Göğüs ağrısı kalp problemlerinden dolayı olabileceği gibi, kas zorlanması, asidite, reflü, kaburgalarda problem, stres ve endişe gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle göğüs ağrısının altında yatan nedeni bulmak çok önemlidir.
Göğüs ağrısının tek bir nedeni yoktur. Bu nedenle kişinin yaşadığı göğüs ağrısının tipini, bu ağrının ne zaman başladığını, nasıl bir seyir izlediğini ve kişide başka hangi belirtilere neden olduğunu anlamak ve değerlendirmek gerekir. Bütün bu değerlendirmelerin sonucunda kesin tanıya ulaşmak mümkündür.
Ağrı sol göğüste kalp ile ilgili problemlerden kaynaklanabileceği gibi, stres, anksiyete ve panik atak gibi ruhsal sorunlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca sol göğüs ağrısı sıklıkla mide problemleri ve akciğer rahatsızlıklarından kaynaklanır. Bu nedenle her ağrıda kalp problemi varmış gibi düşünmek ve hemen bir kalp hastalıkları uzmanına başvurmak yerine, ağrının kaynağı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra gerekli görüldüğü takdirde kalp sağlığı uzmanlarına yönlendirme yapmak tanı ve tedavi sürecini daha kolay ve hızlı hale getirecektir.
Sol Göğsüm Ağrıyor, Neden Oluyor?
Sol göğsün ağrımasının kalp ile ilgili problemlerden kaynaklanabileceği gibi, sol göğüste bulunan kasların zorlanması, kaburgalarda yaşanan problemler, stres ve endişe gibi ruhsal sorunlar ile mide problemleri nedeniyle de yaşanabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle sol göğüs ağrısının altında yatan nedeni bulmak çok önemlidir.
Ağrının kaynağına göre tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Kalp ile ilgili bir problem varsa öncelikle kalp sağlığı uzmanlarına başvurulmalıdır. Mide ile ilgili bir problem yaşanıyorsa mide sağlığı uzmanlarına (Gastroenteroloji) başvurulmalıdır. Psikolojik kaynaklı problemler için de bir psikolog veya psikiyatristten destek alınması önerilmektedir.
Kalp Sağlığı ile İlgili Problemler
Kalp göğüs ağrısı olarak bilinen angina, kalbin kan pompalarken kullandığı oksijen miktarının arttığı ve buna bağlı olarak kalbin daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu durumlarda görülen göğüs ağrısı tipidir. Kalbin daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olan faktörler arasında; stres, endişe, panik atak, yüksek eforda spor yapma veya kalp damar hastalığı yer alır.
Angina tip göğüs ağrısı genellikle baskı veya ağırlük hissi ile tarif edilmektedir. Bu tip ağrı genellikle kısa süreli olmaktadır. Angina şüpheli durumlarında kardiyologlara başvurulması önerilmektedir.
Reflü ve Mide Asidi Problemleri
Mide asidi veya reflü problemi yaşayan kişilerde yanma tarzında göğüs ağrısı yaşanması olasıdır. Reflü ve mide asidi problemi olan kişilerde bu yanma hissi mide bölgesinden başlayıp sol göğse doğru yayılmaktadır. Aynı zamanda bu ağrı yemek borusunun arkasında da hissedilmektedir.
Reflü ve mide asidi problemleri genellikle yeme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Gevşek gıda tüketimi alışkanlığı, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar tüketilmesi, çikolata ve alkollü içecekler tüketilmesi reflü ve mide asidi problemlerinin tetikleyicileri arasında yer alır.
Reflü ve mide asidi şüphelerinde bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilmektedir.
Akciğer Problemleri
Akciğer problemleri de sol göğüs ağrısına neden olabilmektedir. Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen pnömoni, hava yollarını ve akciğerin alveollerini etkileyen enfeksiyonlar da sol göğüs ağrısına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle bakteriler sebebiyle meydana gelmektedir.
Göğsün sol tarafındaki ağrı haricinde akciğer enfeksiyonlarının belirtileri arasında ateş, nefes darlığı, öksürük ve balgam üretimi de yer alır. Akciğer problemlerinde bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması önerilmektedir.
Kas Zorlanması ve Kaburgalara Bağlı Problemler
Fiziksel aktiviteye bağlı olarak kas zorlanması sol göğüs bölgesinde ağrı yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kaburgalarda oluşabilecek kırıklar veya hasarlar da sol göğüs ağrısına neden olmaktadır.
Bu tip ağrılar genellikle hareket etmekle artmakta veya azalmaktadır. Kas zorlanması ve kaburga problemlerinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarına başvurulması önerilmektedir.
Stres ve Anksiyete
Stres ve anksiyete durumlarında sol göğüste ağrı yaşanmasının yanı sıra vücudun birçok farklı bölgesinde ağrılar yaşanabilmektedir. Stres ve anksiyete durumlarında ayrıca nefes darlığı, duraksayarak konuşma, kalp atışının hızlanması, dikkat dağınıklığı gibi semptomlar görülmektedir.
Stres ve anksiyete durumlarında psikolojik destek alınması önerilmektedir.
Sol Göğsüm Ağrıyor, Hangi Bölüme Gidilir?
Eğer sol göğüs ağrısı kalp ile ilgili bir problem şüphesi yaratıyorsa Kardiyoloji Bölümüne gidilmesi önerilmektedir. Kalp ile ilgili problem şüphesi yaratan durumlar; sol omuza vuran göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme, mide bulantısı ve kusma olarak ifade edilmektedir.
Yine sol göğüs bölgesinde yaşanan ağrı haricinde ateş, öksürük, balgam çıkarma gibi akciğerle ilgili problemler yaşanıyorsa Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurulmalıdır. Sol göğüste yaşanan ağrı haricinde karın bölgesinde yaşanan yanma, ekşime, geğirme, burburlaşma gibi mide problemleri yaşıyorsanız Gastroenteroloji Bölümüne yönlendirilmelisiniz.
Ayrıca ortopedik problemler yaşandığında Ortopedi ve Travmatoloji Bölümüne, psikolojik problemlerde ise Psikiyatri Bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Göğüs Ağrısında Hangi Testler Yapılır?
Kardiyoloji alanında yapılan testler arasında; EKG (elektrokardiyografi), Eko Kardiyografi (Kalp Ultrasonu), Holter Monitörizasyonu (12 Kanal EKG’nin Taşınması), Egzersiz Testi (Koşturma Bandında Test), Koroner Anjiyografi (Kalp Damarlarına Anji Yoğu Uygulanması), Koroner BT Anjiyografi (Koroner Damarların BT Taraması), Kardiyak MR (Manyetik Rezonans) ve Kardiyak Sintigrafi yer almaktır.
Gastroenteroloji alanında yapılan testler arasında; Üst GI Endoskopi (Mide Kamerası), Kolonoskopi (Bağırsak Kamerası), ERCP (Safra Kanalı Endoskopisi), Mide Botoksu Uygulamaları, Bariatrik Cerrahi (Obezite Cerrahisi), Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı, Laparoskopik Apandisit Ameliyatı ve Mide Ve Bağırsak Ameliyatları (Açık/Laparoskopik) yer alır.
Toraks Cerrahisi alanında ise Plevra Biopsisi, Toraks BT Anjiyografisi, Mediastinoskopi İşlemi (Mediastinal Biopsi), Torakotomi Ameliyatı (Göğüs Kapağı Açılması Ameliyatı), Toraks Plevra Hava Sızıntısı Onarımları (Plevra Yapışıklığı), Toraks Plevra Kan Sızıntısı Drenajı İşlemleri (Torakostomi), Toraks Kitleleri İçin Açık Ameliyatlar (Göğüs Açılması) ve Akciğer Ameliyatları (Açık/Laparoskopik) yapılmaktadır.
Pankreas iltihabı tedavisi için Şeker Hastalığı/Cukurruss Pankreatit ameliyatı, Safra Kanalı Taşı Nedeniyle Pankreas İltihabı Ameliyatı (Endoskopik Papillotomi), Pankreas Kanseri Ameliyatları (Whipple Ameliyatı) ve Pankreas Kisti Ameliyatları (Kist Enjeksiyonu) uygulanmaktadır.
Göğüs Ağrısı Tedavi Sürecinde Ne Yapılmalı?
Eğer sol göğüste yaşanan ağrı kalp ile ilgili bir probleme işaret ediyorsa öncelikle kardiyovasküler sağlık uzmanlarına başvurulmalıdır. Kalp ile ilgili probleme işaret eden semptomlar; nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme, mide bulantısı ve kusmadır.
Ayrıca akciğer ile ilgili probleme işaret eden belirtiler; yüksek ateş, öksürük, balgam çıkarılmasıdır. Yine sol omuza vuran ağrı haricinde karın bölgesinde yaşanan yanma, ekşime gibi belirtiler reflü veya mide asidi şüphesini artırmaktadır. Bu nedenle belirtilerin dikkate alınarak gerekli bölümlere yönlendirme yapılması önemlidir.
Tedavi sürecinde tıbbi tedavilerin yanı sıra bireylerin üzerine düşen sorumlulukları da eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir. Bireyler tıbbi tedavi sürecinde düzenli beslenmeli, yeterli sıvı alımını sağlamalı, uyku düzenine dikkat etmeli ve stresten uzak durmaya çalışmalıdır. Ayrıca sigara kullanıyorsa bırakmalı veya kullanımını azaltmalıdır. Akciğer sağlığını korumaya yönelik egzersizler yapmalı; ancak kardiyo türündeki egzersizlerden uzak durmalıdır. Kalp sağlığını korumaya yönelik egzersizler yapmalı; ancak fiziksel aktivitenin hastaya önerilen sınırlar içinde yapılmasına dikkat edilmelidir.