Kas Ağrısı Hangi Doktora Gider? Kas Ağrısı İçin Hangi Doktor Bakıyor?

Kas Ağrısı Hangi Doktora Gider?

Kas ağrılarında doktora gitmeden önce kas ağrısının sebebinin belirlenmesi önemlidir. Eğer kas ağrısı tekrarlayan bir spor yaralanmasından dolayı olduysa, kas ağrısı için gidilecek doktor ortopedi ve travmatoloji bölümüdür. Ortopedi ve travmatoloji bölümü, kas, iskelet ve kemik sistemi yaralanmalarını inceleyen bölüümdür. Eğer kas ağrısı hafif ve spor yaparken dinlendikten sonra geçmiyorsa doktora gitmeye gerek yoktur. Ağrı şiddetli değilse dinlenme, soğuk kompres uygulama, germe hareketleri yapma ve bilimsel destekler kas ağrısına iyi gelmektedir. Kas ağrısı için hangi doktora gidilir konusunda kafalar karışıksa ve ağrı şiddetliyse fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gidilebilir. Zira bu bölüm kas ağrılarıyla ilgilenmektedir. Bu bölümlerin haricinde kas ağrılarında dahiliye bölümü de kas ağrısı için gidilebilecek bölümler arasında yer almaktadır. Kas ağrısının sebebi hormonal bozukluklar olabileceğinden bu konuda bir iç hastalıkları uzmanına da danışmak mümkündür.

Kas Ağısına Hangi Doktor Bakar?

Doktorlara yöneltilen şikayetler genel olarak ortak bir temaya oturur: ağrı. Bu da demektir ki; şikayet edilen her ağrı her zaman tek bir neden üzerinden yürüyen bir hastalık sürecinin sonucu olmayabilir. Ağrılar bazen vücudun farklı bölgelerindeki çeşitli hastalıkların bir yansıması olabilir. Kas ağrıları da buna dâhildir.

Kas ağrısı genellikle aşırı egzersiz, ağır kaldırma, tekrarlayan hareketler veya kasın uzun süre gerilmesi gibi aktiviteler sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle spor hekimliği ve travmatoloji bölümleri kas yaralanmaları ve sporcuların yaşadığı kas ağrılarıyla ilgilenen tıp alanlarıdır. İlgili alanların dışında dahiliye bölümü de hormon dengesizliği gibi içsel etkenlere bağlı görülebilen kas ağrılarına çözüm üretebilmektedir.

Böbrek enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi görüldüğü gibi dışarıdan bakıldığında sadece ilgili organın veya sistemin hastalığı olarak düşünülebilir; ancak bu tür enfeksiyonların sonucunda vücutta potasyum kaybı görülebilmektedir. Potasyum, kas fonksiyonları için gerekli olan bir mineraldir. Potasyum eksikliği sonucu vücutta çeşitli kas gruplarında ağrı ve güçsüzlük görülebilmektedir. Bu noktada böbrek hastalıklarının kas ağrılarına sebebiyet verebileceği gerçe göz önünde bulundurulmalıdır.

Tiroit bozuklukları da kas ağrılarına sebep olabilen bir hormonal bozukluktur. Tiroid hormonu salgısındaki aşırılık ya da yetersizlik vücudun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi kaslarda da ağrı ve hassasiyet yaratabilmektedir. Tiroit bozukluklarından şüpheleniliyorsa ve buna bağlı olarak bir kas ağrısı varsa iç hastalıkları ve genel cerrahi bölümlerine gidilerek gerekli tetkikler yapılabilir.

Kas Ağrısı Şikâyeti ile Hangi Doktora Gidilir?

Tek seferlik aşırı egzersiz sonucunda ortaya çıkan kas ağrıları genellikle dinlenme ile geçebilen şikayetlerdir; ancak bu tür şikayetler tekrarlıyorsa, günlük yaşamı kısıtlayıcı boyuta ulaştıysa ve uzun süre geçmiyorsa ilgili bölüm uzmanlarına görünmekte fayda vardır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, kas ağrılarının sebeplerini araştırarak gerekli tedavi yöntemlerini belirleyebilir. Gerekli görülmesi durumunda hasta yönlendirilerek tedavi süreci başlatılabilir.

Ağrı şiddetli değilse soğuk kompres uygulama, ılık banyo yapma, hafif germe egzersizleri yapma gibi yöntemlerle kas ağrısına çözüm bulunabilir.

Ağrılı Kas Nasıl Tedavi Edilir?

Kas ağrıları, aşırı kullanım, yaralanma veya diğer tıbbi koşullar nedeniyle meydana gelebilir. Kas ağrılarının tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir; ancak genel olarak aşağıdaki yöntemlerle kas ağrılarının semptomları hafifletilebilir:

  • Dinlenme: Ağrıyan kasa yeterli dinlenme sağlamak, iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Soğuk Kompres: Özellikle yaralanma sonrası ilk 48 saat içinde soğuk kompres uygulamak şişliği ve kanamayı azaltabilir.
  • Sıcak Uygulama: Ilık banyolar veya sıcak kompresler, kan akışını artırarak kas gerginliğini azaltabilir.
  • Ağrı Kesiciler: İbuprofeniçin ilaçlar veya asetaminofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NAİŞ) kas ağrılarının semptomlarını hafifletebilir.
  • Esneme ve Egzersiz: Hafif esneme ve güçlendirme egzersizleri, kasın esnekliğini artırabilir ve gelecekteki yaralanmaları önleyebilir.
  • Fizik Tedavi: Bir fizik tedavi uzmanı, özel egzersizler ve tekniklerle kas yaralanmasının tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Aromaterapi: Nane, lavanta veya çam gibi esansiyel yağların masaj yoluyla veya difüzör aracılığıyla kullanılması kasları rahatlatabilir.

Buna ek olarak masaj terapisi, akupunktur, yoga ve pilates gibi alternatif tedavi yöntemleri de kas ağrılarını hafifletebilir.

Bacaklarda Kas Ağrısı Hangi Doktor?

Bacaklarda görülen kas ağrıları dolaşım problemleri, sinir hasarı ya da hayati organ yetmezliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bacaklarda görülen hafif şikayetler kendi kendine geçebilmektedir; ancak bu tip şikayetlerin tekrarlaması ya da geçmemesi durumunda dahiliye bölümü tarafından gerekli tetkikler yapılabilir. Gerekli görülmesi durumunda hasta yönlendirilerek tedavi süreci başlatılabilir.

Koltuk Altı Kas Ağrısı Hangi Doktora Gider?

Koltuk altında bulunan kastan dolayı oluşan koltuk altı ağrıları genellikle omuz bölgesiyle ilgili oluşan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu tip schikayetler omuz eklemiyle ilgili sorunlar ya da yaralanmalardan kaynaklandığı için dahiliye ya da ortopedi ve travmatoloji bölümlerine gidilerek gerekli muayene ve tetkikler yapılabilir.

Kas Ağrısına Ne İyi Gelir?

Doktora görünme gereksinimi hissedilmeyen hafif şiddetteki kas ağrılarına evde bakım yöntemleriyle iyi gelebilmektedir:

  • Dinlenme: Ağrıyan kasa dinlenme sağlayarak aşırı kullanımın önüne geçmek önemlidir.
  • Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamak şişliği ve iltihabı azaltabilir.
  • Sıcak Uygulama: Ilık banyolar veya sıcak kompresler kan akışını artırarak kas gerginliğini azaltabilir.
  • Ağrı Kesiciler: İbuprofeniçin ilaçlar veya asetaminofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NAİŞ) kas ağrılarının semptomlarını hafifletebilir.
  • Aromaterapi: Esansiyel yağlar karışımı içeren masaj ya da banyo solüsyonlarıyla kas ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Düşük Darbeli Egzersiz: Yüzme ya da bisiklet sürmek gibi düşük darbeli aktiviteler kasları çalıştırırken eklemlere de zarar vermemektedir.

Kas Ağrısına Ne İyi Gelir Geçer?

Bazı durumlarda dinlenme, soğuk kompres uygulama, hafif germe egzersizleri yapma gibi yöntemlerle kas ağrısına çözüm bulunabilir. Hafif şiddetteki kas ağrıları genellikle kendi kendine geçebilir; ancak bu tip şikayetlerin sürekli hale gelmesi durumunda uzman bir hekime görünmek önemlidir.

Scroll to Top