Göğüsten sırtı vuran ağrı, stres, kaygı, kalp ve akciğer hastalıkları gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun altında yatan nedene göre tedavi şekli ve yöntemleri değişiklik gösterebilir. Göğüsten sırtı vuran ağrı ile birlikte nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, terleme ve halsizlik gibi belirtiler yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Göğüsten Sırtı Vuran Ağrı Neden Olur?
Göğüsten sırtı vuran ağrı genellikle stres ve kaygı nedeniyle meydana gelen kas gerginliği sonucu ortaya çıkabileceği gibi kalp ve akciğer hastalıkları, reflü ve fibromyalji gibi sorunlardan da kaynaklanabilir. Bu tarz ağrılar genellikle duruş bozukluğu, aşırı stres, anksiyete ve omuzlarda oluşan gerginliğin yarattığı etkiyle de görülebilir.
Bu tarz ağrılar genellikle duruş bozukluğu, aşırı stres, anksiyete ve omuzlarda oluşan gerginliğin yarattığı etkiyle de görülebilir. Duruş bozukluğu; nefes alırken göğüs kaslarının yeterince açılmamasına ve sırt kaslarının aşırı gerilmesine neden olarak göğüsten sırtı vuran ağrıyı tetikleyebilir. Buna ek olarak duruş bozukluğu gövde ve kol kaslarının dengesiz şekilde kullanımına da yol açarak tekrarlayan hareketlerle birlikte ağrı meydana getirebilir.
Stres ve kaygı, özellikle yoğun çalışma saatleri ve sınav dönemlerinde çok sayıda kişide ortak yaşanan sorunların başında gelir. Yoğun stres altında olan kişilerin vücutlarında birçok değişim meydana gelir. Bunlardan bir tanesi de nefes alışverişinin düzensizleşmesidir. Stresle birlikte nefes alışverişinin hızlanması ve düzensizleşmesi göğüs kaslarının yeterince açılmamasına ve sırt kaslarının aşırı gerilmesine neden olur. Bu da göğüsten sırtı vuran ağrıyı beraberinde getirir.
Kalp ve damar hastalıkları da bu tarz şikayetlere sebep olabilir. Kalp damar hastalığının seyrinde göğüs ağrısı ve sırt ağrısı sıkça karşılaşılan bulgulardandır. İleri evrelerde ise kalp yetersizliği söz konusudur. Bu durumda ise nefes darlığı, ödem ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Göğüsten sırtı vuran ağrıyla birlikte bu belirtilerin görülmesi kalp damar hastalığı açısından dikkate alınması gereken bir durumdur.
Akciğer hastalıkları da göğüsten sırtı vuran ağrının diğer bir nedeni olarak karşımıza çıkar. Akciğer enfeksiyonları, iltihaplar veya akciğer zarı hastalıkları bu tarz şikayetlere sebebiyet verebilir. Ancak akciğer ile ilgili sorunlarda genellikle öksürük ve ateş gibi semptomlar da görülür.
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanır. Reflü durumunda mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesi söz konusudur. Bu durum göğüs bölgesinde yanma hissi meydana getirebilir. Bazen bu yanma hissi göğüsten sırtı vuran ağrıya da sebebiyet verebilir. Reflüyle birlikte mide bulantısı, kusma ve boğazda yanma hissi gibi belirtiler de görülebilir.
Fibromyalji; nedeni tam olarak bilinmeyen, kronik ağrı sendromu olarak bilinir. Kişinin vücudunda yaygın halsizlik, yorgunluk ve ağrı gibi şikayetlere neden olabilir. Fibromyaljisi olan kişilerde kaslarda duyarlılık meydana gelir. Bu durum göğüsten sırtı vuran ağrının da sebebi olabilir.
Göğüsten Sırtı Vuran Ağrı Belirtileri Nelerdir?
Göğüsten sırtı vuran ağrının en temel belirtisi şüphesiz ki yaşanan ağrıdır. Ağrı seviyesi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte göğüsten sırtı vuran ağrı sıklıkla şu semptomlarla birlikte görülür:
- Ağrı sırasında veya sonrasında göğüste sıkışma, ızdırapa benzer bir his
- Ağrı ile birlikte nefes darlığı
- Ağrının terle birlikte gelmesi
- Ağrı sırasında veya sonrasında baş dönmesi
- Ağıdan sonra halsizlik veya güçsüzlük
- Ağrı sırasında veya sonrasında çarpıntı
Bunlara ek olarak göğüsten sırtı vuran ağrı ile birlikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ya da mide asidinin boğaza geldiğini hissetme gibi reflünün diğer semptomları yaşanabilir.
Göğüsten Sırtı Vuran Ağrı Nasıl Geçer?
Göğüsten sırtı vuran ağrının geçirilme yöntemi, altında yatan nedene göre değişiklik gösterir. Stres ve kaygıya bağlı olarak gelişen ağrılarda derin nefes egzersizleri yapmak, meditasyon gibi gevşeme tekniklerine başvurmak, yoga ve pilates gibi rahatlatıcı egzersizler yapmak hafif dereceli ağrının geçmesine yardımcı olabilir.
Duruş bozukluğuna bağlı olarak gelişen göğüsten sırtı vuran ağrının tedavisinde ise fizyoterapi ve rehabilitasyon süreci önem taşır. Bu süreçte uzmanlar tarafından hasta için özel egzersiz programları oluşturulur. Belirli bir süre düzenli şekilde bu egzersizlerin yapılması duruş bozukluğuna bağlı oluşan ağrının geçmesine yardımcı olur.
Buna ek olarak masaj uygulamaları da duruş bozukluuna bağlı ortaya çıkan göğüsten sırtı vuran ağrının geçmesinde etkili olabilir. Fizik tedavi uzmanlarının uygulayacağı özel tekniklerle masaj sayesinde kaslardaki gerginlik azalır ve kan akışı artar. Bu sayede ağrının hafifletilmesi mümkün hale gelir.
Reflüye bağlı olarak gelişen göğüsten sırtı vuran ağrının tedavisinde yaşam tarzında yapılacak değişiklikler önem taşır. Kafein tüketiminin azaltılması, öğünlerin daha sık ve daha az miktarda yenilmesi, yatmadan en az üç saat önce yemek yenmesini bırakması, fazla kilolardan hızla kermek reflünün tedavisinde önemli rol oynar.
Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan göğüsten sırtı vuran ağrı şikayetlerinde ise hastanede tedavi süreci önem taşır. Doktorun yönlendirmesine göre ilaç kullanımı ya da cerrahi müdahale gerekebilir.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Eğer sizde şu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız:
- Ağrıyla birlikte nefes darlığı yaşanması
- Ağrının özellikle sol kolda ve çenede uyuşma ya da karıncalanma hissi yaşanması
- Ağrının terleme ile birlikte yaşanması
- Ağrıyla birlikte mide bulantısı ya da kusma yaşanması
- Ağrının dayanılmaz seviyede yüksek olması
Bunlara ek olarak doktorunuza başvurup check-up yaptırmanızda fayda olabilir.