Diz ağrıları, yaş veya cinsiyet gözetmeksizin hemen herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlıktır. Genel olarak spor yaralanmaları, estetik ya da sağlık nedenli yapılan cerrahi müdahaleler, osteoartrit ve romatoid artrit gibi diz eklemini etkileyen rahatsızlıklar sonucu meydana gelir. Bu noktada “Diz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu sıklıkla araştırılmaya başlanır. Soğuk kompres uygulamak, esansiyel yağlar içeren masaj yağlarını kullanmak ve zerdeçal tüketmek, diz ağrıları için başvurulabilecek pratik çözümler arasında yer alır.
Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diz ağrısı, dizin iç kısminde ya da diz kapağı çevresinde hissedilen rahatsızlıklar bütünüdür. Genel olarak hareket kısıtlılığı ve şişlik ile kendini gösterir. Diz ağrılarının tedavisine geçmeden önce, ağrının kaynağını belirlemek gerekir. Çünkü kaynağa göre tedavi şekli de değişiklik gösterebilir.
Ancak genel olarak diz ağrısını tetikleyen durumlar; aşırı kilo, uzun süre oturmak ya da statik kalmak, dizleri zorlayan egzersizler yapmak ve dizlerde yaralanmaya neden olabilecek düşme ya da çarpma gibi olaylardır.
Aşağıda diz ağrısına iyi gelen yöntemler sıralanmıştır:
1. Soğuk Kompres Uygulamak
- Diz ağrısına ne iyi gelir? sorusunun belki de en yaygın cevabı soğuk kompres uygulamadır. Özellikle yeni oluşmuş yaralanmalar sonucunda meydana gelen şişlik ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak oldukça etkilidir.
- Soğuk kompres yapmak için buzu bir havluya ya da bez parçasına sarıp doğrudan cilde temas ettirmeden bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Yaklaşık 20 dakika kadar soğuk kompres yapmanız yeterli olacaktır.
2. Masaj Yağı Kullanmak
- Diz ağrısına ne iyi gelir? denildiğinde akla gelen bir diğer etkili yöntem de masaj yağlarıdır.
- Bu noktada “Diz ağrısına hangi yağ iyi gelir?” diye merak edenler için zencefil ve adaçayı yağlarının yanı sıra kayısı çekirdeği ve sardunya yağları da tercih edilebilir.
- Bahsi geçen bu yağları seyreltip diz bölgesine yavaş yavaş masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
3. Zerdeçal Tüketmek
- Zerdeçalın içerdiği “kurkumin” maddesi sayesinde anti-inflamatuar etki göstererek diz ağrılarını hafiflettiği bilinir.
- Zerdeçalı baharat olarak yemeklerinizde kullanabilir ya da zerdeçal çayı içebilirsiniz.
- Bunun için bir bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı toz zerdeçalı ve aynı miktarda bal ilave ederek karışımı ılık hale gelene kadar bekletebilir ve sonrasında süzerek içebilirsiniz.
4. Kuvvetlendirme Egzersizleri Yapmak
- Diz sağlığını korumak ve eski sağlığına kavuşturmak için kuvvetlendirme egzersizleri yapmak oldukça önemlidir.
- Örneğin sandalye oturuşu, topuk kaldırma, diz kaldırma, bacak kaldırma, diz üstü oturma gibi egzersizler hem diz kaslarını güçlendirir hem de diz eklemindeki sertliği azaltmaya yardımcı olur.
5. Otuza Kadar Saymak
- Diz ağrısı çeken pek çok insan, dizlerinin bükülmesini ve doğrulmasını zor bulur. Bu durumda yataktan kalkarken otuz saymaya kadar yatakta oturup dizlerinizi doğrulmaya çalışmanız önerilir.
- Sayarken dize nazikçe vurarak kan akışını hızlandırabilirsiniz.
6. Ağırlık Yönetimi
- Diz sağlığını korumak için ideal kiloda kalmak ve eğer fazla kilonuz varsa vermeniz önerilir. Çünkü fazla kilo dizlere binen yükü artırarak zamanla dizlerin yıpranmasına neden olur.
- Ayrıca ideal kilonun altında olup, fazla kilonun vücuda yük olmasını engellemek de dizi sağlıklı tutar.
7. Sıcak Banyo Yapmak
- Sıcak su banyo yaparken vücudunuzu rahatlatacağı gibi dizi de rahatlatır. Ayrıca sıcak su kompresi de uygulayabilirsiniz. Bu noktada sıcak su torbasını doğrudan cilde temas ettirmeden bölgeye uygulayabilirsiniz.
8. Esnetme Egzersizleri Yapmak
- Diz ağrılarının en yaygın sebeplerinden biri de aşırı kullanım ya da yaralanmadır. Dizleri fazla zorlamadan esnetme hareketleri yapmak, kasların gevşemesini sağlayarak olası yaralanmaları engeller.
Diz Ağrıları İçin Hangi Doktora Gidilir?
- Diz ağrısı çeken kişiler öncelikle ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmelidir.
- Eğer ortopedik problemi olan hastada eklem iltihabı söz konusuysa romatoloji bölümüne başvurması gerekir.
- Ayrıca diz menisküs yırtığı, diz bağ yaralanmaları, diz çıkıkları gibi diz travmaları yaşayanların da ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmesi önerilir.