İnsanların yaşadığı sağlık sorunları ile ilgili yaptıkları araştırmalar son dönemlerde bir hayli artmıştır. Özellikle yaşadıkları sorunların kendilerine özel bir adı olup olmadığını merak ederek araştırmaya başlarlar. Kulak memesi ağrısı da bu sorunlardan bir tanesidir. Kulak sağlığı ile ilgili yaşanan sorunlar doğrudan işitme ile alakalı olduğu için son derece önemlidir. Zaman zaman kulak ile ilgili yaşanan problemler işitme kaybına yol açabileceği için bu tarz durumlarda kesinlikle uzman bir hekime görünmekte fayda vardır. Bu makalemizde kulak membri ağrısı ile ilgili merak edilen konulara değineceğiz.
Kulak Memesi Ağrısı Nedir?
Kulak memesi ağrısı en basit tanımı ile kulak zarının yaşadığı bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Bu ağrı bazen kulak zarının enfekte olmasından kaynaklanırken bazen de sinüslerin iltihaplanması gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerde kulak memesi ağrısı genellikle seyrek yaşanır. Fakat birtakım sağlık problemleri yaşayan kişilerde bu ağrılar tekrarlayan bir hal alabilir.
Kulak Memesi Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Kulak memesi ağrısının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları kulak sağlığını doğrudan etkilerken bazıları kulak sağlığını etkilemese de kulakta ağrı yaşanmasına sebep olabilir. İşte kulak memesi ağrısına neden olan o faktörler;
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu
Dış kulak yolu enfeksiyonu olarak bilinen otitis externa hastalığı kulak memesi ağrısına neden olan en yaygın sebeplerden bir tanesidir. Kulak yolunun enfekte olması olarak ifade edebileceğimiz bu rahatsızlık yüzme, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmemek ya da kulakta tüylere zarar veren aşırı temizleme çabası gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtileri;
- kulakta kaşıntı
- kulak zarının şişmesi
- kulaktan akıntı gelmesi
- kulakta rahatsızlık hissi
- kulakta ağrı
Alerjik Reaksiyonlar
Kulak memesi ağrısına ve hassasiyetine neden olabilecek bir diğer durum ise vücudun çeşitli maddelere karşı gösterdiği alerjik reaksiyonlardır. Alerjik reaksiyonların oluşmasında genellikle bahar aylarında polenler, bazı gıda çeşitleri ya da ilaçlar sebep olabilir.
Sinüzit
Kulak memesi zarına komşu anatomik yapılar arasında sinüsler de bulunur. Sinüslerde yaşanan iltihaplanma kulak zarını da etkileyebilir ve dolayısıyla kulak memesi ağrısı yaşanmasına sebep olabilir. Sinüzit rahatsızlığının belirtileri arasında burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi semptomlar bulunur.
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)
Kulak zarının arkasındaki orta kulağın iltihaplanması durumu olan orta kulak iltihabı hastalığı da kulak memesi ağrısına neden olabilir. Orta kulak iltihabının belirtileri arasında kulakta basınç hissi, işitme kaybı, yüksek ateş, ishal, kulaktan irin gelmesi ve baş ağrısı yer alır.
Şiddetli Kulak Ağrıları
Kulakta yaşanan orta kulak iltihabı, dış kulak yolu enfeksiyonu gibi şiddetli ve dayanılmaz kulak ağrıları kulak memesi bölgesinde de ağrı yaşanmasına sebep olabilir.
Tümörler
İyi ya da kötü huylu tümörler kulakta ya da komşu yapılarında oluşabilir. Bu tarz oluşumların varlığı bazı sinirlerin hasar görmesine neden olabilir ve kulakta ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca tümörlerin oluşturduğu bası çevre dokularda da hasara sebep olacağı için kulakta hassasiyet yaşanabilir.
Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus rahatsızlığında sadece ses duyulur. Bunun yanı sıra tinnitus bazen ağrıya da neden olabilir. Tinnitus rahatsızlığının birçok nedeni bulunur. Bu nedenlerden bazıları işitme kaybına yol açabilir.
Travma
Kulağın ya da başın travmaya uğraması sonucu oluşan hasar doğrudan kulağı etkileyeceği gibi bazı komşu yapılarda etkileyerek kulakta ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca kafa travması sonucunda iç kanama meydana gelmesi de kulakta hassasiyet yaşanmasına sebep olabilecek durumlardandır.
Diğer Sebepler
Yukarıda sayılanların dışında stres ve yorgunluk gibi faktörler de kulakta hassasiyet yaşanmasına sebep olabilir.
Kulak Memesi Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kulak memesi zarının enfekte olması sonucunda meydana gelen şiddetli ağrılar dışında kulak memesi zarının farklı nedenlerden dolayı zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan ağrılar genellikle hafiftir. Bu tarz durumlarda kişiler dayanılmaz bir acı hissetmezler ve günlük yaşamlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilirler.
Bu tarz hafif ağrıların yanında bazı durumlarda kulak memesi zarındaki hasara bağlı olarak işitme kaybı yaşanması da söz konusu olabilir. Kişiler sesleri normalden daha hafif algılayabilir ya da bazı ses frekanslarını duyamayabilir.
Ayrıca enfeksiyon varlığında ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi genel sağlık durumunu etkileyebilecek semptomlar da görülebilir.
Kulak Memesi Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Kulak memesi zarındaki hasarın tanısı için mutlaka bir KBB uzmanına gidilmesi gerekir. KBB uzmanı gerekli gördüğü taktirde tıbbi görüntüleme yöntemlerine başvurarak bu yöntemler sonucu elde ettiği verileri birleştirerek kulak memesi zarındaki hasarın tanısını koyabilir.
Kulak Memesi Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak memesi zarındaki hasarın tedavisi doğrudan hasarın nedenine bağlı olarak şekillenir. Örneğin orta kulak iltihabı sonucunda meydana gelen şiddetli ağrılar varsa KBB uzmanı hastaya ağrı kesici ilaçlar önerecektir. Bunun yanı sıra eğer orta kulak iltihabından kaynaklı yüksek ateş varsa ateş düşürücü ilaçlar da tedavi sürecine dahil edilebilir. Orta kulak iltihabı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir diğer ilaç grubu ise antibiyotiklerdir. Antibiyotikli ilaçlar yazılarak hastanın iltihabının geçmesi sağlanır.
Orta kulak iltihabı tedavisine ek olarak eğer hastada işitme kaybı gibi bir problem varsa bu sorunun çözülmesi için işitme cihazı kullanması önerilebilir. İşitme cihazı kullanımı hastanın işitme algısının normal seviyelere gelmesini sağlar.
Kulak Memesi Ağrısında Hangi Doktora Gidilir?
Kulak memesi zarındaki hasarın tanısı ve tedavisi için mutlaka Kulak Burun Boğaz yani KBB doktorlarına gidilmesi gerekir.
Kulak Memesi Ağrısı Ne Zaman Geçer?
Eğer kulak memesi zarındaki hasar basit bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa ve hastalık için doktor gerekli gördüğü tıbbi yöntemlere başvurursa hastalığın geçmesi birkaç gün alabilir. Fakat ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanan kulak memesi zarındaki hasarlarda tedavi süreci uzun sürebilir.