Kolları etkileyen çeşitli yaralanmalar, sağlık sorunları ve yaşam tarzı faktörleri kol ağrılarına neden olabilir. Bu ağrılar kolları kullandığımız birçok farklı günlük aktivitede bulunmamıza engel olabilmektedir. Bu nedenle kollardaki ağrıların neden kaynaklandığını ve kol ağrılarına neyin iyi geldiğini bilmek önemlidir.
Kollardaki Ağrılar Neden Olur?
Kollardaki ağrılar kolu fazla kullanmak, kollarda aşırı gerilme, zorlanma veya yaralanma gibi fiziksel aktiviteler sonucu ortaya çıkabileceği gibi koltuk altı lenf bezlerinin büyümesi gibi vücuttaki farklı sorunlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca kol eklem ve kaslarının yanı sıra omuz, boyun ve sırt üst bölgelerindeki ağrılar da kollarda ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir.
Kollardaki ağrılara şu durumlar neden olabilir:
- Tekrarlayan hareketler kol eklemlerini ve çevre dokuları tahriş edebilir ve bu da kol ağrılarına yol açabilir.
- Aşırı kullanım, özellikle spor yaralanmaları veya ağır kaldırma gibi aktiviteler kollarda zorlanma ve yaralanmaya neden olabilir.
- Artrit, bursit veya tendinit gibi eklem ve doku sorunları kollarda ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
- Sinir sıkışması (örneğin, karpal tunel sendromu) veya omuz subluxasyonu gibi sinir ve omuz sorunları kol ağrılarına neden olabilir.
- Kan dolaşımı sorunları, kol atardamarlarının hasar görmesi veya tıkanması kol ağrılarına neden olabilir.
- Kollardaki ağrılar, koltuk altı lenf bezlerinin büyümesi nedeniyle kol kanseri belirtisi olabileceği gibi meme kanseri nedeniyle de oluşabilir.
Kollar Niçin Ağrır? Belirtileri Nelerdir?
Kolların fazla kullanılması, zorlanması ya da yaralanması sonucu kolların ağrıyabilmesinin yanı sıra kolların çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına da işaret edebileceği bilinmektedir. Kolların aşırı kullanımına bağlı oluşan ağrılar kolun kullanıldığı aktiviteyle beraber geçici niteliktedir.
Kol ağrıları genel olarak şu şekilde hissedilir:
- Kolun belli bir bölümünde ya da tümünde ağrı hissedilmesi
- Kolun hareket ettirilmesi sırasında ya da dinlenme halindeyken ağrı hissedilmesi
- Kolun belli bir bölümünde hassasiyet oluşması
- Kolun hareket ettirilmesi sırasında ya da belirli bir pozisyonda tutulması sırasında zorlanma hissedilmesi
- Kolun hareket ettirilmesi sırasında ya da belirli bir pozisyonda tutulması sırasında ses duyulması
- Kol eklem bölgelerinde şişlik oluşması
- Ağrı nedeniyle kolun kullanılmasında isteksizlik yaşanması
Kollar ağrırken çeşitli hareketler yapılırken zorlanma hissedilebilir. Bu zorlanma hissi şu şeklide ifade edilebilir:
- Kolları yana açarken zorlanma
- Kolları yukarı kaldırırken zorlanma
- Kolları bükme hareketi yaparken zorlanma
- Kolları açma hareketi yaparken zorlanma
Kollar Ağrırken Hangi Doktora Gidilir?
Kollarda meydana gelen ağrıların teşhis ve tedavisiyle özel olarak ilgilenen bir tıp dalı yoktur. Bu nedenle kollarda meydana gelen ağrılar çeşitli branşlarla tedavi edilebilmektedir. Öncelikle kol ağrılarının hangi nedene bağlı olarak ortaya çıktığının belirlenmesi gerekir.
Kol eklemlerinde meydana gelen ağrılar ortopedik problemlerden kaynaklanabileceği için ortopedi ve travmatoloji birimine danışılmalıdır. Kol eklemlerindeki problemler dışında kollarda meydana gelen ağrıların sebebi sinirlerle ilgili sorunlardan kaynaklanıyorsa nöroloji birimi, kadın hastalıkları ve doğum birimi koltuk altı lenf bezlerinin büyümesi nedeniyle oluşabilecek kol ağrıları hakkında bilgi alınabilecek birimlerden bazılarıdır.
Kollardaki Ağrılara Ne İyi Gelir?
Kollardaki ağrılara iyi gelecek yöntemler kollardaki ağrıların sebebine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; kol yaralanması geçirdiyseniz, soğuk kompres uygulamak ve kolunuzu dinlendirmek iyi gelebilir. Buna ek olarak, hafif germe egzersizleri yapmak da kollardaki ağrılara iyi gelebilir.
Kollardaki ağrılar vücuttaki farklı sorunlardan kaynaklanıyorsa, bu sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda belirtilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
- Ağrıyan kısıma soğuk kompres uygulamak şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Kol kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmak, kasları daha dayanıklı hale getirerek gelecekteki yaralanmaların önüne geçebilir. Ancak egzersiz yapmadan önce doktora danışmak önemlidir.
- İlaç tedavisi olarak antiinflamatuar ya da ağrı kesici ilaçlar almak kol bölgesindeki iltihabı azaltabilir ve dolayısıyla yaşanan ağrıyı hafifletebilir. Ancak ilaç tedavisine doktora danışarak başlamak önemlidir.
- Fizik tedavi seansları ağrıyan kol bölgesinin güçlenmesini sağlayarak yaşanan ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Masaj, özellikle hafif ve orta şiddetteki tendon yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
- Ağrıyan bölgeyi dinlendirmek, özellikle yaralanma söz konusuysa iyileşme sürecine büyük katkı sağlayabilir.
Kollardaki Ağrılar Nasıl Önlenir?
Kollardaki ağrıların önlenmesi kollarda oluşabilecek yaralanmaların en aza indirilmesi açısından önemlidir. Kollardaki ağrıların önlenmesi için şu tedbirler alınabilir:
- Ağır kaldırmak ya da tekrar eden hareketleri yapmak zorundaysanız, doğru teknikleri kullandığınızdan emin olun. Örneğin, ağır kaldırırken dizlerinizi büküp belinizi düz tutmanız, bel fıtığı riskini azaltır.
- Ağır iş yapıyorsanız, iş yükünü olabildiğince paylaşmaya çalışın.
- İş yerinde ya da evde ergonomik mobilyalar kullanmak vücut dengesini koruyarak yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kol kaslarınızı güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın. Güçlü kaslar, yaralanmalara karşı daha dayanıklıdır.
- Belli aralıklarla dinlenmek, özellikle uzun süre kollarınızı kullanmanız gerektiğinde, aşırı kullanımın yol açtığı zararı azaltabilir.
- Gevşeme teknikleri uygulamak (örneğin yoga veya pilates) kol kaslarının esnekliğini artırabilir ve gerilimi azaltabilir.