Kafa ağrısı, beyin, sinüsler, boyun ve omurgayı etkileyen birçok farklı rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkabilir. Tıp dilinde baş ağrısı olarak bilinen bu ağrılar gerilim tipi baş ağrısı, migren ve sinüzit gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Kafa ağrısının yanı sıra bu rahatsızlıklarda farklı semptomlar da görülebilir. Kafa ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı, uygulanacak tedavinin belirlenmesine yardımcı olur. Kafa ağrısının altında yatan sebebin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir.
Kafa Ağrısı Nedir?
Tıp dilinde baş ağrısı olarak adlandırılan kafa ağrısı, kafanın çeşitli nedenlerden dolayı yaşadığı fiziksel veya psikolojik bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkan ağrı türüdür. Kafa ağrısının migren, gerilim tipi baş ağrısı ve sinüzit gibi birçok farklı sebebi olabilir. Bunların dışında kafa travması sonucu da kafa ağrısı ortaya çıkabilir.
Kafa ağrıları bölgesel ya da yaygın olarak görülebilir. Bölgesel ağrı, kafanın belirli noktalarında oluşurken, yaygın ağrı ise tüm kafa bölgesinde hissedilir. Kafa ağrısı genellikle dayanılmaz bir ağrı değildir. Ancak bazı durumlarda kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olacak şiddette de olabilir.
Kafa ağrısının süresine göre sınıflandırılması yapılabilir. Bu sınıflandırmaya göre kafa ağrısı kısa süreli ya da uzun süreli olarak değerlendirilebilir. Kısa süreli kafa ağrıları saniyeler ya da dakikalar boyunca devam ederken, uzun süreli kafa ağrıları saatler, günler hatta haftalar boyunca devam edebilir.
Kafa Ağrısı Neden Olur?
Kafa ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları psikolojik kaynaklı bazıları ise fiziksel olarak vücudu etkileyen rahatsızlıklar olabilir.
Kafa ağrısının yaygın nedenleri arasında gerilim tipi baş ağrıları, migren, sinüzit, kabakulak, menenjit, dişçilik sorunları (çene eklemi rahatsızlıkları ve diş problemleri gibi), gözle ilgili problemler (yorgunluk ve stres gibi), aşırı alkol ve uyuşturucu tüketimi, uykusuzluk ve aşırı uyku, aşırı bilgisayar ve telefon kullanımı, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlar yer alır.
kafa agri nedeni bulmak için kafa agrisi ile birlikte görülen semptomlari bilmek önemlidir
Kafa Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Kafa ağrısının en temel belirtisi şüphesiz ki ağrıdır. Ancak kafa ağrısının nedeni hakkında ipucu verebilecek farklı belirtiler de vardır. Bu belirtiler sonucu etkileyen nedene göre değişiklik gösterebilir.
Genel olarak kafa ağrısı belirtileri şunlardır:
- Dayanılmaz ya da tahammül edilebilir düzeyde şiddetli ağrı
- Başın belirli bölgelerinde ya da tamamında baskı hissi
- Ağrı ile birlikte bulantı hissi
- Işığa karşı hassasiyet
- Sesi duyma yeteneğinde azalma
- Gözlerde sulanma
- Baş dönmesi
- Bayılma
Ağrının özellikleri ve baş bölgesinde meydana gelen değişimler kafa ağrısının nedenini belirlemede kolaylık sağlar. Örneğin; migren tip kafalardaki genetik yatkınlık, bulantı kusma, ışık sesi hassasiyeti gibi özellikler gerilim tip kafalarda bulunmaz. Gerilim tipi baş ağrılarında daha çok stres faktörü ön plandadır.
Kafa Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Kafa ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğu için başlangıçta aile hekimliği veya pratisyen hekimlik seviyesinde gerekli tedavi ve takibi yapılabilir. Ancak kafa ağrısı sürekli tekrarlayan ve hayatı ciddi şekilde etkileyen bir sorun haline gelirse Nöroloji (Sinir Hastalıkları) Anabilim Dalı’na başvurulmalıdır. Nöroloji uzmanları tarafından kapsamlı bir tanı süreci yürütülür ve gerekli tedaviler planlanır.
Kafa Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kafa ağrısına iyi gelen yöntemlerin başında ilaç kullanımı gelir. Ağrının altında yatan sebebe bağlı olarak farklı ilaç grupları kullanılabilir. Nöroloji uzmanına başvurularak detaylı bir tanı süreci tamamlandıktan sonra tedavi planlanması yapılması önerilir.
Bunun dışında doğal yöntemler de kafa ağrısını gidermeye yardımcı olabilir. Kafa ağrısını geçirdiğini söyleyen bazı kişilerin uyguladığı yöntemler şunlardır;
- Su içmek
- Sıcak kompres uygulamak
- Soğuk kompres uygulamak
- Aromaterapi yapmak (Nane ve lavanta yağı gibi)
- Müzik dinlemek
- Yoga ve meditasyon gibi gevşeme tekniklerini uygulamak
- Kafein içeren yiyecek ve içecekler tüketmek
- Uyumak ya da dinlenmek
- Masaj yaptırmak
- Düşünceleri yazmak
- Nefes egzersizleri yapmak
Ayrıca migreni olan kişiler kafalarını soğuk kompres yaparak rahatlatabilirler. Bu yöntemi uygularken saç derisine temas edilmesi migren şiddetini azaltır. Özel kompres şapkalar da bu amaçla kullanılabilir.
Kafa Ağrısını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?
Kafa ağrısını önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekir. Bunun için dengeli ve sağlıklı beslenmek, yeterli miktarda su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca gün içinde yeterli miktarda dinlenmek de kafa ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.
Stresten uzak durmak ya da stresle baş etme yöntemlerini öğrenmek de kafa ağrısını önlemek için faydalı olacaktır. Bunun için yoga derslerine katılmak, nefes egzersizleri yapmak veya meditasyon gibi gevşeme tekniklerini uygulamak akıllıca bir tercih olabilir.