Kalça ağrısı; kalçayı etkileyen tendon, kemik, bursa ve kasları kapsayan kalçanın tüm yapılarındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Kalça eklemi vücutta en çok kullanılan eklemlerden biridir ve normalde 20-30 yıl süren ömürlerinde 2-3 milyon kez kullanılır. Bu nedenle kalçada yıpranmaya bağlı ya da diğer nedenlere bağlı olarak görülen ağrılar; kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Kalça ağrısıyla birlikte kişinin yürüyememesi, uzun süre oturamaması ve uyku düzeninin bozulması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kalça ağrısına ne iyi gelir? Kalça ağrısı neden olur? Kalça ağrısına hangi doktor bakar? İşte kalça ağrısı hakkında merak edilenler…
KALÇA AĞRISI NEDİR?
Kalça ağrısı, kalçayı oluşturan yapılarla ilgili oluşan bir probleme bağlı olarak görülen ve kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyen bir şikayettir. Kalçada oluşan ağrı; kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir, yürüyüşünü bozabilir, oturmasını zorlaştırabilir ve uyku düzenini etkileyebilir.
Kalça eklemi, vücudun en büyük ve en güçlü eklemlerinden biridir. Kalçayı oluşturan femur başı ve asetabulum’daki yastık görevi gören eklem kıkırdakları ile birlikte birçok bursalar, tendonlar ve kaslardan oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kalçada oluşan herhangi bir ağrı; kalçayı oluşturan tüm yapılardaki rahatsızlıktan kaynaklanabileceği anlamına gelir.
KALÇA AĞRISI NEDEN OLUR?
Kalça bölgesinde oluşan ağrının nedeni, ağrının kaynağına yönelik yapılan analizler sonucunda belirlenir. Kalçada oluşan ağrının kaynağı bel, diz, ayak ve sakroiliak eklem gibi vücudun diğer bölgelerinde oluşan problemlere bağlı olarak görülebileceği gibi kalçayı oluşturan tendonlar, kaslar, kemikler ve bursalarda oluşan problemler nedeniyle de görülebilir.
Kalçada oluşan ağrının kaynağını bulmak için yapılan fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemleri sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda kalça ağrısının nedeni anlaşılabilir. Kalçada görülen ağrının nedenine yönelik yapılan analizler sonucunda problemin kaynağına ulaşılır.
Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgulara göre kalçada oluşan ağrının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalça ekleminde aşınmaya bağlı olarak görülen osteoartrit
- Kalça ekleminde iltihaba neden olan romatizmal hastalıklar
- Kalça kemiğinde stres kırığı
- Kalça eklemi çevresindeki kaslarda yırtılma
- Kalça eklemini çevreleyen bağların zarar görmesi
- Kalça ekleminde iltihaplanmaya neden olan enfeksiyonlar
- Şeker hastalığına bağlı olarak görülen kan dolaşımı bozukluğu
- Kalçada bulunan yumuşak dokularda oluşan yaralanmalar
- Aşırı kiloya bağlı yıpranma
- Gebelikte değişen hormonlara bağlı olarak görülen gevşeme
KALÇA AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalça ağrısının en temel belirtisi; kalçada oluşan şiddetli ve dayanılmaz bir ağrıdır. Bununla birlikte kalçada meydana gelen her ağrı, kalça ekleminde ya da kalçayı oluşturan yapılardan herhangi birisinde sorun olduğu anlamına gelmeyebilir. Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen sorunlara bağlı olarak da kalçada ağrı meydana gelebilir.
Ağrının kaynağına göre belirtiler değişiklik gösterebilir. Kalçada meydana gelen ağrı ile birlikte aşağıdaki belirtilerden herhangi birisi ya da birkaçı aynı anda görülüyorsa; bu durum kalçada meydana gelen şikayetin kaynağını ortaya koymaya yardımcı olur.
- Kilo kaybı
- Ateş
- Üst bacakta şişlik
- Bacakları döndürürken ya da bacakları birbirinden ayırırken duyulan gıcırtı sesi
- Ağrı nedeniyle bacakları hareket ettirmekte zorlanma
- Ağrı nedeniyle uzun süre oturamama ve kalkarken zorlanma
- Ağrı nedeniyle uzun süre yürüyememe ve dinlenme ihtiyacı duyma
- Uyku düzeninin bozulması
- Ağrının sabahları daha yoğun hissedilmesi
KALÇA AĞRISI HANGİ DOKTOR BAKAR?
Kalça ağrısı; ortopedi ve travmatoloji bölümü tarafından tedavi edilmektedir. Bu nedenle kalça ağrısı için hangi doktora gidilmelidir diye düşünenlerin ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına başvurarak kalça şikayetlerinizi aktarabilir ve tedavi sürecine hemen başlayabilirsiniz.
KALÇA AĞRISI TANISI NASIL KONULUR?
Kalça ağrısının tanısı; ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlaşmış hekimlerin yapacağı fiziksel muayene ve gerekli görüntüleme yöntemlerine karar verilmesi sonucunda elde edilecek bulgularla konulur. Ortopedi ve travmatoloji hekimlerine başvurarak şikayetlerinizi aktarabilir, gerekli tetkiklerin yapılmasıyla birlikte tanı sürecini başlatabilirsiniz.
KALÇA AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Kalcada meydana gelen ağrı için tedavi yöntemleri; kalçada oluşan şikayetin nedenine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öncelikle şikayetin kaynağının belirlenmesi gerekmektedir. Şikayetin kaynağına yönelik yapılan analizler ve fiziksel muayene sonucunda tedavi yöntemi belirlenir.
Tıbbi tedavi yöntemleriyle şikayetlerinizin giderilmesi sağlanabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi sürecinde planlamaya yapılan tetkiklerin sonuçlarına ve fiziksel muayene bulgularına göre karar verilir.
KALÇA AĞRISI HANGİ HASTALIKLARDA GÖRÜLÜR?
Kalça bölgesinde meydana edilen her ağrı; yalnızca kalçayı oluşturan yapılardaki rahatsızlığa değil vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıklara da işaret edebilmektedir. Vücudun diğer bölgelerindeki hastalıklara bağlı olarak meydana gelen kalça ağrısına referred pain yani yansıyan ağrı denilmektedir. Yansıyan ağrı; bel fıtığı, apandisit, böbrek taşı ve prostat hastalıklarında görülmektedir.
Kalçanın sol tarafındaki ağrı, kadınlarda jinekolojik hastalıklar, erkeklerde ise prostat ile ilişkilendirilmektedir. Buna karşılık apandisit gibi karın sağ tarafında görülen hastalıkların da kalçada sağ tarafa yayılan ağrılara neden olabileceği unutulmamalıdır.