Kulak Kıkırdağı Nedir, Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çoğu kişi kulak ağrısı deneyimlediği zaman bu problemin yalnızca enfeksiyon veya ortakulak iltihabı ile ilgili olduğunu düşünür. Ancak kulak kıkırdağı problemi de kulakta ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Kulak kıkırdağı problemi yaşandığı zaman kulakta şişlik, kızarıklık ve hassasiyet gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Kulak Kıkırdağı Nedir?

İnsan vücudunda bulunan kıkırdak dokuları yumuşak ve esnek yapılardır. Kulaktaki kıkırdak doku da bu esnek yapıdan oluşmaktadır. Kulak kıkırdağı, dış kulağın (osa externa auris) iç kısmında bulunan ve kulağın şeklinin oluşmasında önemli rol oynayan bir kıkırdak türüdür. Kulağın şekil almasını ve deformasyonlara karşı dayanıklılığını sağlayan kıkırdak dokusunun herhangi bir nedenle hasar görmesi kulak kıkırdağı problemine neden olur.

Kulak kıkırdağının hasar görmesiyle oluşan problemlere bağlı olarak görülen kulak ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Problemi teşhis edilemeyen kulak kıkırdağı ağrılarında enfeksiyon, iltihap veya orta kulak iltihabı gibi sorunlara yönelik tedaviler uygulanabilir. Bu durum ise ağrının kaynağının yanlış belirlenmesine, kulak kıkırdağı probleminin göz ardı edilmesine ve dolayısıyla bu probleme bağlı komplikasyonların yaşanmasına neden olabilir.

Kulak Kıkırdağı Ağrısı Neden Olur?

Kulak kıkırdağı problemi yaşandığı zaman bu durum kulakta ağrı ve bası hissi yaratabilir. Kulak kıkırdağındaki ağrının en yaygın nedeni travmadır. Doğru ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilmeyen travmatik yaralanmalar sonucunda kulak kıkırdağında skar dokusu oluşabilir. Kulak kıkırdağında skar dokusu oluşması ise ağrı, şişlik ve deformasyona neden olabilir.

Ayrıca aşırı soğuk veya sıcak hava koşulları da kulak kıkırdağında sorun oluşmasına neden olabilir. Kulak kıkırdağındaki sinirler sıcak ve soğuktan etkilendiği için aşırı hava koşullarına maruz kalınması kulak kıkırdağında ve dolayısıyla kulakta ağrı olmasına neden olur. Bu durum genellikle mevsim geçişlerinde yaşanır.

Mevsim geçişlerinde sık görülen üst solunum yolları enfeksiyonları da kulak kıkırdağının iltihaplanmasına neden olabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerde görülen kulak ağrısının nedeni yalnızca kulakta değil burun ve boğazdaki iltihaplanmanın kulakta bulunan yapıları etkilemesidir. Kulak zarı iltihabı (otitis media) da kulak kıkırdağında ağrıya neden olabilen durumlardan biridir.

Bunların yanı sıra bazı romatizmal hastalıklar, kulak ameliyatları ve kulakta bulunan tümörler de kulak kıkırdağında ağrı yaşanmasının nedenleri arasında yer alır.

Kulak Kıkırdağı Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kulak kıkırdağındaki hasara bağlı olarak görülen kulak ağrısının belirtileri genel olarak şunlardır:

  • Kulakta ağrı ve basınç hissi
  • Ağrıyla birlikte görülen kulakta şişlik
  • Kulakta hassasiyet
  • Kulakta kızarıklık görülmesi
  • Ağrıyla birlikte oluşabilecek ateş

Kulak kıkırdağındaki travmatik yaralanmalar sonucunda gözlemlenen şişlik ve hassasiyet genellikle geçicidir. Ancak bazı durumlarda bu belirtiler kronikleşebilir.

Kulak Kıkırdağı Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Kulak kıkırdağı ağrısının tanısı konulması için öncelikle detaylı bir öykü alınması ve fiziksel muayene yapılması gerekir. Fiziksel muayene sırasında özellikle travmaya bağlı olarak ortaya çıkan skar dokusu oluşumu tespit edilebilir. Bunun yanı sıra endoskopik muayene yöntemleri kullanılarak da kulak kıkırdağı yapıları değerlendirilebilir.

Kulakta meydana gelen şişlik, kızarıklık ve hassasiyet genel olarak kulak kıkırdağı problemine işaret etse de bu belirtiler başka sağlık problemlerinden kaynaklanıyor olabileceği için tanı konulmasında görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Gerekli görüldüğü takdirde tanı için MRI veya HRCT gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Kulak Kıkırdağı Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak kıkırdağı problemine bağlı olarak görülen ağrıların tedavisinde öncelikle ağrının kaynağına yönelik tedaviler uygulanır. Örneğin; ağrı travmaya bağlı olarak gerçekleştiyse bu durumda travmanın tedavi edilmesi gerekir. Travmanın düzeltilmesiyle kulakta meydana gelen şişlik, hassasiyet ve ağrı gibi belirtiler de ortadan kalkar.

Ayrıca kronik kulak kıkırdağı ağrısı yaşayan kişilerde fizik tedavi yöntemlerine başvurularak tedavi planlanması yapılabilir. Fizik tedavi yöntemleri arasında yer alan ultrasonik masaj yöntemleriyle hasarlı dokulara sıcak uygulanarak kan akışının artması sağlanabilir. Böylece hasar görmüş dokular onarılabilir ve ağrı hissi azalabilir.

Ayrıca aşırı soğuk veya sıcak hava koşullarına maruz kalınmasının yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması da kulak kıkırdağı probleminin tedavisine yardımcı olabilir.

Kulak Kıkırdağı Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Kulak kıkırdağı problemi olan hastaların muayene ve tedavileri Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kulakta meydana gelen şişlik, hassasiyet ve kızarıklık gibi semptomlara karşı da KBB bölümü tercih edilebilir.

Scroll to Top