniyle göz yüzeyinde tahrişe sebep olabilir. Göz kuruluğuna bağlı olarak meydana gelen göz çevresi ağrıları blefarit ya da inflamatuar göz kuruluğu olarak adlandırılır.
Gözün arkasında meydana gelen ağrıların en sık görülen nedenleri ise migren, gerilim tipi baş ağrıları ve optik nevrittir. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı ile birlikte gözün arkasında baskı hissi oluşabilir. Optik nevitte ise görme sinirinin iltihaplanmasından dolayı meydana gelen bu rahatsızlık görmede bulanıklık ve ışık hassasiyeti ile birlikte gözün arkasında ağrı oluşmasına da sebep olabilir.
Bilişsel Yüklenmesi Yüksek Görsel Görevler Sonrası
Göz ağrısının nedenlerinden biri de bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler sonrası yaşanılan durumlardır. Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler sonrası yaşanan göz ağrısının belirtileri şu şekildirdir:
- Göz çevresinde ve/veya göz kapaklarında ağırlık hissi
- Odaklanmada zorluk
- Göz kapaklarını kaldırmada zorluk
- Gözleri açmada zorluk
- Baş ağrısı
- Migren tarzında baş ağrısı yaşama öyküsü
- Işık hassasiyeti
Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler sonrası yaşanılan göz ağrısı şu durumların sonucunda meydana gelebilir:
- Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevlerin uzun süre tekrar edilmesi
- Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler esnasında yeterli ara dinlenmelerin yapılmaması
- Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler esnasında yeterli dinlenme uyku uyumaması
- Bilişsel yüklenmesi yüksek görsel görevler esnasında yeterli sıvı alınmaması (dehidratasyon)
Göz Ağısının Diğer Nedenleri
Yaygın göz ağırsı nedenleri arasında kontakt lens kullanımı, bilgisayar kullanımı, kitap okuma, araba kullanma gibi gözü yoran aktiviteler, migren ve gerilim tip baş ağrısı, optik nevrit ve sinüzit yer alır. Ağrı şiddetli değilse ve altında yatan sebep ciddi bir sağlık sorunu değilse hastaların evde kendi başlarına alabileceği basit önlemlerle göz ağrısı şikayeti geçebilir.
Ancak göz ağrısı göze zarar verecek şekilde tasarlanmış şiddet içeren bir travma sonrası oluşmuşsa, göz içi basıncı ile ilişkili bir travma geçirmişse ya da göze ilişkin ciddi bir anatomik bozukluk söz konusuysa mutlaka uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Göz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Göz ağrısının tedavisi altında yatan nedene bağlıdır. Eğer ağrı basit nedenlerden kaynaklanıyorsa, örneğin göz yorgunluğundan kaynaklanan bir ağrı için dinlenme ve uyku önerilebilir. Yapay gözyaşları gibi tedaviler de göz kuruluğuna bağlı ağrıyı hafifletebilir.
Öte yandan, daha ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanan göz ağrıları için özel tedaviler gerekebilir. Optik nevrit gibi durumlarda ilaç tedavisi veya diğer tıbbi müdahaleler gerekebilir. Bu nedenle göz ağrısı yaşadığınızda, özellikle şiddetli ve sürekli olanlarda, bir göz doktoruna görünmek ve doğru teşhisi alarak uygun tedaviyi uygulanması önemlidir.
Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde uygulanabilecek bazı yöntemler, göz ağrısını hafifletebilir:
- Gözlerinizi kapatıp en az 10 dakika dinlendirin.
- Soğuk kompres uygulaması yapın.
- Işığa hassasiyetiniz varsa ışığı azaltın veya ışık filtreleyen gözlükler takın.
- Ilımlı miktarda su içiniz.
- Dengeli beslenin ve omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar tüketin (balık, ceviz vb.).
- Düzenli uyuyun.
Bu yöntemler geçici rahatlama sağlasa da, sürekli veya şiddetli göz ağrısı için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
Göz Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Göz ağrısı yaşayan hastaların mutlaka bir Göz Hastalıkları (Oftalmoloji) uzmanına başvurması gerekir. Göz hekimleri oftalmolog olarak bilinir.