Kulak ağrısı, kulak kirinin oluşmasından, kulak zarında enfeksiyon ya da iltihaplanmaya kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Kulak ağrısı yaşayan bireyler, bu sorunun tedavisi için kulak burun boğaz uzmanlarına başvuruda bulunmaktadır. Kulak ağrısının tedavisi için öncelikle ağrının neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Zira kulak ağrısının tedavisinde etkili olacak yöntemi, ilaç ya da cerrahiyi belirleyen faktör kulak zarındaki hasar ya da kulakta yaşanan enfeksiyondur.
Kulak Ağrısı Nedir?
Kulak ağrısı; kulağın iltihaplanması, kulağa yakın bölgelerde bulunan dokuların enfekte olması ya da kulakta bulunan kemiklerin zarar görmesiyle yaşanan ağrı ve rahatsızlık hissidir. Kulak zarının hassas olması nedeniyle yaşanan tahriş sonucu kulak ağrısı meydana gelebilir. Kulakta yaşanan herhangi bir rahatsızlık sonucunda oluşan kulak ağrısı, zaman zaman baş ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Kulak zarında meydana gelen hasar ya da kulakta yaşanan enfeksiyon sonucunda oluşan kulak ağrısı, başın yan tarafında da hissedilmektedir.
Kulak zarında hasar oluşması durumunda işitme kaybı da yaşanabilmektedir. Bu nedenle kulak ağrısı yaşayan kişilerin olabildiğince erken bir şekilde doktora başvurarak muayene olmaları ve gerekli tedaviyi görmeleri önem taşımaktadır.
Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kulak ağrısının en temel belirtisi, kulakta ve/veya çevresinde rahatsızlık ve hassasiyet hissidir. Bu ağrı çeşitli şekillerde kendini gösterebilir; keskin, bıçak saplanır tarzda, yanıcı, mat ya da lokasyonel olarak adlandırılan daha spesifik bir ağrı türünde olabilir. Kulak ağrısının yanı sıra aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Ateş
- Baş dönmesi
- İşitme kaybı
- Kulaktan iltihap gelmesi
- Kulakta çınlama sesi
Kulak Ağrısı Neden Olur?
Çoğu zaman kulak ağrısının nedeni basit bir kulak kiri birikmesidir. Fakat kulak kiri birikmesi dışında aşağıdaki nedenlerden ötürü de kulak ağrısı yaşanabilir:
- Alerjik reaksiyonlar
- Saman nezlesi gibi solunum yolu rahatsızlıkları
- Bakteriyel ya da virüel enfeksiyonlar
- Orta kulakta sıvı birikmesi
- Sinüslerin iltihaplanması
- Bademciklerin şişmesi
- Tükrük bezlerinde yaşanan sorunlar
- Reflü
- Menenjit gibi merkezi sinir sistemi hastalıkları
Bu sayılanların dışında aşırı soğuk rüzgar girmesi, aşırı soğuk ya da sıcak yiyecek içecek tüketimi de kulakta ve çevresinde rahatsızlığa neden olabilecek faktörler arasında yer alır.
Kulak Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Kulak ağrısının birçok çeşidi bulunmaktadır. Burada önemli olan kulaktaki bu ağrıların altında yatan nedenin ne olduğudur. Ağrı çeşidine göre kulakta kullanılan ilaçlar ve başvurulan yöntemler farklılık gösterebilmektedir. İşte kulak ağrısı çeşitleri:
- Zar Ağrısı: Kulak zarının iltihaplanması ve hassaslaşması sonucu yaşanan bu ağrı çeşidinde genellikle enfeksiyon görülür.
- Aerotit (Barotravma): Kulak havalanmasının bozulması sonucu orta kulakta bası hissedilmesi ve buna bağlı olarak oluşan ağrıyı ifade eder. Genellikle dalgıçlarda ve uçucularda görüldüğü gibi sıkça seyahat eden bireylerde de ortaya çıkabilir.
- Refleks Ağrı: Kulakta sinirlerin uyarılması sonucu ortaya çıkan refleks ağrısını daha çok diş problemleri yaşayan bireylerde görmek mümkündür. Dişlerinizi acıyor ya da hissediyorsanız refleks olarak kulaklarınızı da ağrı hissedebilirsiniz.
- İrritasyon (Tahriş) Ağrısı: Kulaktaki sinirlerin tahriş olması sonucu ortaya çıkan bu ağrı çeşidi geçicidir. Genellikle travma gibi durumların ardından yaşanır.
Kulak Ağrısına Hangi Hastalıklar Neden Olur?
Aşağıdaki hastalıklar ve durumlar kulak ağrısına neden olabilmektedir:
- Ateşli seyreden üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, grip vb.)
- Yüksekten atlama, dalış gibi aktivitelerde barotravma yaşanması
- Alerjik rinit
- Tüp kaçağına bağlı olarak görülen otit (orta kulak iltihabı)
- Zehirli saman nezlesi
- Sinüzit
- Bademcik iltihabı
- Tükürük bezlerinin iltihaplanması
- Meniere hastalığı
- Purulent otit (ilerlemiş orta kulak iltihabı)
- Fungal otit (orta kulakta mantar iltihabı)
- Şiddetli reflü
Kulak Ağrısında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kulak zarında delik ya da hasar bulunmayan hastalarda hafif kulak ağrılarında herhangi bir ilaç tedavisi gerekmeyebilir. Zira bu hastalarda görülen kulak ağrısı zamanla geçici olarak son bulacaktır. Fakat ileri seviye kulak zarında hasar bulunan ya da komplikasyon riski yüksek olan hastalarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir.
Ağrıyan kulağın çapraz tarafın lenf bezlerinde şişlik varlığında ağız hijyenine dikkat edilmeli ve lokal sıcak uygulamalar yapılmalıdır. Bademciklere bağlı olarak gelişen kulak ağrılarında ise bol sıvı tüketilmeli ve dinlenilmelidir. Antibiyotik tedavisi de bademcik iltihabı için faydalı olabilmektedir.
İlk başta önerilen tedavi yöntemleri dışında aşağıdaki yöntemler de kulak zarının iltihaplanmasında başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır:
- Ağrı ve ateş için parasetamol içeren ilaçlar ya da ibuprofeni içeren ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Anestezik içeren kulak damlaları da tedavi sürecinde tercih edilebilir.
- Sıvı alımını artırmak ve buhar solumak yardımcı olabilir.
- Ateş yüksekse ateş düşürücü ilaçlardan faydalanılabilir.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulakta meydana gelen ağrılarda bağışıklığın güçlenmesi önemlidir. Aşağıdaki yöntemler bağışıklığa katkıda bulunarak kulak ağrısına iyi gelebilir:
- Limon suyu tüketmek
- Sarımsak yemek ya da sarımsak yağını kullanmak
- Zencefil çayı içmek
- Buzu cilde temas ettirmeden yüzeye koymak
Kulak Ağrısı Nasıl Önlenir?
Kulakta enfeksiyon riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri almak gereklidir:
- Ateşlenme durumunda doktora başvurmak ve önerilen tedaviyi uygulamak
- Bademcik enfeksiyonu yaşandığında gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamak
- Diş sağlığına dikkat etmek ve diş çürümelerini zamanında tedavi ettirmek
- Sıcak havalarda güneşten korunmak, soğuk havalarda ise vücudu korumak
- Bol sıvı tüketmek ve nemlendirmek
Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için elleri sık sık yıkamak, yakın temastan kaçınmak, dengeli ve düzenli beslenerek bağışıklığı güçlendirmek de enfeksiyon riskini azaltacak önlemler arasında sayılabilir.