Kasık ağrısı karın ve kalça bölgesinde hissedilen bir ağrı türüdür. Bu ağrı bölgesel ağrı olarak değerlendirilse de bazı durumlarda iç organlara bağlı da gelişebilir. Bu doğrultuda kasık bölgesinde ve çevresinde bulunan kas, tendon ve hafıza dokularında meydana gelen yaralanmalar, zorlamalar, iç organlara bağlı olan hastalıklar ve durumlar, kasık bölgesinde ağrı ile kendini gösterebilir. Kadınlarda görülen kasık ağrısı durumları ile erkeklerde görülen kasık ağrısı durumları farklılık gösterebilir. Bu nedenle kasık ağrısının neden kaynaklandığını doğru bir şekilde tespit etmek önemlidir. Aksi takdirde alacağınız tedaviler sorununuzu çözmeyebilir.
Kasık ağrısının ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin belirlenmesi sürecinde birden fazla branşın ortak hareket etmesi gerekebilir. Bu doğrultuda kasık ağrısı yaşayan bireylerin öncelikle iç hastalıkları bölümüne başvurmaları tavsiye edilir. İç hastalıkları bölümüne başvurarak gerekli muayene ve tetkikleri tamamlayan hastaların durumlarına göre ilgili branşlara yönlendirilerek tedavi sürecinin tamamlanması beklenir.
Kasık Ağrısı Nedir?
Kasık bölgesinde karın ve kalça bölgesinde hissedilen ağrı türüdür. Bu ağrı karın ağrısı ve bel ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle doğru teşhisin konulması önem taşır. Zira kasık ağrısının birçok nedeni olabilir. Bu doğrultuda dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir süreçtir.
Kasık Ağrısının Nedenleri
Günlük hayatta sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan kasık ağrısı; aşırı egzersiz, zorlanma ve gün içerisinde gerçekleştirilen basit hareketlere bağlı olarak gelişebileceği gibi iç organlara bağlı hastalıklara da işaret edebilmektedir. Bu nedenle kasık ağrısı yaşandığı durumlarda konunun uzmanına başvurarak muayene ve gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir.
Hafif şiddette kasık ağrısı genellikle apandisit, divertükülit, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, kadınlarda ise yumurtalık kisti, dış gebelik ve pelvik enfeksiyon gibi durumlara işaret ederken şiddetli kasık ağrısı ise genellikle testis torsiyonu, sırttan yayılan böbrek taşı, yumurtalık torsiyonu, intussusception (bağırsakların iç içe geçirmesi) gibi acil durumları işaret edebilmektedir.
Aşağıda yer alan maddeler kasık ağrısına neden olabilecek durumları kapsamlı bir şekilde ele almaktadır:
- Apandisit
- Hernia
- İngiliz hastalığı
- Düz bağırsak iltihabı (diverticulitis)
- Böbrek taşı
- Şeker hastalığı (diyabet)
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Yumurtalık kisti
- Dış gebelik
- Pelvik enfeksiyon
- Testis torsiyonu (erbezi atardamarının bükülmesi)
- İç kanama
- Kasık fıtığı
Apandisit
Apandisit; midenin altında ve sağ kasık bölgesinde yer alan kalın bağırça bağlı ince bir tüp olan appendiksin iltihaplanmasıdır. Apandisitin iltihaplanmasının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte dışkı sertleşmesi sonucu oluşan tıkanma veya enfeksiyon neden olabilmektedir. Apandisit belirtileri arasında kasıklarda ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık, ateş ve mide hassasiyeti yer alır. Apandisit şüphesi bulunan hastalara uygulanan tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı, idrar içinde çözülemeyen kalsiyum, ürik asit ve sistin gibi maddelerin çoğalararak taşlaşması durumudur. Taşlar küçük olduklarında herhangi bir belirti göstermezken, taşlar böbrek çıkışını veya üretrayı tıkladığında şiddetli ağrı, bulantı, kusma, kanamalı idrar ve sık idrara çıkma gibi belirtilere neden olabilmektedir. Böbrek taşı şüphesi bulunan hastalara görüntüleme yöntemleri uygulanır ve tanı konulduktan sonra taşın büyüklüğüne veya yerleşimine göre tedavi planlanır.
Düz Bağırsak İltihabı (Divertikülit)
Düz bağırsak divertiküllerinin iltihaplanması durumu olan divertikülit; karın sol alt bölgede hassasiyet, ateş, şişkinlik ve lökositoz gibi belirtilere neden olmaktadır. Basit divertikülit vakalarında antibiyotik tedavisi yeterli olurken, komplike divertikülit vakalarında cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Fıtık
Kasık fıtığı; karın duvarındaki zayıf noktadan karın organlarının dışarı sarkması durumu olarak tanımlanabilir. Fıtığın yerleşimine bağlı olarak kasıklarda veya karında şişlik görülebilmektedir. Fıtığın bulunduğu bölgede ağrı veya hassasiyet, şişkinliğin artması veya azalmaması, bulantı ve kusma fıtığın belirtileri arasında yer alabilir. Fıtığın tedavisi cerrahi yöntemledir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Mikropların idrar yoluna girip üremesi ile ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu; idrarı sık ve acılı yapma, idrarda kan görüme, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtiler verir. İdrar yolu enfeksiyonu testi idrar tahlili ve kültürü ile enfeksiyonun sebep olduğu bakterilerin saptanması ve antibiyotik tedavisi ile yapılır. Antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon ortadan kaldırılır.
Şeker Hastalığı (Diyabet)
Pankreasın yeterli insülin üretememesi veya ürettiği insülinin vücut hücrelerine etkili olamaması sonucu ortaya çıkan diyabet; tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Diyabetin belirtileri arasında sık sık acıkma, aşırı susuzluk, sık idrar çıkarma ve yorgunluk hissi yer alır. Kan şekeri düzeyini ölçen kan testleri ile diyabet tanısı konulur ve oral antidiyabetik ilaçlar veya insülin tedavisi ile de diyabetin tedavisi planlanır.
Dış Gebelik
Dış gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim yerine fallopiyan tüplerine, yumurtalıklara veya karın boşluğuna yerleşmesidir. Dış gebeliğin en yaygın belirtisi kasıkları da kapsayan alt karın ağrısıdır. Dış gebelik tanısı ultrasonografi ile gebeliğin yerinin tespit edilmesi ile konulur. Dış gebeliğin tedavisi cerrahi yöntemler veya ilaç tedavisi ile planlanır.
İngiliz Hastalığı
D vitamini eksikliğine bağlı olarak çoğunlukla çocuklarda görülen raşitizm; yumuşak ve eğri kemiklerin yanı sıra eklem hassasiyeti ve şişmesi, kemiklerin gelişiminde gerilik gibi belirtilere neden olmaktadır. Raşitizmin tedavisinde D vitamini içeren besinler tüketilmesi ve takviye ilaçların kullanılması önem taşımaktadır.
Kasık Ağrısı Olan Hangi Doktora Gidilir?
Kasık bölgesinde yaşanan ağrı durumlarında kişinin öncelikle iç hastalıkları bölümüne başvurması tavsiye edilir. İç hastalıkları bölümüne başvurarak gerekli muayene ve tetkikleri tamamlayan hastaların durumlarına göre ilgili branşlara yönlendirilerek tedavi sürecinin tamamlanması beklenir.
Kasık ağrısı; aşırı egzersiz, zorlanma gibi basit nedenlere bağlı olabileceği gibi apandisit, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara da işaret edebilmektedir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir süreçtir. Apandisit; midenin altında ve sağ kasık bölgesinde yer alan kalın bağırça bağlı ince bir tüp olan appendiksin iltihaplanmasıdır. Apandisitin iltihaplanmasının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte dışkı sertleşmesi sonucu oluşan tıkanma veya enfeksiyon neden olabilmektedir.
Kasık Ağrısına Hangi Doktor Bakıyor?
Kasık ağrısıyla karşılaşan bireylerin öncelikle iç hastalıkları bölümüne başvurmaları gerekiyor. Gerekli muayene ve testleri tamamlayan bireylerin durumlarına göre yönlendirme yapılacaktır.