Hamilelik özellikle ilk çocukta zor geçebiliyor. Hamileliğin getirdiği birtakım zorluklar ve daha önce yaşamadığınız birçok ağrı ve sızlama da bu süreçte doğal karşılanıyor. Bu ağrılara çözüm olarak ise ağrı kesiciler akla geliyor. Ancak hamilelikte ilaç kullanımı ile ilgili en ufak bir şüphede mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü kullandığınız ilaç hem sizin hem de karnınızdaki bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle mümkünse ilaç kullanmaktan kaçının. Eğer kullanmanız gerekiorsa da doktorunuza danışmadan asla başlamayın.
Hamilelikte Ağrı Kesici Alınır mı?
Hamileliği sağlıklı bir şekilde devam eden kadınlarda genellikle de ilaca ihtiyaç duyulmaz. Ancak sindirim sistemi rahatsızlıkları, baş ağrısı, migren, kas ağrıları veya diş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşan hamile kadınlarda ağrı kesici kullanımı sık görülebilir. Bu noktada anne adaylarının kafasını en çok kurcalayan konu ise “hamilelikte ağrı kesici kullanımı”. Hamilelik döneminde geçirilen baş ağrıları, diş ağrıları veya migren atakları nedeniyle hamile kadınlar ağrı kesici alıp almayacaklarını sıklıkla araştırıyor. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde fetus henüz gelişim aşamasında olduğu için alınacak ilaçlar büyük önem taşıyor. Bu dönemde kullanılan ilaçların özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde oluşabilecek doğum kusurlarına sebep olabileceği için dikkatli olunmalı.
Hamileliğin başında kullanılan ilacın fetusta etki göstermesi için zaman gerekebileceğinden yukarıda bahsedilen baş ağrısı, diş ağrısı ve migren gibi sorunlar nedeniyle hamileliğin erken döneminde sık sık ağrı kesici kullanmak zorunda kalan anne adaylarının kafasında da “hamilelikte ağrı kesici” sorusu tekrar gündeme geliyor. Bu durumda da kullandığınız ağrı kesicinin içeriğine dikkat edilmesi gerekiyor.
Hamilelikte yaşanan ağrıların başında gelen baş ağrısı ve migren için çoğu zaman paracetamol içeren ağrı kesiciler öneriliyor. Ancak bu noktada anne adaylarının yan etkileri hakkında da bilgi sahibi olması gerekiyor. Özellikle paracetamol içeren ilaçların dozuna dikkat edilmesi ve mümkünse tek bileşenli haplar tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü hamilelikte yüksek doz paracetamol kullanımı bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Baş ağrısı ve migren dışında hamilelikte yaşanan bel ve sırt ağrıları için de paracetamol içeren ilaçlar tercih edilebilir. Bunun dışında kasıklarda yaşanan hafif ağrılar için de bu tip ilaçlar öneriliyor.
Baş Ağrısı İçin Ağrı Kesici Alınır Mı?
Baş ağrısı ve migren en sık görülen şikayetlerin başında geliyor. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak baş ağrıları yaşanabiliyor. Bu dönemde kullanılan ilaçların bebeğe zarar verebileceğinden hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak doğal yöntemler öneriliyor. Sıcak veya soğuk kompres uygulamaları, bol su içmek, yoga ve nefes egzersizleri gibi yöntemler hamilelikte baş ağrısına iyi geldiği gibi ilaç kullanımını da minimize ediyor.
Baş ağrısı ve migren atakları nedeniyle ağrı kesici kullanmanız gerekiyorsa paracetamol içeren ilaçları tercih edebilirsiniz. Ancak bu kullanım doktor kontrolünde olmalı. Çünkü paracetamol bebek üzerindeki etkileriyle tam olarak anlaşılmamış bir ilaç.
Diş Ağrısı İçin Ağrı Kesici Alınır Mı?
Diş ağrısı hamilelik döneminde sık karşılaşılan bir sorun. Hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinin şişmesi ve kanaması gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Bunlara bağlı olarak diş ağrıları oluşabiliyor.
Diş ağrısı için genellikle paracetamol içeren ilaçlar öneriliyor. Ancak bu geçici bir çözüm olarak düşünülebilir. Diş ağrınız varsa mutlaka diş hekiminize başvurun. Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.
Kas ve Eklem Ağrıları İçin Ağrı Kesici Alınır Mı?
Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişikliklere bağlı olarak kas ve eklem ağrıları oluşabiliyor. Bu tip hafif ve orta şiddetteki kas ve eklem ağrıları için paracetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak şiddetli kas ve eklem ağrıları yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
Hamilelikte Hangi Ağrı Kesiciler Kullanılabilir?
Hamilelik döneminde yaşanan baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları veya diş ağrısı gibi hafif şikayetler için genellikle paracetamol içeren ilaçlar önerilir. Bu nokta da paracetamol bebek gelişimini etkilemeyen güvenli bir içerik olarak değerlendirilir. Ağrı kesici dışında hamilelik döneminde ateş düşürücü olarak da paracetamol içeren ilaçlar tercih edilir.
Paracetamol dışında ibuprofen içerikli ilaçlar da tercih edilebilir ancak bu kullanım 20. haftadan önce olmalı çünkü 20. hafta sonrasında ibuprofen içerikli ilaçların kullanımı fetal kalp damar sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Hamilelikte kullanılan ilaçların içeriğine ve dozuna mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Kullanılan ağrı kesicinin tek bileşenli mi yoksa çok bileşenli mi olduğuna dikkat edin.
Ağrı Kesiciler Bebeği Etkiler Mi?
Paracetamol bebek gelişimini etkilemeyen güvenli bir içerik olarak değerlendirilir ancak son yapılan araştırmalarda paracetamolün bebeklerin davranışsal ve bilişsel gelişimine etki edebileceği ortaya kondu.
2016 yılında Pediatrics adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre paracetamol içeren ilaçların 32. haftadan önce veya 34. haftadan sonra kullanılması davranışsal problemleri ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca bu kullanım bebeklerin motor gelişiminde de geriliğe sebep olabiliyor.
Paracetamolün bebeklerde motor gelişim geriliğine yol açtığı göz önüne alındığında anne adaylarının bu ilacı mümkün olduğunca az kullanmaları gerektiği ortaya çıkıyor. İlk üç aylık dönemde paracetamolün etkilerinin tam olarak bilinmediğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Ağrı Kesici Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağrı kesici kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir:
- Ağrı kesici kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışın.
- Kullandığınız ilacın paracetamol olup olmadığını kontrol edin.
- Eğer paracetamol içermeyen bir ilaç kullandıysanız ilacın içeriğinde yer alan diğer maddelere de dikkat edin.
- İlacın kullanım dozunu aşmayın.
- Ağrı kesiciyi mide korumak için yemek yedikten sonra alın.
- Paracetamol içeren çok bileşenli ilaçlardan mümkünse uzak durun.
- Baş ağrısını azaltmak için bol su içmeye özen gösterin, stres yönetimi tekniklerini deneyin.
- Paracetamol dışında başka bir ağrı kesici almak için doktora danışmadan hareket etmeyin.
- İbuprofen içeren ilaçlar 20. hafta öncesinde kullanılabilir ancak 20.haftadan sonra kullanılmamalıdır.
- Ağrı kesici dışında ateş düşürücü olarak da paracetamol içeren ilaçlar tercih edilebilir.
- Ilımlı şiddetteki ağrılar için sıcak kompres yararlı olabilir.
- Kas ve eklem ağrıları için hafif egzersizler yapılabilir.
- Kafi miktarda dinlenmek vücudu rahatlatacağı için taşikardiye bağlı oluşabilecek dinamik yükü azaltır.
- Ağrı kesici alırken vücudun doğal ritmine dikkat edilmelidir; akşam geç saatlerde alınan bir analjezik sabah erken saatlerinde alınmış olana nispeten daha az yan etki gösterebilir.
- Ağrı kesiciler mümkünse tek dozda alınmalı, ardışık dozlamada ise minimum zaman aralığına dikkat edilmelidir; örneğin 500 mg paracetamol 4 saatte bir değil, 6 saatte bir alınmalıdır.
- Analjezik tedavisine erken başlanmalı, kronikleşen ağrılarda sürekli analjezik kullanımı gereksinimi doğabilir; ancak bu noktada doktorun önerdiği doz aşılmamalıdır.
- Ağrı kesiciler geç emilir, hızla kana karışmaz, uzun süre bağırsaklarda kalır ve yan etki gösterir; bu yüzden analjezikleri aç karnına almak gerekmektedir.
- Ağrı kesiciler genellikle karaciğerde metabolize olur ve böbrek yoluyla atılır; bu sebeple karaciğer veya böbrek yetmezliği olanlarda dikkatli olunmalıdır.
- Sürekli olarak yüksek dozda paracetamol alındığında karaciğer hasar görebilir; alkol tüketimi de bu riski artırmaktadır; dolayısıyla gebelerde alkol tüketimi sakıncalı olduğundan paracetamol alımı da sınırlandırılmalıdır.
- Paracetamolün inflamatuar etkinliği yoktur bu nedenle romatoid artrit gibi enflamatuar hastalıklarda yeterli etkinliği gösteremeyebilir; bu tarz vakalarda daha etkin nonsteroid antienflamatuar ilaçlar denenmelidir.
- Paracetamol alerjisi olanlar bu ilacı kesinlikle kullanmamalıdır!
- Hamilelikte yüksek ateş olması durumunda ağır gebelik komplikasyonları görülebileceğinden ateşi düşürmek için paracetamol içeren ilaçlara başvurulabilir; ancak bu durum gebeliğin ilk 12 haftasında geçerli değildir, ilk 12 haftada yüksek ateş antibiyotik veya farklı yöntemlerle kontrol altına alınmalıdır!!!
Ağrı Kesici Kullanımını Nasıl Azaltabilirim?
Ağrı kesici kullanımı doğal yöntemlerle azaltılabilir:
- Bol bol su için çünkü su içmek vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve enerji verir
- Ağrılı bölgeye sıcak kompres uygulayın
- Nefes egzersizleri ve hafif meditasyon deneyin
- Düzenli uyuyun çünkü uyku bağışıklık sistemini güçlendirir
- Ağrıyı arttıran stresle başa çıkmayı öğrenin; yoga veya pilates gibi nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz
- Hafif egzersizler yapın çünkü yürüyüş gibi hafif egzersizler kan dolaşımını artırarak enerji seviyenizi yükseltir
- Mümkünse vitamin ve mineral ihtiyacınızı doğal gıdalardan karşılayın
- Zincir, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller gebelik sürecinde büyük önem taşıyor; bu yüzden vücudunuzu gerekli vitaminlerle besleyin
- Meyve ve sebzelerden oluşan dengeli bir beslenme düzeni oluşturun çünkü sağlıklı bir beslenme düzeni enerjinizi yükseltir ve vücudunuzun direncini artırır
- Kafeinsiz bitki çayları tüketin
- Ağrılarınız için masaj yaptırın ya da kendiniz uygulayın
- Ağrıyan bölgeyi dinlendirin ancak çok uzun süre dinlendirmeyin çünkü hareketsizlik de çeşitli sorunlara yol açabili