Sağ Bacakta Ağrı ve Uyuşma Neden Olur?

Bacaklar, kalçadan dizlere kadar olan bacak, kalça ve bel rahatsızlıkları nedeniyle gelişen sorunlar neticesinde sağ bacakta ağrı ve uyuşma hissedilmektedir. Kalçada başlayan ağrılar, bacakların yanı sıra ayak bileklerine kadar inebilmektedir. Bu doğrultuda kalça ve bel rahatsızlıkları, bacak ağrıları ve uyuşmalarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda sinir kökü irritasyonu veya sinir sıkışması sonucu da sağ bacakta ağrı ve uyuşma meydana gelebilir. Ayak bileği şişliği, ayak parmaklarında güçsüzlük, bel ağrısı ve bacaklarda yürümede güçlük gibi semptomlar yaşanabilmektedir.

Sağ Bacakta Uyuşma ve Ağrı Neden Olur?

Sağ bacakta yaşanan uyuşma ve ağrı; kalça, bel ve bacak rahatsızlıkları nedeniyle oluşan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu noktada yapılan aktiviteler sonucu gelişen yaralanmalar, koruyucu mekanizmaların yetersizliği, aşırı kullanım, tekrarlayan hareketler veya uzun süre aynı pozisyonda kalınması gibi durumlar da sağ bacakta ağrı ve uyuşmaya neden olabilmektedir. Buna ek olarak, sinir kökü irritasyonu veya sinir sıkışması da sağ bacakta uyuşma yaşanmasının bir diğer nedenidir.

Sağ bacakta ağrı ve uyuşma yaşanmasına neden olan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Damar tıkanıklığı
  • Diyabet gibi kronik hastalıklardan kaynaklanan sinir hasarı
  • Bel fıtığı
  • İskemik periferik vasküler hastalık
  • Skolyoz gibi omurga hastalıkları
  • Siyatik rahatsızlığı
  • Hamstring yırtığı
  • Fibula başı sıkışması

Siyatik

Siyatik; kalçadan başlayıp bacağa kadar inen, hafif ya da şiddetli olabilen ve tek taraflı görülen ağrılar olarak tanımlanmaktadır. Sağ bacak siyatiği olarak da bilinen bu rahatsızlık, sağ bacakta ağrı ve uyuşmaya neden olmaktadır. Siyatiğe genellikle bel fıtığı veya piriformis sendromu gibi kalça bölgesini etkileyen rahatsızlıklar neden olmaktadır. Sağ bacakta siyatik ağrısı yaşanması durumunda otururken, kalkarken ya da dönerken ağrının daha da arttığı fark edilebilmektedir.

Damar Tıkanıklığı

Bacak damarlarında tıkanıklık meydana gelmesi durumunda sağ bacakta ağrı ve uyuşma görülmektedir. Aynı zamanda bacağa giden kan akışının etkilenmesi nedeniyle de bu semptomlar yaşanabilmektedir. Bacak damarlarındaki tıkanıklık; pıhtı atması, varis ya da damar sertliği gibi durumlar neticesinde oluşabilmektedir. Damar tıkanıklığına bağlı olarak baldırda ağrı, kasılma hissi, yorgunluk, cilt renginde soluklaşma veya parlaklaşma gibi semptomlar yaşanabilmektedir.

Bel Fıtığı

Bel fıtığı; otururken veya kalkarken oluşan sertlik hissinin yanı sıra bel bölgesinde ve bacaklarda ağrı meydana gelmesine neden olmaktadır. Bel fıtığı sonucunda sağ bacakta ağrı ve uyuşma yaşanmasının yanı sıra siyatik tipi ağrılar oluşabilmektedir. Bel fıtığı bulunan bireylerin yaklaşık üçte birinde siyatik görülebilmektedir.

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Diyabeti bulunan bireylerde sağ bacakta ağrı ve uyuşma görülebilmektedir. Bunun sebebi yüksek kan şekerinin yol açtığı sinir hasarıdır. Diyabet sonucu oluşan sinir hasarına diyabetik nöropati adı verilmektedir. Diyabetle birlikte sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak; kilo vermek, egzersiz yapmak ve diyabet diyetine uymak gibi önlemler nöropati riskini azaltabilmektedir.

İskemik Periferik Vasküler Hastalık

Bacaklara giden kan akışının azaldığı iskemik periferik vasküler hastalık; sağ bacakta ağrı ve uyuşmaya neden olmaktadır. Bu rahatsızlık, damar sertliği sonucu ortaya çıkmaktadır. İskemik periferik vasküler hastalık bulunan bireylerde yürürken baldır bölgesinde ağrı, güçsüzlük ya da kramp hissi oluşabilmektedir. Aynı zamanda uzun süre yürüyememe gibi semptomlar yaşandıktan sonra dinlenme esnasında ağrının azalması veya kaybolması fark edilebilmektedir.

Periferik Damar Hastalığı

Tıptaki ismi ile periferik arter hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık; sağ bacakta ağrı ve uyuşmaya neden olmaktadır. Kalp damar hastalıkları ile birlikte seyreden periferik damar hastalığında, kolları etkileyen türlerinin de olduğu bilinmektedir. Bu rahatsızlık sonucunda bacaklara giden kan akışında azalma yaşanmaktadır. Periferik damar hastalığının en sık görülen belirtisi ise yürüdüğünde bacaklarda ortaya çıkan ağrı ve güçsüzlüktür.

Fibula Başı Sıkışması

Bacağın kemiği olan fibulanın başının komşu dokular tarafından sıkışması durumu fibula başı sıkışması olarak adlandırılmaktadır. Bu durum; travma, spor yaralanmaları, aşırı kullanım veya anatomik varyasyonlar neticesinde gelişebilmektedir. Fibula başı sıkışmasında sağ bacakta ağrı ve uyuşma görülmesinin yanı sıra dizin tam arkasında ve yan tarafında hassasiyet yaşanabilmekte, ayrıca dizin hareketlerinde kısıtlılık görülebilmektedir.

Skolyoz

Omurganın yana doğru eğriliği olarak bilinen skolyoz; sağ bacakta ağrı ve uyuşmaya neden olmaktadır. Skolyozun tedavisinde kullanılan korseler omurgayı düzeltmeye yardımcı olabilmekte, cerrahi tedavi ise omurgayı düzeltmek için vida ve çelik çubuklar kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.

Hamstring Yırtığı

Bacak kaslarından olan hamstring kaslarının aşırı zorlanma neticesinde yırtılması durumu hamstring yırtığı olarak bilinmektedir. Bu durum; sprint koşma, futbol veya Amerikan futbolu gibi bacağı zorlayan aktiviteler sonucu oluşmaktadır. Hamstring yırtığında sağ bacakta ağrı ve uyuşma görülmesinin yanı sıra yaralanmanın olduğu bölgede ödem, şişlik veya morarma oluşabilmekte, aynı zamanda yaralanma esnasında ani keskin bir ağrı hissedilmektedir.

Sağ Bacakta Ağrı ve Uyuşma Tedavisi

Sağ bacakta ağrı ve uyuşma tedavisinin planlanmasında öncelikli olarak semptomlara neden olan faktörün belirlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda bel fıtığı tedavisi farklılaşmakta, siyatik rahatsızlığının tedavisinde kullanılan yöntemler de bel fıtığını etkileyebilmektedir. Ayrıca damar tıkanıklığı tedavisi de ayaktan tedavi gerektiren bir yöntem olmayabilmektedir.

Bel fıtığında uygulanan bazı yöntemler şunlardır:

  • Ağrı kontrolü için ilaç kullanımı
  • Fizik tedavi
  • Kortizon enjeksiyonları
  • Mekanik spinal traksyon
  • Lomber diskektomi (açık cerrahi)
  • Lomber mikrodiskektomi
  • Lomber spinal füzyon (omurga kaynaştırması)
  • Lomber foraminotomi

Kortizon içeren ilaçların kullanımı bel fıtığı ve siyatik rahatsızlığının tedavisinde önem arz etmektedir. Bununla beraber mekanik spinal traksyon yöntemi de tedavide sıklıkla tercih edilmektedir. Mekanik spinal traksyon yöntemi; bel fıtığı ve siyatikte daha az invaziv yöntem olarak öne çıkmakta ve hastaların konforunu artırmaktadır.

Scroll to Top