Romatizma ağrıları; eklem, bağ, tendon ve kasları etkileyen ve hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir rahatsızlıktır. Vücudun birçok yerinde görülebilen bu ağrılar, genel olarak elde, dizde, belde ve boyun bölgesinde ortaya çıkar. Birçok romatizma türü olduğu için bu ağrıların kesin nedeninin belirlenmesi de zaman alabilir. Romatizma testi ile romatizma türü öğrenilir ancak bu testlerin doktor tarafından istenmesi gerekmektedir.
Romatizma Ağrıları Nedir?
Romatizma ağrıları, vücudun bağ dokusunu oluşturan kemik, eklem ve organlarda hissedilen ağrılardır. Romatizma hastalığı olarak da bilinen bu ağrılar, temel olarak iltihaplanma, deformasyon ve eklem hasarına neden olur. Romatizma ağrısının görüldüğü bölgelerde şişlik, ısı artışı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler de yaşanabilir.
Romatizma ağrıları genellikle elde, dizde, belde ve boyun bölgesinde hissedilirken, vücudun birçok yerinde de bu ağrıların oluşabilmesi mümkündür. Bu ağrıların teşhisi için fiziksel muayene yeterli olabilse de zaman zaman kan testleri ve görüntüleme testleri de istenebilir. Teşhis sürecinin ardından romatizma ilacı kullanımıyla birlikte hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.
Romatizma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Romatizma hastalığının belirtileri şunlardır:
- Eklemlerde görülen şişlik
- Eklemlerde ısınma
- Eklemlerde sertlik
- Ağrıyan eklemlerde hareket zorluğu
- Ağrı
- Yorgunluk
- Ateş
- Kilo kaybı
Ağrı
Romatizma hastalığında en belirgin semptomlardan biri olan ağrı; eklemlerin hareket etmesiyle artar ve dinlenme ile azalır. Sabahları daha çok hissedilen ağrılar gün içerisinde çeşitli aktiviteler ile artış gösterirken, romatizmanın ilerlemesiyle birlikte şiddetlenen ağrılar dinlenme esnasında de yaşanabilir hale gelir.
Şişlik
Eklem bölgelerinde meydana gelen iltihaplanma sonucu romatizma hastalarında şişlik görülebilir. Özellikle ellerde, ayak bileklerinde, dizlerde ve ellerin parmak eklemlerinde sık görülen şişlikler ağrılı ve hassas bir yapıya sahip olabilir. Şişlik bazen eklem kapsülünün genişlemesiyle veya eklem sıvısının artmasıyla da görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; şişliğin romatizmanın yanı sıra travma veya farklı bir sağlık problemi sonucunda da oluşabileceğidir.
Sertlik
Romatizma hastalığının sabah kahvaltısından önce veya sabah uyandıktan sonraki birkaç saat içerisinde görülen sertlik, eklemlerin hareket etmesiyle birlikte gün içerisinde azalma gösterir.
Ateş
Ateş, romatizma hastalığının vücutta yarattığı iltihabın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Yorgunluk
Özellikle romatizmanın şiddetli seyrettiği dönemlerde yorgunluk hissi artabilir ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.
Kilo kaybı
İltihaplı romatizma türlerinde vücutta oluşan iltihaplanmaya bağlı olarak iştah azalması görülebilir. İştah azalmasına bağlı olarak hastalar zaman zaman kilo kaybı yaşayabilir.
Romatizma Hastalığının Belirtileri Nasıl Giderilir?
- Ağrı kesiciler
- Ateş düşürücüler
- İltihabı azaltan ilaçlar
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Dengeli beslenme
- Ağır kilolu gıdalardan uzaklaşmak
- Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak
- Romatizma testi yaptırmak ve doktor tavsiyelerine uymak
Romatizma belirtilerini gidermek için öncelikle doktor tavsiyelerine uymak ve düzenli olarak romatizma testi yaptırmak önemlidir. Bunun yanı sıra belirtileri hafifletebilmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanmak da mümkün olabilir. Fizik tedavi yöntemleri ile birlikte ilaç tedavisine de başvurularak romatizmadan kaynaklı olan sertlik azaltılabilir. Ayrıca dengeli beslenerek ve ağır kilolu gıdalardan uzak durarak iltihabı azaltan gıdalar tüketmeye özen göstermek de belirtileri hafifletebilir.
Romatizma Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Romatizma hastalığının nedenleri, çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen bir hastalık olmasıdır. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde stres, soğuk hava, virüs veya bakteriler romatizmanın tetikleyici unsurları arasında yer alır.
Romatizma hastalığının nedenleri şu şekildedir:
- Genetik faktörler
- Kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık olması
- Stres
- Bakteri ve virüs enfeksiyonları
- Soğuk hava
Romatizma Hastalığı İçin Hangi Testler Yapılır?
Romatizma hastalığı için yapılan testler şunlardır:
- Diz romatizması için kan testleri ve MR istenir.
- Diz romatizması için görüntüleme testleri isteyebilir. Bunlar:
- Diz röntgeni
- Dizin ultrasonografi (US) incelemesi
- Dizin manyetik rezonans görüntüleme (MR) incelemesi
Romatizma Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Romatizma hastalığının teşhisi için öncelikle fiziksel muayene yapılması gerekmektedir. Doktor, muayene sırasında oluşan şişliklerin, ateşin ve hassasiyetin tespiti yapar. Bunun yanı sıra eklemlerdeki hareketliliği kontrol ederek romatizma teşhisi koyabilir.
Bazı romatizma türlerinin teşhisi için kan testleri de istenebilir. Bu kan testleri; eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), C-reaktif protein (CRP), tam kan sayımı (hemogram), karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri, elektrolit düzeylerinin belirlenmesi ve tiroid bezinin değerlendirilmesini kapsar.
Kan testlerinin yanı sıra bazı durumlarda doktor görüntüleme testlerine de başvurabilir. Bu görüntüleme testleri; röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), ultrasonografi (US) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) şeklinde sıralanabilir.
Romatizma Hastalığı Evreleri Nelerdir?
Romatizma hastalığının evreleri dört tanedir. Bunlar sırasıyla; evre 1, evre 2, evre 3 ve evre 4 şeklinde ilerler. Romatizmanın ilk evresinden itibaren son evresindeki belirtiler birbirinden farklıdır. İlk evrede görülen belirtiler son evrede şiddetini kaybetmiş olabilir.
- Evre 1: Hastalık yeni başlamıştır ve belirtiler hafif düzeydedir.
- Evre 2: Eklemlerde hafif düzeyde hasar oluşmaya başlamıştır.
- Evre 3: Eklemlerde orta düzeyde hasar oluşmuştur.
- Evre 4: Hastalık ileri seviyeye ulaşmış ve eklemlerinize ciddi hasar meydana gelmiştir.
Romatizma Hastalığı İlaçları Nelerdir?
Romatizma hastalığı ilaçları; Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NAİL), kortikosteroidler, hastalık modifiye edici antirheumatic drugs (DMARD), biyolojik DMARD’lar ve ağrı kesicilerdir.
Romatizma hastalığı için kullanılan ilaçlar şunlardır:
- Ağrı kesiciler (Paracetamol)
- Biyolojik olmayan DMARD ilaçları (Methotrexate)
- Biyolojik DMARD ilaçları (Adalimumab)
- Steroid olmayan iltihaplanma engelleyici ilaçlar (Aspirin, Ibuprofen)
- Steroid ilaçlar (Prednol)
Romatizma Hastalığı İlaçsız Geçer mi?
Romatizma hastalığı semptomlarını yönetmek için yaşam tarzı değişiklikleri gibi non-farmakolojik yaklaşımlar bazı hastalarda semptomları iyileştirebilir ancak kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle romatizma belirtilerinin hafifletilmesi için ilaç kullanımı önemlidir.