Sümkürme (Nazal Dekompresyon) kulakları, özellikle orta kulak basıncını doğrudan etkileyen bir seyahate çıkmadan önce yapılması gereken bir eylemdir. Daha çok bebek ve küçük çocukların seyahat ederken yaşadığı kulak ağrısı ve rahatsızlığının önlenmesinde de sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bu teknik, sümkürmeyi ve burun tıkanıklığını ortadan kaldırmaya yardımcı olan belirli nefes alma ve verme yöntemlerinden oluşur. Sümkürme, burun tıkanıklığı ve sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için de faydalı olabilir.
Sümkürme Nedir?
Sümkürme, burun boşluğunun havayla doldurulması ve burun yollarına giren yabancı maddelerin dışarı atılması amacıyla yapılan kuvvetli bir nefes verme eylemidir. Sümkürme işlemi sırasında alın, göz çevresi ve burun etleri dahil olmak üzere birçok kas ve yapı harekete geçer. Burun yollarında yüksek basınç oluşturarak burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Sümkürme işlemi her ne kadar basit bir eylem gibi görünse de dikkat edilmezse çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sümkürme Nasıl Yapılır?
Doğru sümkürme tekniği ile burun tıkanıklığından ve sinüzit ağrılarından hızlı bir şekilde kurtulmak mümkündür. Aşağıda doğru sümkürme tekniği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Sympson Tekniği
Sympson tekniği, burun tıkanıklığını ve sinüzit ağrılarını hafifletmek için kullanılan özel bir sümkürme yöntemidir. Bu teknik, özellikle çocuklarda seyahat kulak ağrısını önlemek için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Sympson tekniği nasıl yapılır:
- Derin bir nefes alın.
- Nefesi tutarken gözlerinizi kapatın.
- Burun deliklerini işaret parmağınızla kapatın.
- Ağzınızı kapalı tutarak “B” sesi çıkarın.
- Bu esnada yüzünüzün tüm kaslarını gevşetin.
- Nefesinizi 2-3 saniye tutun, ardından serbest bırakın.
Sympson tekniğini günde 3-4 kez uygulayarak burun tıkanıklığından ve sinüzit ağrısından kurtulabilirsiniz.
Alternatif Sümkürme Yöntemleri
Sympson dışında sümkürmenin başka yöntemleri de vardır. Bunlar arasında en yaygın olanları şu şekildedir:
- Klasik Sümkürme: Kafayı öne eğerek derin bir nefes alıp vererek burun yollarındaki basıncı azaltmaya çalışmak.
- Side-Side Sümkürme: Bir yandan yatarken derin bir nefes alıp vererek burun tıkanıklığını gidermeye çalışmak.
- Dondurma Sümkürmesi: Şu anda bir şey yemiyor veya içmiyorsanız, sadece nefes alıp vererek içinizden “yumurta” veya “dondurma” kelimelerini düşünerek bu kelimelerin baş hecelerini B sesiyle söyleyip burun deliklerinizi parmağınızla kapatabilirsiniz. Bu yöntemi yemek yedikten sonra en az 30 dakika geçtikten sonra uygulamaya özen gösterin.
Sümkürmenin Faydaları Nelerdir?
Sümkürmenin faydaları, tekniğin nasıl yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tıbbi tekniklerle yapılan sümkürmenin sağladığı faydalar ile doğru teknikle yapılmayan sümkürmenin sağladığı faydalar farklıdır.
Doğru Teknikle Yapılan Sümkürmenin Faydaları
Burundan hava girişi olmaması nedeniyle ağız nefesi ile uyumak zorunda kalan astım hastaları için sümkürme oldukça faydalıdır. Bu sayede astım krizi riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda sık görülen seyahat kulak ağrısını önleme konusunda etkili bir yöntemdir.
Burun etlerinin küçülmesine yardımcı olarak burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur.
Kulak zarı ile orta kulak arasındaki basıncı dengeleyerek işitme kaybını önler.
Sinüzit şikayeti olan kişilerde sinüs kanallarının açılmasına yardımcı olur ve sinüzit kaynaklı baş ağrısını hafifletir.
Sümkürmenin Zararları
Sümkürmenin zararları, özellikle de sümkürmeyi çocuklara zorla yaptırmak ve sümkürmeyi yanlış yapmak gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Doğru teknikle yapılan sümkürrmenin zararları yoktur ancak yanlış yapılan veya çocuklara zorla yaptırılan sümkürme işlemi aşağıdaki gibi sağlık sorunlarına neden olabilir:
- Menenjit
- Kafa travması
- Anevrizma
- Orta kulak iltihabı (Otitis Media)
- Diş etlerinde kanama
- Burun kanaması
- Baş ağrısı
- Zehirli gazların solunması
Sümkürmeden Sonra Kulak Ağrısı Olursa Ne Yapılmalı?
Eğer sümkürdükten sonra kulak ağrısı yaşarsanız bu durum genelde kısa süreli ve geçicidir. Yapmanız gereken en iyi şey, eğer mümkünse, kulak zarı ile orta kulak arasındaki basıncı dengeleyen manevi yöntemleri uygulamaktır. Ayrıca derin nefes alıp vererek ventilasyonu artırabilir ve kulak ağrısını hafifletebilirsiniz.