Baş Ağrısına İyi Gelen 10 Doğal Yöntem

Baş ağrıları, stres, yorgunluk, sinüzit, migren gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Baş ağrıları tedavi edilmediğinde yaşantıyı çekilmez hale getirebilir. Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemleri keşfederek ağrılarınızı dindirebilirsiniz.

Baş ağrısını gidermek için genellikle ağrı kesiciler kullanılır. Ancak bu ilaçlar baş ağrısının altında yatan nedene göre her zaman etkili olmayabilir. Ayrıca baş ağrısına sık sık yakalanan kişilerde ağrı kesici ilaç kullanımına bağlı olarak ilaçların baş ağrısını geri çekme etkisi azalabilir ve ağrı kontrolü zorlaşabilir. Bu noktada baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemleri deneyerek baş ağrınızı giderebilirsiniz.

Baş ağrısının altında yatan neden yorgunluk veya strese bağlı ise doğal yöntemler ile baş ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ancak baş ağrınızın sebebi ciddi bir rahatsızlık ise mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerden bazıları şunlardır:

1. Sıvı Tüketimini Arttırmak

Dehidrasyon (vücudun sıvı kaybetmesi) baş ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Bu durumda su içerek sıvı kaybını telafi etmek ve elektrolit dengesini sağlamak dehidrasyona bağlı baş ağrısını gidermeye yardımcı olur. Baş ağrısı sırasında su içmek kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının düzelmesine yardımcı olduğu için baş ağrısını hafifletir.

Sadece su değil, elektrolit içeren spor içecekleri, meyve suları veya tuzlu ayran gibi içecekler de baş ağrısına iyi gelir. Ayrıca dehidrasyonu önlemek için gün boyunca yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen gösterin.

2. Soğuk Kompres Uygulamak

Baş ağrısının şiddetli olduğu durumlarda soğuk kompres uygulamak kan akışını yavaşlatarak baş ağrısını hafifletebilir. Özellikle migren ataklarında tercih edilen bu yöntem, baş bölgesinde soğukluk hissi yaratarak ağrı duyumunu azaltır.

Soğuk kompres uygulamak için bir buz torbasını ince bir havluya sararak başınıza veya boynunuzun ağrılı bölgesine yerleştirin. 15-20 dakika boyunca bu kompresi uygulayabilirsiniz. Soğuk kompresin etkisini arttırmak için ara ara havluyu yeniden ıslatabilir veya buz torbasını yenileyebilirsiniz.

3. Masaj Yaptırmak

Baş ve boyun bölgelerine masaj yaptırmak bu bölgelerdeki kan dolaşımını arttırarak baş ağrısını hafifletebilir. Masaj yoluyla kas gerginliğini azaltan masaj terapistleri veya kendiniz basınç noktalarına masaj yaparak baş ağrınızın hafiflediğini hissedebilirsiniz.

Ağrılı bölgeye nazik ve dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Özellikle şakaklar, boyun, omuzlar ve sırt bölgesi baş ağrısına iyi gelen masaj noktalarıdır. Uzman kişilerden masaj desteği alarak baş ağrınızın hafiflediğini gözlemleyebilirsiniz.

4. Kafeini Azaltmak

Kafein, aşırı tüketildiğinde vücutta bağımlılık yapabilir ve kafein alımının kesilmesi veya azaltılması baş ağrısına neden olabilir. Kafein kan damarlarını büzdürdüğü için kafein içeren içeceklerin tüketimine ara vermek veya miktarını azaltmak baş ağrısını hafifletebilir.

Kafein alımını azaltmak için kahve, çay ve enerji içeceklerini tüketiminizi azaltarak başlayabilirsiniz. Kafein alımını bir anda kesmek yerine yavaş yavaş azaltmak baş ağrısı riskinizi düşürür.

5. Zencefil Tüketmek

Zencefil bitkisi içerdiği anti-inflamatuar özellikler sayesinde baş ağrısına iyi gelir. Özellikle migren türü baş ağrılarına iyi gelen zencefil metabolizmayı hızlandırarak kan dolaşımını arttırır.

Zencefili taze olarak çiğneyerek veya zencefil çayı içerek tüketebilirsiniz. Zencefil çayı yapmak için bir tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefili bir fincan kaynar suya ekleyip 10 dakika bekletin. Ardından süzerek içebilirsiniz.

6. Nane Yağı Kullanmak

Nane yağı içerdiği mentol sayesinde baş ağrısını hafifletmede etkilidir. Baş bölgesinde kan damarlarını genişleten nane yağı soğuk bir etki yaratarak baş ağrısının şiddetini azaltır.

Nane yağını saf olarak eczanelerden temin edebilir veya mentollü diş macunlarını kullanabilirsiniz. Nane yağını şakaklarınıza veya alnınıza sürerek veya mentollü diş macununuza nane yağı ekleyerek baş ağrınızın hafiflediğini gözlemleyebilirsiniz.

7. Su Şişesi ile Isı Uygulamak

Baş ağrısının özellikle gerilim tipi olanlarda su şişesi ısıtılmış olan suyu şişeye koyarak boynunuzun arkasına veya sırtınıza yerleştirebilirsiniz. Isı uygulaması kasları gevşeterek gerginliği azaltır ve baş ağrısını hafifletir.

Ayrıca bacaklarda veya ayaklarda oluşan gerilim nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarında ayaklarınızı sıcak suya sokmanızda oldukça etkili olacaktır.

8. Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz yapmak stres seviyesini azaltarak baş ağrısı oluşumunu engeller. Egzersiz sırasında vücutta gerçekleşen kan akışını düzenleyen olaylar egzersiz sonrasında da devam eder ve vücudun daha az gerginlik hissetmesini sağlar.

Ayrıca egzersiz sırasında salınan endorfin adlı hormon baş ağrısı oluşumunda rol oynayan stres ve kaygı gibi faktörleri azaltır. Haftada en az 3 gün 30 dakika süren yürüyüş gibi hafif kardiyo egzersizleri baş ağrısı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

9. Uyku Düzenini Sağlamak

Bağışıklık sisteminin hücreleri uyurken onarılır ve güçlenir. Uykusuzluk bağışıklığı zayıflatarak pek çok hastalığa kapı aralar. Uykusuzluk aynı zamanda stres seviyesini arttırarak baş ağrısı oluşumunu da tetikler.

Bununla birlikte aşırı uyku da migreni tetikleyebilir. Herkes için ideal uyku süresi farklı olabilir ancak yetişkinlerde ortalama 7-9 saat uyku yeterli olacaktır.

10. Stresi Yönetmek

Stres vücuttaki gerginliği arttırarak kan basıncını yükseltir ve baş ağrısına yol açar. Stresi yönetmek ve azaltmak için nefes egzersizleri, meditasyon, yoga gibi rahatlama tekniklerini uygulayabilirsiniz.

Ayrıca hobilerle ilgilenmek, doğa yürüyüşleri yapmak, kitap okumak veya sevdiğiniz aktiviteleri yapmak da stres seviyenizi düşürerek daha az gerginlik hissetmenizi sağlar ve baş ağrısı riskini azaltır.

Baş Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Baş ağrılarında doğal yöntemler denendikten sonra hala geçmiyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Baş ağrısı; sinüzit, migren, gerilim tipi baş ağrısı gibi pek çok rahatsızlıktan kaynaklanabileceği için altında yatan sebebin bulunması önemlidir.

Scroll to Top