Rahim(matür) kaslarının içinde veya dışında oluşan iyi huylu tümörlere miyom denilir. Miyom çeşitleri olduğu gibi rahimde birden fazla de oluşabiliyor. Miyom sayısı ve büyüklüğü kişiden kişiye değişebildiği gibi aynı kişinin hayatı boyunca miyomun sayısı artış gösterebiliyor. Miyomlar genellikle belirti vermez ancak bazen ağrı, aşırı adet kanaması, idrar kaçırma gibi rahatsız edici belirtilere de yol açabiliyor. Bu belirtiler kişiyi psikolojik olarak da etkileyebiliyor.
Miyom Ağrı Yapar Mı?
Miyomlar genelde iyi huylu tümörler olduğu için fazla ağrı yapmaz. Ancak rahmin dışında büyüyen bir miyom rahimde kasılmalara neden olacağı için ağrı yapabilir. Ayrıca büyüdükçe komşu organlara baskı yapan miyomlar idrar torbasına veya barsağa baskı yaparak regl dönemlerinde ve bazen de kronik ağrı yapabilir.
Ağrının yanı sıra miyomlar aşırı adet kanaması, adetin bir hafta kadar uzaması, adet dönemlerinde kan pıhtıları atılması, adet dönemlerinde ve adet dışındaki zamanlarda lekelenme, adet dönemlerinde midede şişkinlik ve hazımsızlık hissi, sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve bacaklarda ağrı, yorgunluk gibi belirtilere de yol açabiliyor.
Genel olarak miyom belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Adet kanamasının normalden daha fazla olması
- Adet süresinin uzaması
- Adet dönemlerinde kan pıhtısı atılması
- Adet dönemlerinde ve dışında lekelenme olması
- Adet dönemlerinde göbekte şişkinlik ve hazımsızlık hissi
- Bel ve bacaklarda ağrı olması
- Sık idrara çıkma
- Kabızlık
- Yorgunluk
- Demir eksikliği anemisi
Miyomlar iyi huylu tümörlerdir ancak bazı nadir durumlarda miyomlar kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Bu nedenle her zaman uzman doktora görünerek gerekli kontrollerin yapılması önemlidir.
Miyom Ağrısına Ne İyi Gelir?
Miyomdan kaynaklı ağrılara sıcak uygulama iyi gelebilir. Aynı zamanda ağrının daha da şiddetini azaltmak için ağrı kesiciler de kullanılabilir. Ancak burada önemli olan nokta ağrının kaynağının ne olduğunun tespit edilmesidir. Eğer ağrı kesici kullanmadan rahat edebiliyorsanız herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ağrının kaynağı tespit edilemediği durumda;
- İltihap varsa iltihabı giderici
- Kas spazmı varsa kas gevşetici
- Dolaşım bozukluğu varsa dolaşımı düzene sokan ilaçların kullanılması gerekir.
Miyomlardan kaynaklı ağrılar genelde iyi huylu oldukları için ağrılara sıcak uygulama ve ağrı kesicilerin yanı sıra fizik tedavi yöntemleriyle de ağrılar azaltılabilir. Burada uzman hekimlerin önerdiği tedavilerin uygulanması önemlidir.
Sıcak Uygulama Nasıl Yapılır?
Sıcak su torbası veya sıcak havluyu ağrıyan bölgeye koyarak sıcak uygulama yapabilirsiniz. Bunu yapmak için sıcak su torbasını veya havluyu direkt cilde temas ettirmeden koymalısınız. Aksi halde cildinizde ısıya bağlı yanık oluşabilir. Sıcak uygulamayı 20-30 dakika süreyle tekrarlayarak yapabilirsiniz.
Miyom Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Miyom rahmi etkileyen bir hastalık olduğu için kadın doğum bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Kadın doğum bölümüne başvurarak gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.