“Eğilince kalpte ağrı” şikayeti ile hastaneye başvuran birçok kişi bu belirtinin kendilerine kalp problemi yaşattığı için ortaya çıktığını düşünmektedirler. Kalp ile ilgili bir sorun olup olmadığını anlamak için bazı testlerin yapılması gerekmektedir.
Öncelikle “eğilince kalpte ağrı” şikayetinin altında yatan nedenin kalp ile ilgili bir neden olup olmadığını anlamak için bir kardiyolog ile görüşmek ve gerekli testleri yaptırmak gerekmektedir.
Kardiyologlar, genellikle göğüs ağrısının kalbe bağlı olup olmadığını anlamak için EKG, Eko Kardiyo gibi testler isteyerek bunların sonuçlarına göre değerlendirme yaparlar. Eğer bu testlerde hiçbir anormallik yoksa “eğilince kalpte ağrı” şikayetinin psikolojik ya da kalp dışı nedenlerden kaynaklandığı değerlendirilebilir.
Kalp ile ilgili bir sorun olduğunda “eğilince kalpte ağrı” şikayeti genel olarak şu ağrı tiplerinden biri olarak ifade edilmektedir:
- Göğüste ağırlık hissi
- Göğüste sıkışma hissi
- Göğüste daralma hissi
- Göğüste batma
Eğer şikayetlerden biri ya da birkaçı sizde de varsa özellikle risk faktörleriniz mevcutsa (aile hikayesi, hipertansiyon, kolesterol, diyabet, sigara kullanımı, kilo verme isteği ya da kilo verme isteği olmaması gibi) zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir.
Eğilince Kalpte Ağrı Nedir?
Kişiler eğildikleri sırada ya da eğildikten sonra göğüslerinin ortasında bir ağrı ya da bir rahatsızlık hissederler ve buna “eğilince kalpte ağrı” denir. Bu ağrı kalbinin büyüdüğünü, damlarının tıkandığını ya da kalp kasının zayıfladığını gösteriyor olabilir. Bu nedenle bu ağrının dikkate alınması ve gerekli tetkiklerin yapılmasına yardımcı olunması gerekmektedir.
Burada mide fıtığı, reflü, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik ve psikososyal rahatsızlıkların da “eğilince kalpte ağrı” şikayetinin altında yatabileceği akılda tutulmalıdır.
Eğilince Kalpte Ağrı Belirtileri Nelerdir?
“Eğilince kalpte ağrı” belirtisi aşağıdaki belirtilerle de birlikte görülebilir:
- Nefes darlığı
- Terleme
- Sırt, boyun ve çene bölgesinde ağrı
- Mide bulantısı
- Kusma
Ayrıca “eğilince kalpte ağrı” belirtisi göğüs ağrısı ile birlikte aşağıdaki belirtilerle birlikte görülmesi kişide kalp krizi geçirme olasılığının yüksek olduğunu gösterir:
- Baş dönmesi
- Sıcak basması ya da soğuk terleme
- Göğüs ağrısının koltuk altına, sırta ya da bacaklara yayılması
- Nefes darlığı
- Kusma
- Bilincin kaybolması
Bu belirtiler kişide mevcutsa zaman kaybetmeden en yakın hastaneye başvurulması gerekmektedir. Çünkü belirtiler kalp krizine işaret ediyor olabilir ve zamanında müdahale edilmediğinde kalp krizleri hayati tehlike oluşturabilir.
Eğilince Kalpte Ağrı Neden Olur?
Kalp hastalıkları olan; koroner arter hastalığı, aort anevrizması, hipertansif kalp hastalığı gibi hastalıklarda “eğilince kalpte ağrı” belirtisine neden olabilmektedir. Bunun dışında anksiyeteye bağlı olarak ortaya çıkan kalp çarpıntıları da kişilerin stresle birlikte eğilince göğüslerinde bir ağrı hissetmelerine neden olabilir.
Eğilince göğüs ağrısı hissedilmesinin altında yatan nedenin kalp ile ilgili bir sorun olup olmadığı kesin olarak belirlenmesi önemlidir. Çünkü kalp ile ilgili bir sorun olmadan da “eğilince kalpte ağrı” şikayeti yaşanabilir. Burada kişide reflü, mide fıtığı gibi sindirim sistemi sorunları ya da anksiyete bozukluğu, panik atak gibi psikolojik sorunlar da bu belirtilerin yaşanmasına neden olur.
Eğilince Kalpte Ağrı Sorunu Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Eğer “eğilince kalpte ağrı” sorununun altında yatan neden kalp ile ilgili bir sorun ise bu durum koroner arter hastalığı, aort anevrizması, hipertansif kalp hastalığı gibi hastalıklarla kişiyi karşı karşıya bırakabilir. Ancak bu durum psikolojik ve psikososyal nedenlerden kaynaklanıyorsa tedavi edilmezse sorunun daha da büyümesine neden olabilir.
Eğilince Kalpte Ağrı Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
“Eğilince kalpte ağrı” şikayetinin altında yatan nedene göre tedavi planlaması yapılmaktadır. Eğer şikayetin nedeni psikolojik ise bu sorunun üstesinden gelinmesi için psikiyatrist önerileri ve yöntemleri ile tedavi planlaması yapılır.
Bazı durumlarda kişiye anksiyete ile baş etme yolları üzerine bilgiler verilebilir. Gevşeme egzersizleri, yoga gibi nefes odaklı egzersizler kişide rahatlamaya ve stres seviyesinin düşmesine yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle kişinin düşünce yapısındaki olumsuz yargılar düzeltilerek daha sağlıklı bir düşünce yapısına sahip olması sağlanabilir.
Reflü, mide fıtığı gibi gastroenterolojik rahatsızlıkların varlığında ise buna yönelik ilaç tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri planlanabilir.