Kasık ağrısı, karın bölgesinin alt kısmında, karnın yanlarında ve kalçanın üst kısmında hissedilen rahatsızlık verici bir ağrı türüdür. Ağrı hafif olabileceği gibi şiddetli ve dayanılmaz derecede de olabilir. Kadın ve erkeklerin ortak yaşadığı bu sorunun birçok nedeni bulunmaktadır. Genelde spor yaralanmaları, fıtık, böbrek taşı veya genital bölgeyi etkileyen sağlık sorunları kasık ağrısına neden olur. Bu bölgedeki kasların aşırı kullanımından kaynaklanan yaralanmalar da kasık ağrısının nedenleri arasında yer alır. Kadınlarda görülen kasık ağrıları ise genellikle yumurtalıkları etkileyen hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Teşhisi ve tedavisi için doktora başvurulması gereken kasık ağrıları, evde uygulanacak bazı yöntemlerle ilaçsuz da tedavi edilebilir. Kasık ağrısına ne iyi gelir diye merak edenlere bu konuda uzman görüşüyle bilgi veriyoruz.
Kasık Ağrısı Nedir?
Kasık ağrısı, karın bölgesinin alt kısmında yaşanan şiddetli veya hafif ağrılardır. Genellikle sportif aktivitelerin fazla yapıldığı gençlerde görülen bu ağrı, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda da sık yaşanır. Spor yaralanmaları, fıtık, apandisit, divertikülit ve böbrek taşı gibi hastalıklar kasık ağrısının nedenleri arasında yer almaktadır. Kadınlarda görülen kasık ağrılarında ise genellikle yumurtalıkları etkileyen hastalıklara bağlı gelişmektedir. Bu nedenle kasık ağrısının sürekli hale gelmesi veya dayanılmaz derecede şiddetli yaşanması durumunda altında yatan nedenlerin araştırılması için mutlaka bir hekime danışılması gerekir.
Kasık ağrısı çoğunlukla geçicidir ve dinlenme ile düzelir. Ancak ağrı sürekli hale gelmişse ve kişiyi günlük yaşamında zorlayacak düzeyde tespit edilmişse uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gereken kasık ağrısı türüdür.
Kasık Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kasık ağrısının en temel belirtisi karın bölgesinin alt kısmında oluşan ve kişinin günlük yaşamını zorlayacak düzeye ulaşan şiddetli ağrılardır. Kasık ağrısıyla birlikte ateş, terleme, titreme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülüyorsa bu durum apandisit veya divertikülite işaret edebilir. Bu tür belirtiler acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kasık bölgesinde şişlik veya yumru oluşumu, kasıklarda hassasiyet ve ağrıya eşlik eden idrar yaparken yanma veya acı hissi, sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi belirtiler ise üriner sistem enfeksiyonuna işaret edebilir. Bu belirtilerle birlikte ateş ve bel ağrısı bulunması durumunda böbrek enfeksiyonundan da söz edilebilir.
Ayrıca kasıklarda ağrı ile birlikte adet döneminde normalden fazla kanama, kanlı idrar veya dışkı gibi belirtiler de görülebilir. Bunlar kadınlarda görülebilen miyom, kist veya rahim kanserine işaret edebilir.
Kasık Ağrısı Neden Olur?
Fıtık, apandisit, böbrek taşı, divertikülit gibi hastalıklar kasık ağrısının nedenleri arasında gösterilirken kadınlarda görülen kasık ağrıları genellikle yumurtalıkları etkileyen hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Sporda kullanılan kasların aşırı zorlanması ve kullanılması da kasık ağrısına neden olur.
Kasık bölgesindeki kasların aşırı kullanımı nedeniyle yaşanan yaralanmalar bu bölgedeki dokulara zarar vererek inflamasyona (iltihap) neden olur. Bu durum da kasıklarda ağrıya yol açar. Aşırı kas kullanımı genellikle sporcuların başına gelen bir yaralanmadır. Sporcu olmayan kişilerde ise öksürme ve ıslak yorganda düşme gibi hafif travmalar sonrasında ortaya çıkabilir.
Buna ek olarak kasık fıtığı adı verilen ve karın duvarının zayıf noktası aracılığıyla karın organlarının bacağın içine veya kasığın içine girmesi durumu da kasık ağrısına neden olur. Kasık fıtığı, öksürme, ıkınma, zorlanma ve ağır kaldırma gibi karın basıncını artıran aktiviteler sonrasında oluşabilen şişliklerle kendini gösterir. Bu şişlikler genellikle yatınca kaybolur.
Bunlara ek olarak hidrosel (testisin etrafında sıvı toplanması), lenfadenit (kasıkta lenf bezlerinin iltihaplanması), testis torsiyonu (testisin kendi etrafında dönmesi), orşit (testisin iltihaplanması), ihsal (kasık fıtığında bağırsakların sıkışması) ve inguinal kanalda lipom (yağ tümörü) gibi rahatsızlıklar da kasık ağrısının nedenleri arasında yer alır.
Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kasık bölgesinin dinlendirilmesi ve sıcak kompres uygulanması kasık ağrısına iyi gelir. Isı uygulaması olarak sıcak su torbası ya da ısıtıcı pedler kullanılabilir. Kasık ağrısını hafifletmek için 15-20 dakika boyunca etkilenen bölgeye ısı uygulaması yapmak faydalı olacaktır. Özellikle kas zorlanması ve yaralanmasından kaynaklanan kasık ağrılarında ısıtma pedinin yanı sıra soğuk kompres de etkilidir. Ağrıyan bölgeye buz torbası koymak de şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak buz torbasını doğrudan cilde uygulamaktan kaçınılmalıdır; bir havluya sararak uygulamak daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca yoga ve pilates gibi hafif egzersizler ile kan dolaşımını artırmak ve sıvı alımını artırmak da kasık ağrısına iyi gelir. Bunun yanı sıra derin nefes alıp vermekle birlikte germe hareketleri yapmak da sırt ve bacaklardaki gerginliği azaltarak akabinde kasık ağrısını hafifletebilir.
Evde tedavi yöntemleriyle birlikte doktora başvurulduğunda hekim başka bir tedavi yöntemi önermişse bu yöntemlerin uygulanmasından kaçınılmalıdır çünkü evde tedavi yöntemi doktora başvurmadan önce denenebilecek yöntemlerdir.
Kasık Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kasıktaki şikayetlerden dolayı genel olarak bir cerrah veya üroloğa başvurulur ancak kadınlarda görülen kasık ağrılarında jinekolog yani kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından da yardım alınabilir.