Rahim Polipi Nedir? Polip Ağrısı Hangi Belirtilere Neden Olur?

Rahim polipleri, rahmin içini döşeyen dokunun anormal şekilde çoğalması sonucu oluşan küçük, yumuşak lezyonlardır. Bunlar tek veya çok sayıda olabilirler ve boyutları mercimekten büyüğün tanesi kadar değişebilir. Polipler kanserojen olmayıp iyi huyludurlar. Genellikle 40-50 yaş aralığında görülür ve menopoz döneminde ortaya çıkma sıklığı artar. Kadınların yaklaşık %25’inde görülen rahim poliplerinin %10-15’i semptomatiktir. Yani ağrı, anormal kanama, kısırlığa yol açabilecek rahim içi yabancı cisim gibi şikayetlere neden olur. Poliplerin en önemli özelliği tekrarlama ihtimalidir.

Rahim Polipi Nedir?

Rahim polipleri, rahmin içini döşeyen dokunun anormal şekilde çoğalması sonucu oluşan küçük, yumuşak lezyonlardır. Bunlar tek veya çok sayıda olabilirler ve boyutları mercimekten büyüğün tanesi kadar değişebilir. Polipler kanserojen olmayıp iyi huyludurlar.

Rahim polipleri, rahmin içini döşeyen endometrium adı verilen dokuda meydana gelen anormal hücre büyümeleridir. Bunlar küçük veya büyük, tek ya da çok sayıda olabilir. Genellikle rahmin dış kısmına doğru büyürler ve rahim boşluğunda ya da rahim kanallarında (fallopiyan tüpleri) bulunurlar.

Poliplerin büyümesi yavaş olup yıllar içerisinde oluşurlar. Genellikle 40-50 yaş aralığında görülür ve menopoz döneminde ortaya çıkma sıklığı artar. Kadınların yaklaşık %25’inde bulunan poliplerin %10-15’i semptomatiktir.

Rahim Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim poliplerinin en sık rastlanan belirtisi anormal vajinal kanamadır. Bu kanamalar adet döneminden bağımsız olarak meydana gelebilir ve adetin uzun süreli devam etmesine neden olabilir. Ayrıca adetten daha fazla miktarda kan kaybına yol açabilir ve bu durum ilerleyen dönemlerde kansızlığa sebep olabilir. Kanamaların nedeni poliplerin rahmi kaplaması ve genişlemesine yol açarak rahimdeki damarları etkilemesidir.

Polipler adet sancısı olarak bilinen dismenoreye de neden olabilir. Bununla birlikte rahim polipleri kısırlığa ve zor gebeliklere de sebebiyet verebilir. Rahim polipleri, kadınların yaklaşık %30’unda kısırlığa neden olur ve gebeliklerinde %40’ında tekrarlayan düşük görülebilir.

Bazı hastalarda polipler hiç belirti vermeyebilir ve yapılan tetkikler sırasında tesadüfen saptanabilir.

Rahim Poliplerinin Nedenleri Nelerdir?

Poliplerin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak östrojen hormonunun etkisiyle büyüdüklerine inanılmaktadır. Bu nedenle poliplerin menopoz döneminde daha sık görülmesinin nedeni hormon seviyelerindeki değişime bağlı östrojen etkisinin azalmasıdır.

Polip oluşumunu tetiklediği düşünülen diğer faktörler arasında obezite, yüksek kan basıncı, kolesterol, tiroid ve hormon bozuklukları sayılabilir.

Rahim Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim poliplerinin teşhisi hastanın belirtilerini anlatmasıyla başlar. Şikayetlerin ardından jinekolojik muayenede spekulum ile yapılan pelvik muayenede anormal bir bulguya rastlanabilir. Teşhis için kesin yöntemler ise transvajinal ultrasonografi (TVUS), histerosalpingografi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya histeroskopi yöntemleridir.

Transvajinal ultrasonografide rahim iç tabakasını gösteren bir kesik görüntü (hypoechoic), histerosalpingografide poliplerden kaynaklanan ve rahim boşluğunun sınırlarını gösteren görüntüler elde edilebilir. Bu yöntemlerle kesin tanıya ulaşılamamakla birlikte polip varlığına dair bulgular elde edilir.

Kesin tanı için tercih edilen yöntem histeroskopidir. Bu yöntemde histeroskop adı verilen alet ile rahim içine girilir ve burada bulunan lezyonlar doğrudan gözlemlenir. Ek olarak histeroskopi esnasında rahim içindeki polip ya da diğer lezyonlardan biyopsi almak mümkündür.

Rahim Poliplerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim poliplerinin tedavisi cerrahidir. Poliplerin ortadan kaldırılması için histeroskopik cerrahi yöntem uygulanır. Histeroskopi yöntemi ile poliplere doğrudan ulaşılır ve rahatlıkla çıkarılabilirler. Ayrıca histeroskopi yöntemi ile rahimin içi gözlemlenir ve başka bir cerrahi işleme ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilir.

Poliplerin çıkarılması ağrısız bir işlem olup genel anestezi gerektirmez. İşlem sonrası hastalar günlük yaşantılarına kısa sürede dönebilirler.

Rahim Polibi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Polipi olan hastalara herhangi bir ek tedavi yöntemi önerilmez. Cerrahisiz tedavi mümkün olmadığından poliplerin alınmasının ardından hastaların yaşamlarında dikkat etmeleri gereken herhangi bir durum bulunmamaktadır. Adet dönemlerinde ağrı ya da anormal kanama gibi belirtiler devam ederse doktora başvurulması önerilir.

Rahim Polibi Ağrısı Nasıl Olur?

Polip ağrısı, adet sancısı olarak bilinen dismenore ile birlikte görülebilir. Bu ağrı karın alt bölümünde hafif veya şiddetli şekilde hissedilir ve adet dönemleriyle sınırlı kalmayıp rahim polibinin varlığında sürekli hale de gelebilir.

Adet Polibi Nedir?

Adet polibi olarak bilinen rahim polipleri, adet kanamasının daha yoğun ve fazla olmasına neden olurlar. Adet polibi rahmin içini döşeyen endometrium dokusundan gelişen, genellikle ufak boyutlarda olan iyi huylu lezyonlardır.

Scroll to Top