Migren Ağrısına Ne İyi Gelir? Migrene İyi Gelen Bitkiler

Migren, ataklar halinde gelen, hafif ve orta şiddette ağrıdan çok genellikle zonklayıcı, başın bir tarafında yer alan ve bulantı, kusma ile göz ve ışık hassasiyeti görülebilen baş ağrısı türüdür. Migren ağrısına ne iyi gelir? sorusunun cevabı bu rahatsızlığı yaşayan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen migren, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Sık tekrarlayan migren ağrılarına ilaç tedavisi dışında doğal yöntemler de iyi gelebilir. Peki, migren ağrısına ne iyi gelir? Migrene ne iyi gelir? Migren için hangi bitkiler iyi gelir?

Migren Ağrısına Ne İyi Gelir?

Migren ağrısına iyi gelen yöntemler şu şekildedir;

  • Sıcak veya soğuk kompres uygulamak,
  • Meditasyon ve yoga gibi gevşeme tekniklerini uygulamak,
  • Migren tetikleyicilerinden kaçınmak,
  • Ağrı bölgesini hafifçe ovalamak,
  • Ortam ışığını azaltmak,
  • Su tüketimini arttırmak,
  • Düzenli uyumak,
  • Düzenli egzersiz yapmak.

Soğuk Kompres Uygulamak

Migren baş ağrısı çeken kişiler, soğuk kompres uygulamanın rahatlatıcı etkisi olduğunu ifade etmektedirler. Başın arkasına veya ağrılı bölgeye soğuk kompres uygulamak kan akışını azaltır ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Soğuk kompres ayrıca sinirleri uyarmak için soğuk reseptörleri serbest bırakarak baş ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygularken bir havluyu soğuk bir nesnenin etrafına sararak doğrudan cilde temas etmesini önlemek önemlidir. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kompresi uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi migren atağı başladığında veya migren ağrısı hissettiğiniz anlarda sıklıkla uygulayabilirsiniz.

Sıcak Kompres Uygulamak

Sıcak kompres uygulaması migrene iyi geldiği kadar boyun kaslarını da rahatlatır. Özellikle boyun ve omuz kaslarında gerilme nedeniyle oluşan migrenlerde sıcak kompres etkilidir. Sıcak kompres uygulamak için bir sıcak su torbasını veya ısıtılmış bir havluyu kullanabilirsiniz. Sıcak kompresi başınızın arkasına veya omuzlarınıza yaklaşık 15-20 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi migren atağı başladığında veya migren ağrısı hissettiğiniz anlarda sıklıkla uygulayabilirsiniz.

Ortam Işığını Azaltmak

Migren atakları genellikle ışık ve ses gibi uyarıcılara karşı hassasiyetle başlar. Migren ağrısı başladığında veya migren atağı sırasında ışığı azaltmak veya kapatmak faydalı olabilir. Bu şekilde gözlerin üzerindeki yük hafifler ve sinir sisteminiz daha fazla uyarılmadan dinlenme fırsatı bulur. Özellikle floresan lambaların yaydığı sert ışıklar migreni tetikleyebilir, bu nedenle bu tür ışıklardan kaçınmak önemlidir. Ortamda yumuşak ve doğal ışık kaynakları kullanmak da migren hassasiyetini azaltabilir.

Daha Fazla Su İçmek

Dehidrasyon migreni tetikleyebileceğinden su içmeyi arttırmak migrene iyi gelebilir. Su içmek vücuttaki kan akışını düzenler ve beyin hücrelerinin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Kan hacminin azalması dehidrasyona bağlı olarak kan basıncının düşmesine ve migrenin tetiklenmesine yol açar. Ayrıca su metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Migren atağı sırasında su içmek yanı sıra atakların yaşandığı dönemlerde yeterli miktarda su içmek de önemlidir. Günlük su ihtiyacınızı karşılamak için su şişesi kullanabilir, hatırlatıcı uygulamalar kullanarak su içmeyi ihmal etmeyebilirsiniz.

Düzenli Uyumak

Uyku düzensizliği migren ataklarını tetikleyebilir. Yeterli uyku almak migrenin yanı sıra diğer baş ağrı türlerinin de riskini azaltır. Uyku sırasında vücut dinlenir ve enerji depoları yeniden dolar. Ayrıca uyku sırasında beyindeki sinir hücreleri arasında iletişim düzelir. Uykusuzluk ise bu iletişimi bozarak migreni tetikleyebilir. Uyku süresi kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle 16 yaş üstü bireylerde günde ortalama 7-8 saat uyumak yeterli kabul edilir. Uyku düzenini bozacak kafein tüketiminden kaçınmak da önemlidir.

Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandırır ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Egzersiz ayrıca stres seviyelerini azaltarak endorfin salgılar ve serotonin üretimini artırır. Bu nörotransmitterlerin seviyesindeki artış migrenin şiddetini azaltabilir. Ancak yoğun egzersiz migreni tetikleyebilir, bu nedenle egzersizi aşırıya kaçmadan, düzenli olarak yapmak önemlidir. Yürüyüş gibi hafif kardiyo egzersizleri migrene iyi gelirken, kuvvet antrenmanları da kasların gevşemesine yardımcı olabilir.

Migren Tetikleyicilerinden Kaçınmak

Migren şikayeti olan kişilerin tetikleyicileri belirlemesi ve bu unsurlardan kaçınması önemlidir. Yaygın migren tetikleyicileri arasında stres, bazı gıdalar, hava değişiklikleri, adet dönemi, öğün atlamaları, uyku düzensizliği ve aşırı kafein tüketimi yer alır. Migren tetikleyicilerini belirlemek için bir günlüğe migren ataklarınızı not edebilirsiniz. Hangi durumlarda migren yaşadığınızı takip etmek, bu durumları tetikleyici olmaktan çıkararak migren ataklarını azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Ağrı Bölgesini Hafifçe Ovalamak

Migren ağrısı başladığında etkilenen bölgeyi nazikçe ovmak kan dolaşımını artırarak migren ağrısını hafifletebilir. Ovma işlemini parmak uçlarınızla yapabilir ve başınızın ağrıyan kısmını dairesel hareketlerle hafifçe ykoyabilirsiniz. Bu masaj benzeri ovma hareketleri başınızdaki gerginliği azaltarak rahatlama hissi yaratabilir. Ancak bu yöntemi migren atağı sırasında ilave ağrı hissettiğiniz durumlarda deneyebilirsiniz.

Migrene İyi Gelen Besinler

Aşağıda yer alan besinlerin düzenli tüketimi migrene iyi geldiği gibi aynı zamanda beyin sağlığını korur;

  • Yaban mersini,
  • Kavun,
  • Avokado,
  • İncir,
  • Muz,
  • Kereviz sapı,
  • Bitter çikolata.

Yaban Mersini

Yaban mersini antioksidan özelliği sayesinde iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Yaban mersini migrene neden olabilecek iltihabı azaltan antioksidanlar açısından zengindir.

Kavun

Kavun yüksek su içeriği sayesinde dehidrasyona bağlı oluşabilecek migren ataklarını engelleyebilir. Ayrıca kavun vitamin ve mineral içeriğiyle beyin sağlığını destekler.

Avokado

Avokado içeriğindeki B vitamini sayesinde sinir sisteminin dengede kalmasına yardımcı olur. B vitamini eksikliğinde sinir sisteminin işlevi bozulur ve bu durum migreni tetikleyebilir.

İncir

İncir içeriğinde bulunan potasyum sayesinde sıvı dengesini korur ve kan basıncını düzenler. Kan basıncındaki dalgalanmalar migreni tetikleyebileceğinden potasyum açısından zengin besinler tüketmek önemlidir.

Muz

B6 vitamini açısından zengin olan muz, serotonin üretimini artırarak migren şiddetini azaltabilir. Serotonin, ruh halimizi iyileştiren kimyasallardan biridir ve aynı zamanda migrenin de etkisini azaltır.

Kereviz Sapı

Kereviz sapı içeriğinde bulunan luteolin adlı madde sayesinde iltihabı azaltır. Kereviz sapının düzenli tüketimi beyin iltihabını azaltarak migrene iyi gelir.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata içeriğinde bulunan magnezyum sayesinde kan damarlarını gevşeterek migren ağrısını hafifletebilir.

Migrene İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Migrene iyi gelen bitkiler;

  • Papatya,
  • Kekik,
  • Nane yağı,
  • Limon otu,
  • Zencefil.

Papatya

Papatya çayı mide bulantısı gibi migrenle birlikte görülen semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kekik

Kekik yağı içerdiği thymol ve carvacrol maddeleri sayesinde spazmları önleyici etki gösterir. Kekik yağı ile yapılan masaj baş ağrısını hafifletebilir.

Nane Yağı

Nane yağı içerdiği mentol sayesinde kan damarlarını gevşetir ve bölgedeki kan akışını arttırır. Nane yağını şakaklarınıza veya boyun bölgenize sürerek migraine ağrısını hafifletebilirsiniz.

Limon Otu

Limon otu çayı sakinleştirici özelliği sayesinde stresle oluşan migrenleri hafifletebilir.

Zencefil

Zencefil çayı içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve iltihabı azaltır.

Scroll to Top