Migren Ağrısı Neredeyse Akla Gelen Hastaneler

Migren ağrıları genellikle tek taraflı, zonklayıcı tarzda ve ılık ya da sıcak kompres uygulamaya yanıt verecek nitelikte olmaktadır. Bu ağrılar başın arka tarafında da görülebilir. Ancak bu durum gözü ilgilendirdiğinden dolayı yan taraflarda da hissedilebilir. Migrende görülen diğer semptomlar arasında bulantı ve kusma yer alır. Işık ve ses hassasiyeti görülebilir. Bu durum göze sıcak kompres uygulanmasına engel teşkil edebilir. Bu nedenle hastalar migren nedeniyle başvurduğunda ilgili hekimler tarafından göz migreni nedir diye merak edilebilir.

Göz migreni nedir diye merak eden hastalar öncelikle gözü ilgilendiren rahatsızlıkların hepsinde olduğu gibi göz sağlığını tehdit eden bir durum olmadığını bilmelidir. Göz migreni; baş ağrısı ile birlikte veya öncesinde ortaya çıkan görme bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Görme bozukluğu gözün etrafında veya içinde oluşan ışık çakmaları veya karıncalanmalar şeklinde görülebilir. Göz migreninin teşhisi ve tedavisi için migren hastaları hangi bölüme gider diye düşünürse beyin ve sinir hastalıkları bölümüne başvurmalıdır.

Migren Hastaları Hangi Bölüme Gider?

Migren hastaları hangi bölüme gider sorusuna Beyin ve Sinir Hastalıkları (Nöroloji) bölümü ile hastaneye başvurarak cevap bulabilir. Bu bölüm başta olmak üzere İç Hastalıkları, Aile Hekimliği ve Nöroloji uzmanları da tanı ve tedavi sürecini yönetebilmektedir.

Migren belirtileri nelerdir diyen hastalara bu ağrıların belirtilerinden bir tanesinin de kulak çınlaması olduğunu söyleyebilirim. Kulak çınlaması tek başına bir migren belirtisi değildir. Migrenin tetiklediği bazı faktörler arasında kulak çınlaması da yer almaktadır. Kulak çınlaması gibi migrene sebep olan tetikleyici faktörler;

  • Yoğun ve aşırı miktarda yaşanan stres,
  • Vücut enerjisinin düşmesine neden olan uykusuzluk,
  • Çok fazla veya çok az tüketilen kafein,
  • Aşırı miktarda sigara kullanımı,
  • Migrene sebep olan hormonal değişiklikler,
  • Migrene sebep olan bazı ilaçların kullanımı,
  • Migren tetikleyicisi olan bazı yiyeceklerin tüketilmesi,
  • Hava değişimi,
  • Kırmızı ışık, egzos kokusu gibi hava kirliliği,
  • Sıcak hava veya nemli hava gibi hava koşulları,
  • Gözleri yoracak kadar uzun süre ekrana bakmak gibi fiziksel aktiviteler,
  • Aşırı yorgunluk gibi bedensel aktiviteler sayılabilmektedir.

Migren tanısı nasıl konulur diye merak eden hastalara bu tanının fiziksel muayene ve hasta öyküsü üzerine kurulu olduğunu söyleyebilirim. Beyin ve Sinir Hastalıkları (Nöroloji) bölümüne giderek tanı için gereken süreçlere dahil olabilirsiniz. Teşhis için beyin tomografisi veya manyetik rezonans imaging (MRI) istenmemektedir.

Migren Ne Zaman Başlar?

Migren ne zaman başlar sorusu genellikle sabah kahvaltısının ardından ya da öğle yemeğinden sonra gelen hastalardan sıklıkla duyulmaktadır. Bunun sebebi büyük ihtimalle aşırı tüketilen yiyecekler veya içecekler olmaktadır. Bunun yanı sıra migren ağrıları sabah erken saatlerde de başlayabilmektedir.

Migren Ağrısı Neredeyse Akla Gelen Hastaneler

Migren ağrısı neredeyse akla gelen hastaneler

  • Migren ağrısı çekmiş olan kişilerin aklına genelde özel hastaneler gelmektedir.
  • Özel hastanelere giderek Beyin ve Sinir Hastalıkları (Nöroloji) bölümü ile migren ağrısına çözüm bulmak için yollar arayabilirsiniz.

Migren Ağrısı Geçmezse Ne Olur?

Migren ağrısı geçmezse ne olur sorusu kronik migrenin ne olduğu ile açıklanabilir. Kronik migren; ay içerisinde 15 gün veya daha fazla olan migren atakları şeklinde ifade edilebilmektedir. Sürekli baş ağrısı olması nedeniyle bu durum yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Kronik migreni olan kişilerde normal şartlar altında bir migrene eşlik eden bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti gibi semptomlar görülebilir. Ancak kronik migraine sahip olan kişilerde ataklar daha kısa süreli olabilmektedir.

Migren Ağrısı Olursa Ne Yapmalıyım?

Migren ağrısı olursa ne yapmalıyım diyen kişiler için öncelikle bu ağrı ile mücadele etmek için gereken ilaçların kullanılması gerektiğini söyleyebilirim. Bu ilaçlar doktor kontrolünde yazılmalıdır. İlaç kullanımının yanı sıra migreni tetikleyen faktörlerin öğrenilip bunlardan uzak durulması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra migren ağrıları başlamadan önce hafif dereceli egzersiz ile ağrıların şiddetinin azaltılması mümkün olabilmektedir. Migren atakları sonrasında ise hasta karanlık bir odaya dinlenmeye geçerek ses ve ışık hassasiyetinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir. Sıcak kompres uygulaması da bu ağrılara iyi gelmektedir. Bu kompres uygulamasının yanı sıra su tüketiminin arttırılması da atağın hafifletilmesini sağlayabilmektedir.

Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene ne iyi gelir diyorsanız öncelikle tetikleyicilerden uzak durulması gerektiğini bilmelisiniz. Migrene iyi gelen durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Düzenli uyku,
  • Düzenli beslenme,
  • Düzenli egzersiz,
  • Ağrıyı tetikleyen faktörlerden uzak durmak,
  • Ağrı başladığında sıcak kompres uygulamak,
  • Ağrı başladığında karanlık ve sessiz bir odada dinlenmek,
  • Ağrı başladığında bol miktarda su içmek gibi sıralanabilmektedir.

Kronik Migren Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik migren tanısı nasıl konulur sorusunun cevabı standart bir migren teşhis süreci ile aynıdır. Klinik teşhis koyma yöntemleri kullanılarak tanı konulur. Fiziksel muayene ve hasta hikayesi üzerine kurulu olan bu süreçle kronik migren tespit edilebilmektedir.

Scroll to Top