Karın ağrısı; hazımsızlık, gaz, ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal rahatsızlıkların yanı sıra apandisit, safra kesesi rahatsızlıkları veya mide ülseri gibi karın içi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Karın ağrısı çocuklarda ve bebeklerde enfeksiyonlarda, annelerde ise gebelikle ilgili komplikasyonlarda görülebilir. Şiddetli karın ağrısı yaşayan kişilerin acil servise başvurması gerekir.
Karın Ağrısı Nedir?
Karın (abdominal) ağrısı; karın bölgesinde, midenin üst kısmından kasıkların üstüne kadar uzanan çizgide hissedilen herhangi bir ağrı, sancı veya rahatsızlık hissidir. Karın ağrısı genel bir terimdir ve birçok farklı durumu ifade edebilir. Ağrının yeri, türü ve şiddeti kişinin yaşadığı duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Karın ağrısının genel olarak karın bölgesindeki organların sağlığını tehdit eden bir durumun habercisi olduğu düşünülse de bazı durumlarda tamamen karın dışındaki organlarla ilgili sorunlara da bağlı gelişebilir. Örneğin; zatürre, kalp krizi veya pankreatit gibi durumlar da karın ağrısına neden olabilir.
Karın ağrısının en sık nedenleri arasında yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın zayıflayıp midedeki asidin veya yiyeceklerin geri gelmesi (reflü), mide veya on iki parmak bağıracında ülser, mide gribi (gastrit), safra kesesi rahatsızlıkları ve apandisit yer alır. Kadınlarda karın ağrısının en sık nedenleri arasında yumurtalık kistleri, dış gebelik, rahim iltihabı ve hamileliğe bağlı komplikasyonlar görülürken, erkeklerde ise fıtık, testis torsiyonu ve prostat iltihabı başlıca nedenlerdendir.
Karın ağrısı için öncelikle ağrının yeri dikkate alınmalıdır. Çünkü karın bölgesinde ağrı; kişinin karında farklı bir sorun olduğu anlamına gelmediği gibi karında farklı bir sorun olduğu anlamına da gelmeyebilir. Karın ağrısının nedeni kişinin beraberinde başka hangi semptomları yaşadığına bağlı olarak belirlenir.
Karın Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısının en temel belirtisi karın bölgesinde hissedilen ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu ağrı; kramp şeklinde, keskin, saplanır tarzda, boğazlayan, lokmaya takılma hissi veren veya karnım çok şiş gibi tarif edilen farklı türlerde olabilir. Ağrının şiddeti hafiften çok şiddetliye kadar değişebilir. Bazı durumlarda ağrı bel bölgesine de yayılabilir.
Karın bölgesinde ağrı dışında karın ağrısına eşlik edebilecek diğer belirtiler arasında iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, ishal, kabızlık, karında şişlik hissi, ateş, üşüme-titreme ve idrara çıkmada artış gibi semptomlar yer alır. Bu belirtiler kişinin yaşadığı mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra kadınsan üreme organlarıyla ilgili sorunlara da işaret edebilir.
Karın ağrısının genel olarak karın içi hastalıkların belirtisi olduğu düşünüldüğünden kişinin başka hangi belirtileri yaşadığı ve bu belirtilerin ne kadar sürdüğü önemlidir. Kısa süreli ve hafif karın ağrıları genellikle mide veya bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanırken, şiddetli ve uzun süre devam eden karın ağrıları apandisit, safra kesesi iltihabı veya bağırsak tıkanıklığı gibi daha ciddi durumların belirtisi olabilir.
Karın Ağrısının Nedenleri Neler?
Karın ağrısının nedenleri; mide ülseri, reflü, safra kesesi rahatsızlıkları, apandisit, kabızlık veya ishal gibi bağırsak problemleri ile kadınlarda yumurtalık kistleri, dış gebelik veya rahim iltihabı olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra
- Gaz
- Mide gribi (viral gastroenterit)
- Gıda zehirlenmesi
- Mide burkulması
- Pankreatit
- Böbrek taşı
- Divertikülit
- Ülseratif kolit
veya stress ve kaygı gibi psikolojik faktörler de karın ağrısı yaşanmasına neden olabilir.
Biliyer Kolik (Safra Taşı Ağrısı)
Biliyer kolik; safra kesesinde bulunan safranın yarattığı basınç nedeniyle ortaya çıkan karın ağrısını ifade eder. Safra taşının yarattığı basınç nedeniyle meydana gelen biliyer kolik atakları şiddetli ve dayanılmaz olma eğilimindedir. Bu ataklar genellikle yağlı yemeklerin tüketilmesi sonrasında safra kesesinin daha fazla safra salgılamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Biliyer kolik genellikle epigastrik bölgede (midenin üst kısmında) başlar ve sağ omuza kadar yayılan şiddetli ağrıyla karakterizedir. Ataklar genellikle 1-3 saat sürer ve sonrasında hafifleyerek kaybolur.
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi; bakteriler, virüsler veya toksinler içeren kontamine (kirlilik) gıdaların tüketilmesi sonucu meydana gelir. Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısını içerir. Karın ağrısı gıda zehirlenmesinin başlangıcında veya zehirlenmenin ilerleyen evrelerinde görülebilir. Şiddeti hafif ile orta düzeydedir ve zehirlenmeye neden olan yiyeceklerin tüketilmesinin hemen ardından başlayabilir.
Mide Ülseri
Mide ülseri; midenin astarını koruyan mukus tabakasını zayıflatan ve midenin sert asidik ortamına bağlı olarak midenin iç yüzeyinde oluşan yaralardır. Mide ülserleri genellikle NSAID olarak bilinen steroidal olmayan iltihaplanma azaltıcı ilaçların aşırı kullanımı veya Helicobacter pylori isimli bakteri enfeksiyonu nedeniyle meydana gelir.
Mide ülserinin en yaygın belirtisi karın ağrısıdır. Bu ağrı genellikle midenin ortasında lokma takılması hissiyle birlikte 1-3 saatlik bir süre zarfında yemek yedikten sonra ortaya çıkar. Mide ülserinin diğer belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, kilo kaybı ve iştahsızlık yer alır.
Göz Hastalıkları
Göz hastalıkları sonucu meydana gelebilecek enfeksiyonlar ve gözyaşı bezlerinin iltihaplanması karın ağrısına sebep olabilir. Ayrıca yabancı cisim batması gibi göz hastalıkları sonucu da karın ağrısı yaşanması muhtemeldir.
Mide Burkulması
Mide burkulması; midenin dönmesidir. Genellikle köpeklerde görülen bu durum insanlarda da oluşabilir. Mide burkulmasının kesin nedeni bilinmemektedir ancak aşırı yemek yemek, mideyi sıkıştıran giysiler giymek ve yoğun egzersiz yapılması mide burkulmasını tetikleyebilir.
Mide burkulması yaşayan kişilerde şiddetli karın ağrısı, kusma, mide şişkinliği, terleme ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler görülür. Mide burkulması acil müdahale gerektiren bir durumdur.
Pankreatit (Pankreas İltihabı)
Pankreatit; pankreas iltihabı olup akut ya da kronik şekilde gelişebilir. Akut pankreatit ani gelişen ve kısa süreli şiddetli pankreas iltihabıdır. Karında hassasiyetle birlikte şiddetli ağrı, bulantı-kusma, ateş ve sarılık gibi belirtilere yol açabilir. Kronik pankreatit ise uzun süre devam eden hafif iltihaptır. Ancak zamanla dokulara zarar vererek komplikasyonlara yol açabilir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı; idrar içinde bulunan maddelerin kristalleşerek sert taşlar haline gelmesidir. Küçük taşlar genellikle herhangi bir belirtiye yol açmazken daha büyük taşlar böbreklerde tahrişe neden olarakşiddetli karın ve bel ağrısı, kanamalı idrar yapma, sık idrar yapma ve bulantı-kusma gibi belirtilere yol açabilir. Böbrek taşı tanısı ultrasonografi veya BT taraması ile konulur.
Kadınlarda Karın Ağrısı Nedenleri
Kadınlarda karın ağrısının en sık nedenleri regl döneminden kaynaklanan adet sancıları ile yumurtalık kistleri, dış gebelik, rahim iltihabı ve erken gebelikte yaşanan komplikasyonlardır. Adet sancıları birkaç gün sürer ve hafiften orta şiddetteyken kist patladığında yaşanan ağrı daha şiddetli olabilir.
Travma Sonucu Oluşan Yaralar
Karı bölgesini etkileyen travmatik yaralanmalar (çarpma) sonucunda organ zedelenmeleri meydana gelebilir. Bu durumlar karaciğer veya dalak yırtılması gibi ciddi problemlere yol açabileceğinden travmatik yaralanmalarda doktor kontrolü oldukça önemlidir.
Divertikülit
Diyet lifinin yetersiz olması nedeniyle bağırsaklarda divertikül adı verilen kesecikler oluşabilir. Bu keseciklerin iltihaplanmasına divertikülit denir. Divertikülitin en yaygın belirtisi karın ağrısı olup bu durum özellikle göbek çevresinde hissedilir. Divertikülit tanısı tomografi aracılığıyla konulabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS)
Kronik bir bağırsak hastalığı olan İrritabl Bağırsak Sendromu; gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlıkla seyreden karın ağrılarını içerir. İrritabl Bağırsak Sendromu hastalarında bağırsak hareketlerinin normalden daha hızlı ya da yavaş olduğu gözlemlenir. İBS’nin tam nedeni bilinmemekle birlikte stres, bazı gıdalara karşı intolerans ve bağırsaktaki sinir hücrelerinin anormal şekilde çalışıyor olması İrritabl Bağırsak Sendromu’unu tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Ağrı Karakteristiklerinin Anlaşılması Neden Önemlidir?
Ağrı karakteristiklerinin anlaşılması; karın ağrısının altında yatan potansiyel nedeni belirlemeye yardımcı olur. Örneğin, lokmaya takılma hissi veren ve acı veren karın ağrısı mide problemlerine işaret ederken bıçak saplanır tarzda, ani ve şiddetli karın ağrısı ise apandisit belirtisi olabilir. Ağrının ne zaman başladığı, ne kadar sürdüğü ve hangi pozisyonda hafifledi veya ağırlaştığı gibi bilgiler doktorlara karın ağrısının nedenini belirlemede yardımcı olur.
Karın Ağrısında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Aşağıdaki durumlardan herhangi biri söz konusuysa acil servise başvurulmalıdır:
- Ağrı kısa sürede giderek kötüleşiyorsa
- Ağrı dayanılmaz seviyedeyse
- Ağrı ateşle birlikte artıyorsa
- Karnınız sertleştiyse
- Ağrı anüs bölgesine doğru yayılıyorsa
- Kusmuk kahve telvesine benziyorsa
- Kusmaktan sonra acılık hissi yoksa
- Karnınızda şişlik hissediyorsanız
- Kötü kokulu gaz çıkışıyla birlikte kanlı ishal varsa
- Kusmukta veya dışkıda kan varsa
- Nefes darlığı yaşıyorsanız
- Ağrıyla beraber baygınlık hissi varsa.
Kişilerde yukarıdaki belirtiler dışında hafif düzeyde karın ağrısı varsa önce evde kendi başlarına tedavi yöntemi deneyebilirler. Karında şişlik hissi veya gaz oluşumu durumunda sıcak su torbası uygulaması yapılarak rahatlama sağlanabilir. Ayrıca derin nefes alıp vererek gevşemek karında oluşabilecek gerginliğin hafiflemesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak düzenli yapılan egzersizler ile kasların güçlenmesi sağlanarak kas gerginliği nedeniyle oluşabilecek karın ağrılarının önüne geçilebilir.
Karın Ağrısının Tanısı Nasıl Konulur?
- Tıbbi öykü alma: Doktorlar öncelikle hastanın tıbbi geçmişini dinleyerek değerlendirme yaparlar. Bununla birlikte hastanın kullandığı ilaçlar, tanı konulmuş diğer hastalıklar varsa bunlar da önemlidir.
- Ağrı karakteristiklerini anlama: Doktorlar hastanın yaşadığı karın ağrısının karakteristik özelliklerini anlamaya çalışır. Bu noktada ağrının derecesi (hafif-orta-şiddetli), tipi (kramp tarzında-şiddetli-bıçak saplanır tarzda), lokasyonu (göbek çevresi-epigastrik bölgede) ve ne zaman başladığı gibi bilgiler tanıya yardımcı olur.
- Mümkünse direkt muayene: Karın bölgesinde hassasiyet varsa doktor el ile muayene yaparak hassas olan yerleri tespit ederler.
- Labratuvar testleri: Kan sayımı, elektrolitler, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri yapılabilir. Bunlara ek olarak idrar analizi de önemlidir.
- Kaviter Yüzeyel MRP: Özellikle kadınlarda yumurtalık kisti veya dış gebelikten şüphelenildiğinde Kaviter Yüzeyel MRP isteyebilirler.Kaviter Yüzeyel MRP ile Karında (Batında) Sıvı Toplanması Değerlendirilmesi Yapılabilir (Karına Girme).
Karın Ağrısında Hangi Testler İstenebilir?
- Kaviter Yüzeyel MRP
- Böbrek Taşı Şüphesi için Böbrek USG
- Tüm Abdomende Taşı Değerlendirmek için Abdommen USG
- Pankreas Tavsiye Pankreas MR
- Pankreas Şüphesi için Pankreas CA19-9 Kan Tahlili
- Pankreatit Şüphesi için Pankreas Amylase&Lypase Kan Tahlili
- Karbondioksit Arteriyel Tansiyonu Düşüklüğü Şeklinde Saptanan Metabolik Acidoz için Arteriyel Kan Gazı Tahlili
- Damar Tıkanıklığına Bağlı Gelişebilecek Infarktüs için Damar Tıkanıklığı Risk Testi (Doppler)’si
- Damar Tıkanıklığına Bağlı Gelişebilecek Infarktüs için Damar Tıkanıklığı Risk Testi (Doppler)’si
- Damar Yetersizliği Olursa Varis Tedavisi Gerekebilir
- Damar Yetersizliği Olursa Varis Tedavisi Gerekebilir
- Damar Tıkanıklığı Risk Testi (Doppler) ile Bacak Damarları Değerlendirilebilir
- Bacakta Atardamar Çarpıntısı Olursa Egzersiz/Tıbbi Tedavi/Uygulama/Girişim Gerekebilir
- Bacakta Atardamar Çarpıntısı Olursa Egzersiz/Tıbmi Tedavi/Uygulama/Girişim Gerekebilir
- Troid Bezinin Çalışmasının Bozulduğuna Dair Belirtiler Olursa Troid Testleri İstenebilir
- Troid Bezinin Çalışmasının Bozulduğuna Dair Belirtiler Olursa Troid Testleri İstenebilir
- Troid Kan Testi Sonuçlarının Normal Dışında Kalması Durumunda Tedavi Gerekebilir
- Troid Kan Testi Sonuçlarının Normal Dışında Kalması Durumunda Tedavi Gerekebilir
- Troid Kan Testi ile Troid Bezinin Çalışması Takip Edilebilir
- Böbrek Hastalığına Bağlı Olarak Gelişebilecek Anemi Takibi/Kanı Tekrar Transfuze Etmek Gerekebilir
- Böbrek Hastalığına Bağlı Olarak Gelişebilecek Anemi Takibi/Kanı Tekrar Transfuze Etmek Gerekebilir
- Böbrek Taşı Şüphesi Var İse Böbrek USG İstenebilir
liste-item-5 - Böbrek Taşı Olursa Böbrekten Taş Nasılda Alabilirler/Nefrostomi Neye Denir?/Nefrostomi Yapılması Gerekirse Nefrostomi Ne Demek? /Nefrostomi İğnesi’>Nefrostomi İğnesi /Nefrostomi İğnesi Ne Nedir? /Nefrostomi İğnesi Nefrotomi Nedir?
Karın Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Memorial Hospitals Group’a Bağlı Hastanelere Başvurabilirsiniz
Sadece belli hastalıklarda kullanılan ilaçların dışında kalan tüm ilaçlar kişinin kendi başına kullanabileceği ilaçlardır.
Karın Ağrısından Nasıl Korunur?
- Ateş Düştüğü Yere Bakar/Denir Ateş Baktırılmaz!
Ateşin Çocukluk Çağı Hastalıklarında Önemi Üzerine Yazımız İçin Tıklayınız!
Aşağıdaki yollarla kişilerin karın ağrısından korunması mümkündür:
- Dengeli beslenmek
- Sık ama az yemelidir
- Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır
- Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşı olmak önemlidir!
Karın Ağrısının Komplikasyonları Nelerdir?
- Aşağıdaki yollarla kişilerin karın ağrısından korunması mümkündür:
Ağrı kesiciler düzenli kullanıldığında midede tahrişe yol açabilir ve bu durum ilerleyen dönemlerde mide kanamasına yol açabilir. Mide kanamasından şüphelenildiğinde kişinin hızlıca doktora başvurması gerekir çünkü önemli miktarda kan kaybeden kişilerin hayatları tehlikeye girebilir.
cahrung Komplikasyonları Şunlardır:
- Ateşme (fıtık)
- Zatürree (pnöni) – Akciğer Enfeksiyonu)
Bebeklerde Karın Ağrısı Nedir?
Bebeklerde görülen tüm fiziksel gelişim süreçlerinde olduğu gibi bebeklerin sindirim sisteminin olgunlaşması da bebeklerde karın ağrısına zemin hazırlar. Sindirim sistemi olgunlaşmamış olan bebeklerde gaz oluşumu sıklıkla görülür ve bu da bebeklerde kolik adı verilen kronik karın ağrılarına neden olur.
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
sindirim-sistemi-olgunlasmamis-bebeklerde-gaz-sorunuvekolikkarinagrisi.jpg
sindirim-sistemi-olgunlasmamis-bebeklerde-gaz-sorunuvekolikkarinagrisi.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
sindirim-sistemi-olgunlasmamis-bebeklerde-gaz-sorunuvekolikkarinagrisi.jpg
sindirim-sistemi-olgunlasmamis-bebeklerde-gaz-sorunuvekolikkarinagrisi.jpg
bebeklerde-gaz-sorununun-belirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-gaz-sorununun-belirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-gaz-sorununun-belirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-gaz-sorununun-belirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolikbelirtileri-nelerdir.jpg
bebekte-karin-agrisivekolikbelirtilerinelsotudaki-yazimizdanokuyabilirsiniz:
Bebeklerde Karın Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Bebeğin huzursuz olması ve sık sık ağlaması bebeklerde görülen en yaygın karın ağrısı belirtisidir ancak bu bebeğin acıkmadığının veya altının kirlenmediğinin garanti edildiği durumda geçerlidir.
bebekte-karin-agrisivekolikbelirtilerinelsotudaki-yazimizdanokuyabilirsiniz:
Bebeklerde Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerin sindirim sisteminin olgunlaşmamış olması bebeklerde görülen kronik karın ağrısının en temel nedenidir ancakMemorial Health Group’a başvurarak bebekte görülebilecek diğer karın ağrısı nedenleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bebeklerde Karın Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeğin huzursuzluk nedeni anlaşılmalı ve buna göre tedavi planlanmalıdır çünkü bebeklerde görülen tüm huzursuzluklar karın ağrısından değil farklı sebeplerden kaynaklanabilir.
bebeğin-huzursuzlugu-karin-agrisindanmi.jpg
bebeğin-huzursuzlugu-karin-agrisindanmi.jpg
tedavi-yontemleri.jpg
tedavi-yontemleri.jpg
bebeğin-huzursuzlugu-karin-agrisindanmi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
tedavi-yontemleri.jpg
tedavi-yontemleri.jpg
Zaman içerisinde bebeğin huzursuzluğu geçecek olup bunun için ekstra bir tedaviye ihtiyaç olmayacaktır ancak bebeklerde görülen huzursuzluk süresi uzunsa bebeğin doktoruna danışmakta fayda vardır.
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
bebeğin-huzursuzluğu-nedeni-ve-tedavisi.jpg
Bebeklerde Karın Ağrısından Korunmak Mümkün Müdür?
Bebeğin huzursuzluğu geçici olup anne-babaların bebeklerini sakinleştirmeleri gerekir çünkü bebeklerde görülen çoğu huzursuzluk belli bir süre içerisinde geçmektedir.
daha-sonra-bebeginizi-sakinlestirmeye-calisabilirsiniz:
Bebeklerde Karın Ağrısını Sakinleştirme Yöntemleri Nelerdir?
Anne sütünün yeterince emilmesini sağlamak için bebeğe sık sık mama vermek gerekir çünkü bebeğin aç kalması bebeklerde görülen huzursuzluk nedenlerinden biridir.
bebekte-açliknedeniyle-huzursuzlukveaglama.jpg
bebekte-açliknedeniyle-huzursuzlukveaglama.jpg
sütü arttırmak için sıvıMemorial Baby & Kids Clinic’e başvurabilirsiniz! Memorial Baby & Kids Clinic’te Anne Sütünü Arttırmanın Yolları!
(Özellikle ilk altı ay only breast milk)
(Özellikle ilk altı ay sadece anne sütü)
Bebeklerde Karın Ağrılarını Sakinleştirme Yöntemleri Nelerdir?
Tüm bebekler farklı olduğundan sakinleştirme yöntemleri de bebeğe göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak aşağıdaki yöntemlerle bebeklerin huzursızlığı giderilebilir:
düşük sesle müzik dinletmekve televizyonu kapatmakbeşikveya pusetteminatürkün sesi/rahim sesiysevinçveheyecanlahava almakveya banyo yaptırmakbebek masajıuyku düzenini sağlamakgiydirirken sıkmamaya dikkat etmeksola doğru döndürmekveya dik tutmakdoğumdan sonraki üç ayda sıklıkla görülen kolik hastalığının tedavisi henüz mümkün değildir ancak yukarıdaki yöntemler bebeğinizin huzursızlığını gidererek kolikten kaynaklanan karın ağrısını hafifletebilir.
bebeklerde-karin-agrisivekolicbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-karin-agrisivekolicbelirtileri-nelerdir.jpg
bebeklerde-hazimsizlik-ve-kolikbelirtilerive-sebepleri.jpg
bebekte-açliknedeniyle-huzursuzlukveaglama.jpg
bebeğin-ağlaması-1.jpeg
bebeğinizin-ağlamasıyla-ilgili-aşağıdaki-yazılarımızdan-birazdan-okuyabilirsiniz:
(Nadiren bazı vakalarda bebeklere doktor tavsiyesiyle probiyotik içeren damlalar verilebilir ancak bunu her zaman doktorunuza danışarak yapmalısınız.)
Bebeklerde Karın Ağrısını Sakinleştirme Yöntemleri Nelerdir?
(Nadiren bazı vakalarda bebeklere doktor tavsiyesiyle probiyotik içeren damlalar verilebilir ancak bunu her zaman doktorunuza danışarak yapmalısınız.)
bebekte-açliknedeniyle-huzursuzlukveaglama.jpg
bebeğinizin-ağlaması-1.jpeg
Bebeğe herhangi bir ilaç verilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır çünkü bazı ilaçların bebeklere verilmesi uygun olmayabilir.
daha-sonra-bebeğe-ilaç-verme-yöntemlerini-aşağıdan-görebilirsiniz:
(Paracetamol türevi ilaçlar doktor tavsiye ederse verilebilir.)
Karın Ağrısıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1.Karın Ağrsı Çeşitlerinin Süresi Ne Kadardır? Nasıl Geçer?
Karında meydana gelen her türlü ağrı farklı sebeplere bağlı olarak geliştiği için kendine has karakteristik özelliklere sahiptir ve dolayısıyla her birinin süresi birbirinden farklıdır. Ağrı kendini diferansiyel tanıda belli bir seviyede ifade edebilme yeteneğine sahiptir fakat tam olarak neye bağlı olduğu kestirilemez.
(Ağrı kesinlikle bir organe bağlı ise o organa yönelik tedavi ile ağrı geçecektir.)
2.Karın Ağrsına Hangi Doktor Bakar?
(Ağrı kesinlikle bir organe bağlı ise o organa yönelik tedavi ile ağrı geçecektir.)
Ağrı kesinlikle bir organe bağlı ise o organa yönelik tedavi ile ağrı geçecektir.
Karında meydana gelen her türlü sorunda genel cerrahiler devreye girmektedir fakat kadın hastalıkları ve doğum bölümü de birtakım sorumluluklar üstlenmektedir.
3.Karın Ağrsından Önce Ne Yenir? Karnım Ağrıyor Ne Yemeliyim?
(Karında meydana gelen her türlü sorunda genel cerrahiler devreye girmektedir fakat kadın hastalıkları ve doğum bölümü de birtakım sorumluluklar üstlenmektedir.)
Karın ağrsından önce yenilebilecek gıdalar arasında pirinç lapası, muz ve elma sosu yer almaktadır.
(Ayrıca tavuk suyu da tercih edilebilir.)
4.Karın Ağrsından Ne Alabilirim?
(Ayrıca tavuk suyu da tercih edilebilir.)
Karın ağrısından alınabilecek ilaçlar arasında Parol – Paracetamol – Panadol – Tylenol – Calpol – Aferin – Cinfab – Cinfab Forte – Panadol Extra – Acupan – Acupan Drops – Actilyse – Actilyse Forte’ye daspirin ya da Naproksen vb.steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar’da kullanılabilir fakat bunlarında doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
(Ayrıca karbonatlı su içmekte karın ağrsına iyi gelmektedir.)
5.Karın Ağrsına Ne İyi Geliyor?
(Ayrıca karbonatlı su içmekte karın ağrsına iyi gelmektedir.)
Karın ağrısına iyi gelen şeyler arasında sıcak su torbası uygulanması, masaj yapılması ve hareket edilmesi yer almaktadır.
(Ayrıca derin nefes alıp vererek gevşemekte karında oluşabilecek gerginliği hafiflemesine yardımcı olabilir.)
6.Karın Ağrsına Soğuk mu Sıcak mı Torba İyi Gelir?
(Ayrıca derin nefes alıp vererek gevşemekte karında oluşabilecek gerginliği hafiflemesine yardımcı olabilir.)
Sütun sıcaklığı vücut sıcaklığından düşük ise sıcak su torbası uygulanabilir çünkü sıcak uygulama kan dolaşımını hızlandırmakta ve kasların gevşemesine yardımcı olmaktadır ancak bu yöntem gebelikte kullanılmamalıdır!