Sağ Kasık (Bacak) Ağrısı Neden Olur? Kasık Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler

Kasık ağrısı, çoğunlukla yaralanmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve spor yaralanmaları, kasık fıtığı, testis ağrısı ve kadınlarda over (yumurtalık) problemleri gibi çok sayıda farklı durumun belirtisi olabilmektedir. Bu bölgedeki ağrı, kasık bölgesindeki kaslar, tendonlar ve kemikler ile idrar yolları, üretra ve kadınlarda uterus (rahim) ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Sağ kasık ağrısı bacak (bacak kasıkları) ve uyluk bölgelerine de yayılabilir.

Kasık Ağrısı Nedir?

Kasık ağrısı, karın alt bölgesi ile üst uyluk (bacak) arasındaki bölgede hissedilen ağrıyı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu ağrı, genellikle spor yaralanmaları, fıtık, apandisit, böbrek taşı ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Sağ kasık ağrısı, sağ taraftaki kasık bölgesinde ya da sağ bacak ve sağ uyluk bölgesine de yayılabilen bir ağrı türüdür.

Kasık bölgesinde ağrı hissedilmesi normal bir durum değildir. Bu ağrının ne kadar şiddette olduğundan bağımsız olarak uzman bir hekime danışılması gereken bir durumdur. Özellikle ağrı apandisit iltihabı, dış gebelik ya da yumurtalık iltihabı gibi hayatı tehdit edebilecek durumların belirtisi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Sağ Kasık Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Sağ kasık ağrısının en yaygın nedeni spor yaralanmalarıdır. Bunun yanı sıra, kasık fıtığı, apandisit iltihabı, divertikulit, ülseratif kolit, böbrek taşı ve kasık bölgesinde meydana gelebilecek enfeksiyonlar da sağ kasık ağrısına neden olabilmektedir. Kadınlarda ise sağ kasık ağrısı; dış gebelik, yumurtalık kisti patlaması, yumurtalık iltihabı (adneksit), rahim (uterus) ve yumurtalıklarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilmektedir.

Aşağıda sağ kasık ağrısına neden olabilecek bazı durumlar yer almaktadır:

  • Apandisit iltihabı
  • Böbrek taşı
  • Kasık fıtığı
  • Divertikulit
  • Ülseratif kolit
  • İnguinal fıtık
  • Kasık enfeksiyonları
  • Over (yumurtalık) kisti
  • Dış gebelik
  • Yumurtalık iltihabı (adneksit)
  • Endometriozis

Spor Yaralanmaları

Sağ kasık bölgesinde ya da bacakların üst kısımlarında ağrı hissedilmesi durumunda akla ilk olarak spor yaralanması gelmelidir. Özellikle futbol gibi spor branşlarında sağ kasığa direkt bir darbe ya da zorlama sonucunda sağ kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu tip ağrılarda bölgedeki kasların dinlendirilmesi ve soğuk kompres uygulanması önerilmektedir.

Apandisit İltihabı

Apandisitin iltihaplanması sağ kasık ağrısının en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Apandisit iltihaplandığında, özellikle karnın sağ alt kısmında ve bazen tüm karın bölgesinde de hissedilen şiddetli ağrılar meydana gelebilmektedir. Apandisit iltihabında mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi semptomlar da görülebilmektedir. Apandisit iltihabı cerrahi müdahale gerektirdiğinden bu durumun meydana gelmesi durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilmektedir.

Böbrek Taşı

Böbrek taşı olan kişilerde taşın yerleşimine bağlı olarak sağ kasık bölgesinde de ağrı meydana gelebilmektedir. Ayrıca böbrek taşı; mide bulantışı, kusma, idrarda kan görülmesi, sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilere de yol açabilmektedir. Eğer taş üreterde yani börek ile idrar torbası arasında bir yerde oluştuysa bu durumda bağırsak hareketlerinin durmasına da neden olabilmektedir. Taş olan kişilerde ayrıca sabit olmayan çok şiddetli ağrı görülmektedir. Ancak taşın yerini öğrenebilmek için görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekmektedir.

Dış Gebelik

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim (uterus) içerisinde değil de rahimin dış kısmında yerleşmesi durumudur. Dış gebelik yaşamın tehlikeye sokabilecek bir durumdur. Dış gebeliğin en yaygın belirtisi sağ kasık ağrısıdır. Bunun yanı sıra, dış gebelik; adet döneminin gecikmesi, vajinadan kanama ya da lekelenme görülmesi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere de yol açabilmektedir.

Yumurtalık Kisti Patlaması

Yumurtalıkta gelişen kistlerin patlaması sonucunda kadınların yaklaşık %15’inde şiddetli karın ağrısı meydana gelmektedir. Yumurtalık kisti patlaması; adet döneminin başlamasıyla benzerlik gösteren kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı hissi, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilmektedir. Kist patlaması sonucunda oluşan bu belirtiler genelde birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.

Kistik Fibrozis

Kistik fibrozis; genetik geçişli ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Kistik fibrozis hastalarında sağ kasık ağrısının meydana gelme nedeni bağırsaklarda oluşan yapışıklıklardır. Kistik fibrozis hastaları bu hastalığın belirtilerini küçük yaşlarda göstermeye başladığından, sağ kasık ağrısı gibi belirtilerle doktora başvuran kişilerde hastalık tanısı konulabilmektedir.

Divertikulit

Kasıklarda meydana gelen ağrı divertikulitin de belirtisi olabilmektedir. Divertikulit; kalın bağırsağın duvarında küçük ceplerin oluşması ve bu ceplerin iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir ancak lif açısından zengin bir beslenme alışkanlığının divertikulit riskini azalttığına yönelik veriler mevcuttur. Bağırsağın sol tarafında divertikulit oluşması daha yaygın görülmekle birlikte bazı durumlarda sağ tarafta da divertikulit oluşabilmektedir. Sağ tarafta divertikulit oluşması durumunda apandisit ile karıştırılabilecek benzer belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit, kalın bağırsağın iç yüzeyinin iltihaplanması ve ülserler meydana gelmesi olarak tanımlanabilmektedir. Ülseratif kolitin kesin nedeni bilinmemektedir ancak bağışıklık sistemi ile genetik faktörlerin bu hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Ülseratif kolitin yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, ateş, kilo kaybı ve anemi görülmektedir. Ülseratif kolitte görülen karın ağrıları sıklıkla karnın sol tarafında hissedilmekle birlikte bazı durumlarda sağ tarafta da kasıklara yayılan karın ağrıları meydana gelebilmektedir.

Testis Problemleri

Testislerde meydana gelen problemler; sertleşme, vajinismus gibi cinsel problemler ya da travmalar sonucunda sağ kasık bölgesinde de ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Testis problemlerinde ödem meydana gelebileceğinden bu durumun dikkate alınması önemlidir.

Yumurtalık İltihabı (Adneksit)

Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (chlamydia ve gonore), kadınlarda yumurtalık iltihabına (adneksit) yol açabilmektedir. Yumurtalık iltihabının en önemli belirtileri arasında yüksek ateş, üşüme-titreme, mide bulantısı ve kusma ile birlikte karın sağ tarafında ve bazen leğen kemiği (pelvik) bölgesinde de ağrı hissi görülmesi yer almaktır.

Endometriozis

Endometriozis; uterusun (rahim) iç tabakasını oluşturan hücrelerin rahim dışında (yumurtalıklar da dahil olmak üzere) yerleşmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Endometriozis olan kadınların üçte birinde sağ kasıklara yayılan ve adet dönemleriyle birlikte artan pelvik ağrı görülmektedir.

Sağ Kasık Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Sağ kasık bölgesinde meydana gelen ağrıların belirtileri şunlardır:

  • Ağrının şiddetinin artması
  • Bölgedeki hassasiyetin artması
  • Bölgedeki şişlik
  • Ağrının sabahları daha çok hissedilmesi
  • Ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulanmasının rahatlama sağlaması
  • Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulanmasının rahatlama sağlamaması
  • Ağrı ile birlikte mide bulantısı ve kusma
  • Ağrı ile birlikte iştahsızlık
  • Ağrı ile birlikte ateş
  • Ağrı ile birlikte idrarda kan görülmesi
  • Ağrı ile birlikte idrar yaparken yanma hissi

Ayrıca, sağ kasık bölgesindeki ağrı ile birlikte karında sertlik hissi ve şişkinlik gibi semptomların görülmesi durumunda kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilmektedir.

Sağ Kasık Ağrısının Tanısı Nasıl Konulur?

Sağ kasık ağrısının tanısı için öncelikle kişilerin muayene olması gerekmektedir. Muayene esnasında hekim; kişilerin tıbbi geçmişi hakkında bilgi alır ve fiziksel muayenesini gerçekleştirir. Daha sonra hekim, kişilerin semptomlarına göre gerekli görüntüleme yöntemlerine başvurarak sağ kasık ağrısının nedenini belirleyebilir. Genellikle ultrason ilk tercih edilen görüntüleme yöntemidir ancak hekimin belirlemiş olduğu durumlarda başka yöntemlere de başvurulabilmektedir.

Sağ Kasık Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağ kasık bölgesinde meydana gelen ağrıların tedavisine yönelik planlama yapılmadan önce öncelikle bu ağrıların neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin; sağ kasık fıtığına bağlı olarak meydana gelen ağrılar ile apandisit kaynaklı olan sağ kasık ağrılarının tedavisi birbirinden farklıdır. Eğer sağ kasık ağrıları cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlardan kaynaklanıyorsa bu durumda ilaç tedavisine başvurulabilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda bitkisel tedavi yöntemleri de tercih edilebilmektedir ancak bitkisel tedavi yöntemlerinin hekim onayı olmadan kullanılmaması önemlidir.

Ayrıca spor yaralanmaları nedeniyle meydana gelen sağ kasık ağrılarında bölgenin dinlendirilmesi ve soğuk kompres uygulanması önerilmektedir. Yaralanmaya bağlı olan ödemin azaltılması için burkulma ya da yaralanma yaşayan kişilerin ilk 48 saat boyunca soğuk kompres yapması önerilmektedir. Ayrıca kompres yaparken buz torbası ya da buz küplerinin havluya sarılarak kullanılması önemlidir. Daha sonrasında kompres için 48 dakikalık sürelerle soğuk uygulama yapılabilir.

Sağ kasık fıtığına bağlı olan ağrılarda; dinlenme, sıcak-soğuk kompres uygulamaları ve ilaç tedavisine başvurulabilmektedir ancak sağ kasık fıtığı olan kişilerde cerrahi müdahale gerekmektedir.

Scroll to Top