Menopoz, kadınların hayatındaki doğal bir süreçtir ve genellikle 45-55 yaşları arasında başlar. Bu süreçte kadınların vücudunda birçok hormonal değişiklik meydana gelir. Menopozda meme ağrısı ise bu değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ancak menopoz sonrası döneminde meme ağrısının diğer sağlık sorunlarına da işaret edebileceği unutulmamalıdır.
Menopoz döneminde meme dokusunun yağlanması ve vücuttaki östrojen miktarının azalmasına bağlı olarak kadınlarda memelerde hassasiyet ve ağrı meydana gelebilir. Bu durum genellikle geçici olup menopoz süreci tamamlandığında kendiliğinden düzelir.
Ancak menopoz sonrası meme ağrısı 1-2 ay gibi uzun bir süre devam ediyorsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa bir uzmana görünmekte fayda vardır. Uzun süreli ve şiddetli ağrılar, meme dokusunda veya diğer vücut bölgelerinde farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
Menopoz Sonrası Meme Ağrısı Nedir?
Menopoz sonrası meme ağrısı, kadınların menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler nedeniyle memelerde yaşadığı hassasiyet ve ağrıdır. Menopoz, adet kanamasının 12 ay boyunca kesilmesiyle son bulan bir süreçtir. Bu süreçte östrojen hormonundaki değişiklikler nedeniyle kadınlar çeşitli semptomlar yaşayabilir.
Meme dokusundaki östrojene bağlı değişiklikler de bu semptomlardan biridir. Menopoz döneminde östrojen hormonundaki değişiklikler nedeniyle kadınlar bazen memelerinde ağrı ve hassasiyet hissedebilirler. Bu durum genellikle geçici olup menopoz süreci tamamlandığında kendiliğinden düzelir.
Menopoz Sonrası Meme Ağrısı Neden Olur?
Menopoz sonrası kadınlarda yaşanan östrojen seviyesindeki azalma nedeniyle gelişen meme ağrısının başlıca nedeni hormonal değişikliklerdir. Menopoz, kadınların hayatındaki doğal bir süreçtir ve genel olarak 45-55 yaşları arasında meydana gelir. Adet kanamasının 12 ay boyunca kesilmesiyle sonlanan bu süreçte östrojen hormonu seviyeleri düşer.
Östrojen, kadın vücudundaki birçok fonksiyona etki eden bir hormondur. Menopoz sürecinde özellikle meme dokusunda yağlanma östrojen seviyesinin düşmesiyle artar. Östrojen seviyelerindeki bu azalma ve değişen yağlanma oranları menopoz sonrası meme ağrısının temel nedenidir.
Menopoz Sonrası Meme Ağrısı Hangi Durumlarda Görülür?
Menopoz sonrası meme ağrısı, menopozda yaşanan hormonal değişikliklerden kaynaklanır ve bu değişiklikler sırasında sık görülür. Ayrıca menopoz sonrası 1-2 yıl içinde de bazı kadınlarda devam eden ağrılar görülebilir. Ancak menopoz sonrası süreç 2 yıldan fazla devam edip de ağrılar şiddetini korursa, bu durum daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir.
Bu nedenle menopoz sonrası döneminde yaşanan meme ağrıları uzun süre devam ediyorsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa bir uzmana görünmekte fayda vardır. Uzun süreli ve şiddetli ağrılar, özellikle de memede kitle gibi diğer bulgularla birlikte seyrediyorsa, meme kanseri gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Menopoz Döneminde Yaşanan Ağrılar
Menopoz döneminde yaşanan ağrılar hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu dönem öncesinde de menopoz semptomları daha sık görülmektedir. Menopoz döneminde yaşanan semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterir ve her kadında aynı şiddette rahatsızlığa neden olmayabilir. Bu semptomlardan bazıları ise şu şekildedir:
- Meme hassasiyeti ve ağrı
- Adet kanamasının düzensizleşmesi
- Sıcak basması
- Gece terlemeleri
- Uyku bozuklukları
- Kilo alma
- Cilt kuruluğu ve kaşıntı
- Özellikle genital bölgede olmak üzere, ciltte ve mukoza zarlarında kuruluk
- İlişkide ağrı
- Saç dökülmesi veya saç incelmesi
- Konsantrasyon bozukluğu
- Sinirlilik, endişe ve depresyon gibi ruhsal değişiklikler
- Baş ağrısı
- Eklem ve kaslarda sertlik ve ağrı
- Bağırsak hareketlerinin hızlanması
- Vücutta genel olarak bitkinlik hissi
Bu şikayetlerin bazıları menopozla doğrudan ilişkili iken, bazılarıda dolaylı olarak menopoz sürecinde görülebilen psikolojik etkiler veya hormonlardaki değişime bağlı olarak yaşanan vücut fonksiyonlarındaki değişimlerden kaynaklanmaktadır.
Meme Ağrısında Hangi Testler Uygulanır?
Meme ağrısı şikayetiyle doktora başvuran hastalarda öncelikle ayrıntılı bir öykü alınır ve fiziksel muayene yapılır. Doktorunuz tarafından gerekli görülmesi halinde şu testlerden bazıları uygulanabilir:
- Mamografi
- Ultrason
- Meme MR
- Meme biyopsisi
- Kan testleri
Tüm bu testler sonucunda hastanın durumuna göre en uygun tedavi planlanır.
Meme Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Meme ağrısının tedavisi için öncelikle şikayetin neden oluştuğunun belirlenmesi gerekir. Eğer ağrının nedeni hormonal değişiklikler ise doktorunuz hormon tedavisi önere bilir. Ayrıca meme ağrısı şikayetiyle doktora başvuran hastalarda öncelikle ayrıntılı bir öykü alınır ve fiziksel muayene yapılır.
- Ayrıca hormonal dengenin sağlanması için sağlıklı bir diyet listesi oluşturulabilir
- Ağrı şikayeti için doktorunuz ağrı kesiciler önere bilir
- Bazı hastalarda memelerin desteklenmesi için korse benzeri sütyen kullanımı önerilebilir
- Ayrıca düzenli egzersiz, yoga gibi gevşeme aktiviteleri ile bitkinlik ve uyku bozukluğuna da çözüm bulunabilir
- Ağrı şikayeti yaşayan hastalarda stres düzeyi yüksek olabilmektedir. Bu nedenle stres yönetimi için teknikler öğretilip stres azaltıcı aktiviteler önerilebilir.
Tüm bu tedavilerle birlikte hastalardan sağlıklı beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları, yeterli miktarda su içmelerini ve uyumalarını yani kısacası yaşam tarzlarını değiştirmeleri beklenir. Bu önerilere uyulması sonucunda hastalardan ağrı şikayetlerinde azalma görülür.