İki kaşın arasında ağrı, stres, yorgunluk, sinüzit, migren ya da gerilim tipi baş ağrısı gibi nedenlerle yaşanır. İki kaşın arasında ağrı gözleri de etkileyen görme bozuklukları, ışığa karşı hassasiyet gibi belirtiler verir. İki kaşın arasında ağrı genel baş ağrısı türlerinden olduğu için doktorlar ağrı kesici ilaçlar ya da triptan grubu ilaçlar kullanmalarını önere bilir. Ağrının nedeni sinüzit ise burun spreyleri, dekonjestan ilaçlar, antihistaminikler ve steroid içeren burun spreyleri reçete edilebilir. Migren tanısı konulursa sık ataklarda preventive tedavi olarak beta blokerler, kalsiyum kanallı blokörler, antidepresanlar ve topiramat ilaçları denenebilir. İki kaşın arasında ağrı olması durumunda migren ya da sinüzitten şüpheleniyorsanız mutlaka bir doktora görünmeli, kendi başınıza ilaç kullanmamalısınız.
İki Kaşın Ortasında Ağrı Neden Olur?
İki kaşın arasında ağrı genellikle stres, yorgunluk ve sinüzit ya da migren kaynaklı ortaya çıkar. İki kaşın arasında ağrı olduğunda genellikle kişiler yorgun ve uykusuz olduklarını düşünürler. Bu durumda öyle gözükse de iki kaşın arasında ağrı sinüzite işaret edebileceğinden ihmal edilmemelidir. Sinüzit, burun içerisinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanmasıdır. Bu durum soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar, nefes almayı zorlaştıran yapısal bozukluklar nedeniyle yaşanabilir. Sinüzit baş ve yüz bölgesinde baskı ve dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, iki kaşın arasında ağrı yanı sıra sarı yeşil renkte balgamla birlikte öksürük, kötü kokulu burun akıntısı, ağız kokusu gibi belirtiler yaşanmasını sağlar.
Migren iki kaşın arasında ağrı yanı sıra ışığa ve sese karşı hassasiyet, bulantı ve kusma gibi semptomlara neden olan tekrarlayan baş ağrılarıdır. Migren nöbetleri saatler hatta günler sürebilir. Ataklar kişilerin günlük yaşamını zorlaştıracak kadar şiddetli olabilen migrenin kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin birlikte migrene yatkınlık oluşturduğu düşünülmektedir. Beyindeki ağrı ile ilgili kimyasalların dengesizliği, beyindeki damarların aşırı genişlemesi ve iltihaplanması migren atağını tetikleyebilecek faktörler arasındadır. Migren iki kaşın arasında ağrı yanı sıra başın bir tarafında zonklayıcı tarzda, dayanılmaz derecede şiddetli ağrı, bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti gibi semptomlara neden olur.
İki kaşın arasında ağrı gerilim tipi baş ağrısında da yaşanabilir. Gerilim tipi baş ağrısı; stres, yorgunluk, aşırı kahve tüketimi ve uyku bozukluğu gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Baş ağrısı sabah kalktığınız andan itibaren varsa uyku kaliteniz yeterli değil demektir. İki kaşın arasında ağrı ile birlikte başın arkasında da hafif bir ağrı yaşanabilir. Gerilim tipinde daha çok iki kaşın arasında ağrı yaşanır ancak başın etrafında bir şapkanın sıkması hissedilir.
İki Kaşın Ortasında Ağrı Nasıl Geçer?
İki kaşın arasında ağrı geçmesi için önce nedeninin bulunması gerekir. Eğer bu ağrılar stres ve uykusuzluktan kaynaklanıyorsa nefes egzersizleri yapılabilir. Sinüzit kaynaklı yaşanan iki kaşın arasında ağrı için burun spreyleri, dekonjestan ilaçlar, antihistaminikler ve steroid içeren burun spreyleri kullanılabilir. Migren kaynaklı iki kaşın arasında ağrı içinse preventive tedavi olarak beta blokerler, kalsiyum kanallı blokörler, antidepresanlar ve topiramat ilaçları denenebilir.
Baş ağrısının ortaya çıkmasında rolü olan sinirleri uyaran masaj ve akupunktur gibi yöntemler gerilim tipi baş ağrısını azaltabilir. Migren ataklarının sıklığı azaltıldığında yaşam kalitesinin düzelmesi beklenir. Baş ve boyun bölgelerine soğuk kompres uygulamak şişliği azaltıp baş ağrısını hafifletebilir. Düzenli uyku ve dinlenme iki kaşın arasında ağrıyı azaltabilir. Kafein alımını sınırlandırmak ve yeterli sıvı tüketmek önemlidir. Ancak aşırı sıvı tüketimi kafa tansiyonunu yükseltebilir bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Ağrı kesici ilaçlar gerilim tipi baş ağrısı ve migrenin ilk semptomlarında etkilidir ancak aşırı kullanımı baş ağrısını artırabilir. Sinüs baş ağrısında ise ağrı kesiciler etkili olmayabilir. Sinüzit kaynaklı baş ağrısından korunmak için burun akıntısı ve ateş geçmeyen soğuk algınlığı hastalıklarında doktora görünmekte fayda vardır.