Karın ağrısı; gaz, şişkinlik, mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunlarından, midemi üşütme ya da stres gibi daha basit nedenlerden dolayı yaşanabileceği gibi apandisit, safra kesesi iltihabı, böbrek taşı, mide veya bağırsaklarda yırtılma gibi daha ciddi problemlerin de habercisi olabilir. Karın ağrısı ataklar şeklinde olabileceği gibi sürekli bir ağrı şeklinde de görülebilir.
Karın ağrısına eşlik eden ateş, kusma, baygınlık hissi, karında sertlik ya da şiddetli ağrı gibi belirtiler yaşanıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Bu belirtiler vücudun ciddi bir soruna işaret edebileceğini göstermektedir.
Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısı; karın bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanan ağrı ve rahatsızlık hissidir. Karın bölgesinde bulunan mide, bağırsaklar, böbrekler, üreterler, yumurtalıklar ve rahim gibi hastalıkları sonucu karın ağrısı ortaya çıkabilir. Karın ağrısı kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde olabileceği gibi dayanılacak kadar hafifte olabilir.
Karın ağrısının nedeni belirlenmeden kişiye verilecek ağrı kesiciler, karın ağrısının altında yatan nedeni gizleyebilir ve bu nedenle yanlış tedaviye sebep olabilir. Bu nedenle karın ağrısının nedeninin belirlenmesi oldukça önemlidir.
Karın Ağrısı Türleri Nelerdir?
Karın ağrısının türleri; ataklar halinde görülen karın ağrısı ile sürekli yaşanan karın ağrısı olarak ikiye ayrılmaktadır.
Ataklar Halinde Görülen Karın Ağrısı
Karında zonklayıcı ya da kramplı şekilde hissedilen ağrılar ataklar halinde meydana gelmektedir. Bu tür karın ağrıları genellikle gaz, şişkinlik, bağırsak hareketliliği gibi sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Ataklar halinde yaşanan karın ağrısına mide üşütmesi, aşırı yemeye bağlı şişkinlik ya da stres gibi basit nedenler de sebep olabilmektedir.
Ataklar halinde yaşanan karın ağrısına mide bulantısı ve hazımsızlık gibi belirtiler eşlik edebilir.
Sürekli Görülen Karın Ağrısı
Karında sabit bir bölgede hissedilen ve zonklayıcı şekilde yaşanan sürekli karın ağrısı iltihaplanma, enfeksiyon ya da yaralanma gibi sorunların vücuttan temizlenmesini gerektirebilecek aciliyette olduğunu gösterebilir. Sürekli karın ağrısı apandisit, divertikülit ya da bağırsaklarda yırtılma gibi daha ciddi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
Sürekli karın ağrısına ateş, kusma ve baygınlık hissi gibi belirtiler eşlik edebilir.
Karın Ağrısının Yayılabileceği Alanlar
Karın ağrısı kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak karın bölgesinde ve bel bölgesinde ağrı oluşturur.
- Ağrı kişide mide bulantısına sebep oluyorsa bu durum midenin etkilenmiş olabileceğini gösterir.
- Ağrı göbek çevresinde hissediliyorsa bu durum bağırsaklarla ilgili bir sorun yaşandığının habercisi olabilir.
- Ağrı sol taraflı yaşanıyorsa bu durum kadınlarda yumurtalık ya da rahimle ilgili bir sorun yaşandığı anlamına gelebilir.
- Ağrı bel bölgesine yayılıyorsa bu durum böbreklerle ilgili yaşanan bir problemden kaynaklanıyor olabilir.
- Ağrı sırt bölgesinde hissediliyorsa bu durum pankreasla ilgili bir sorun yaşandığını gösterebilir.
Karın Ağrısının Nedenleri
Haneme Karaman’ın Nefroloji (İç Hastalıkları) alanındaki yazısında karın ağrısının nedenlerine yer verildi:
Karın ağrısının nedenleri; gaz, şişkinlik, bağırsak hareketliliği gibi sindirim sistemi sorunları, aşırı yemeye bağlı şişkinlik, stres ve reflü gibi basit nedenler yanı sıra apandisit, divertikülit, kronik inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn’s hastalığı veya ülseratif kolit), safra kesesi iltihabı (kolekist), pankreatit, böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda ise yumurtalık kisti veya rahim (uterus) ile ilgili sorunlar gibi daha ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanabilmektedir.
Karın Ağrısı Şikayeti Olan Hastalarda Hangi Testler İsteniyor?
Karın ağrısı şikayeti ile doktora başvuran hastalarda öncelikle detaylı bir öykü alınması ve fizik muayene yapılması gerekmektedir. Bu aşamada doktora yönlendirilmiş karar ağa tarif edilebilmektedir. Muayene sonrasında testlere karar verilmekte olup istenebilecek testler şöyledir;
- Kanda genel biyokimya ve tam kan sayımı
- Idrar tahlili
- Kanda gebelik testi (adet gecikmesi ve pozitif gebelik testinin olduğu durumlarda)
- Bazı hastalarda karından alınacak sıvının incelenmesi
- Karının ultrasondan görüntülenmesi
- Karından röntgen çekimi
- Aşağı karından girilerek kalın barsağın görüntülenmesi (kolonoskopi)
- Midenin görüntülenmesi (gastroskopi)
- Midesinden yemek kaçıran hastalarda yemek borusunun görüntülenmesi (özefagus-gastro-duodenoskopi)
- Bazı hastalarda karnın bilgisayarlı tomografi (BT) ile görüntülenmesi
- Gerekirse kalbin ve akciğerlerin görüntülenmesi
Karın Ağrısında Hangi Bölümle İletişime Geçilmeli?
Karın ağrısı sorunu yaşayan kişiler öncelikle İç Hastalıkları bölümüne başvurmalıdır. Apandisit şüphesi olan kişiler Acil Servis’e giderek yardım alabilir. Kadınlarda ise karın ağrısına eşlik eden adet düzensizliği ya da kanaması olan durumlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvurulabilir.