20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik dişler genellikle 17-25 yaşları arasında çıkar. Bu dişlerin çıkması esnasında yaşanan ağrılar ve sorunlar oldukça yaygındır. Diş etinin iltihaplanması, komşu dişlere baskı yapılması gibi nedenlerle 20’lik diş çıkarırken ağrı yaşanabilir. Bu ağrı genellikle normaldir fakat aşırı ve dayanılmaz bir ağrı yaşıyorsanız bir diş hekimine görünmeniz tavsiye edilir.

İnsanlarda genellikle 4 adet 20’lik diş bulunur ve bunlar alt ve üst çenede yer alır. Her bir çenede 2 tane 20’lik diş olması durumunda toplamda 8 tane 20’lik diş bulunması beklenir. Ancak bazı insanlarda hiç 20’lik diş olmayabilir. 20’lik dişler genellikle yemeklerin diş aralarına takılması nedeniyle sorun yaratır.

20’lik Dişler Ağrı Yapar mı?

20’lik (yani üçüncü büyük) dişler genellikle dişlerin en son çıktığı için ağrı ve rahatsızlık verebilirler. Bu dişlerin çıkarılması sırasında diş etlerinde yaralar oluşabilir, komşu dişlere baskı yapılabilir veya diş etleri iltihaplanabilir. Bu durumların hepsi ağrıya neden olabilir. Ayrıca 20’lik dişlerin çıkması sırasında bazı kişilerde sinirlerde hassasiyet meydana gelebilir. Bu da kişiyi etkileyen bir başka 20’lik diş ağrısı durumu olarak ifade edilebilir.

20’lik Diş Ağrısının Nedenleri

İnsan ağızlarında genellikle 28 tane ana diş bulunur. Bunlar üst ve alt çenede toplamda 14 ana diş şeklinde ifade edilebilir. Ağızlarda toplamda 28 ana diş olduğuna göre bazen 32 tane diş de olabiliyor ki bunlar da 20’lik dişler olarak ifade ediliyor. Yani 20’lik dişler insanlarda bulunan ekstra birer diştir.

İnsanlarda genellikle 4 adet 20’lik diş bulunur ve bunlar alt ve üst çenede yer alır. Her bir çenede 2 tane 20’lik diş olması durumunda toplamda 8 tane 20’lik diş bulunması beklenir. Ancak bazı insanlarda hiç 20’lik diş olmayabilir. 20’lik dişler genellikle yemeklerin diş aralarına takılması nedeniyle sorun yaratır.

Bir kişi 20’lik dişlerini çıkartmadıysa ve hala ağızlarında yer alıyorlarsa bu durumda kişi 8 adet büyük dişe sahip demektir. Bu büyük dişler de kişinin çiğneme işlevini büyük ölçüde yerine getirmesine yardımcı olur.

Bu kadar çok sayıda dişin ağızda yer alması durumunda sıkışıklığa neden olacağı için de bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. İşte bu noktada 20’lik dişlerin çıkması sırasında ağrı yaşanmasının nedenleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş Eti İltihabı: Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumda özellikle de yemek artıkları ve plaklar mikrop barındırmaya başlayabilir. Zamanla bu durum enfeksiyona neden olabilir ve enfeksiyon da diş etlerinin iltihaplanmasına. Kişide ateş, halsizlik, yorgunluk gibi enfeksiyon belirtilerinin yanı sıra ağrı yaşanmasına neden olabilir. 20’lik dişlerin çıkması sırasında özellikle de arka kısımlarında yemek yenecek bir alan bulunmadığı için kişi bu bölgeyi fırçalayamadığı için bu bölgenin enfekte olması ile birlikte iltihaplanma durumu yaşanabilir.
  • Komşu Dişe Baskı: Alt çenede yer alan 20’lik dişler üst çeneye, üst çenede yer alan 20’lik dişler de alt çeneye baskı yaparak ağrı oluşumuna neden olabilir.
  • Diş Eti Çekilmesi: Özellikle de sigara kullanan kişilerde zaman içerisinde diş etlerinde çekilmeler meydana gelebilir. Bu da 20’lik dişlerin çıkması ile birlikte ağrı yaşanmasına neden olabilir.
  • Kist Oluşumu: Bazı durumlarda 20’lik dişlerin altında kistler oluşabiliyor. Bu da kemikte boşluklara neden olacağı için ağrı meydana getirebilir.
  • Sinir Hassasiyeti: Kişinin sinir sistemi bazı uyaranlara karşı hassas olabiliyor. Özellikle de çiğneme sırasında sinirlerin uyarılması ile birlikte kişinin ağrı yaşamasına neden olabiliyor.
  • Diş Çürüğü: Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumda kişide diş çürükleri meydana gelebiliyor. Zaman içerisinde çürükler sinirler ile temas edebiliyor ve bu da kişinin ağrı yaşamasına neden olabiliyor.
  • Diş Arası Açılması: Zaman içerisinde dişlerde plombesiz kalan bir aralık olabiliyor. Bu da bakteriler için saklanabilecek bir alan oluşturabiliyor. Bakteri üremesi de enfeksiyon ve iltihaplanmaya sebep olabiliyor.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik diş ağrısı yaşayan kişiler bu durumdan kurtulmak için çeşitli yöntemlere başvurabiliyor. Öncelikle kişiler evde çeşitli yöntemleri deneyerek bu ağrılara iyi gelmesini umdukları yöntemleri deneyebiliyor.

Ayrıca kişiler ilaç kullanımı ile de 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtını arayabiliyor. Bunun yanı sıra kişilerin mutlaka bir hekim kontrolünden geçmesi ve ağrının kaynağının tespit edilmesi tavsiye ediliyor.

Ağrı Kesici İlaçlar

Kişiler ağız sağlığına dikkat etmesinin yanı sıra ağız hijyenlerine de önem vermeleri gereken bir yaşam tarzı oluşturmalı. Bunun yanı sıra kişiler ağız ve diş sağlığına dikkat etmedikleri durumda çeşitli enfeksiyonlar ile karşılaşabiliyor. Ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerin enfeksiyon oluşumuna sebep olacak plak birikintileri, tartarlar ya da yemek artıkları olmaması için ağızlarını her zaman temiz tutmaları gerekiyor.

Buna ek olarak kişiler ağız ve diş sağlığına dikkat etmedikleri durumda enfeksiyon oluşması nedeniyle iltihaplanma, şişme gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Bu tür durumların yaşanmasının önüne geçmek için kişiler enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlayacak durumları ortadan kaldırmaları gerekiyor.

Kişilerin enfeksiyon oluştuğu durumda başvurabilecekleri yöntemlerden biri de ilaç kullanımı oluyor. Ağrı kesici özellik gösteren ilaçlar enfeksiyon nedeniyle yaşanan ve kişileri oldukça rahatsız eden ağrılara iyi gelebiliyor.

Sıcak Kompres Uygulaması

Ağrının sebebi tespit edilebildiği durumda kişilerin yapabileceği bir başka uygulama ise sıcak kompres oluyor. Islak bir havlunun sıkılarak uygulanması ya da sıcak su torbasının konulması ile kişilerin ağrılarının hafifletmeleri mümkün olabiliyor.

Diş Macunu Gargara

Ağrı yaşandığı durumda kişilerin yapabilecekleri bir diğer yöntem ise gargara oluyor. Diş macunu ile hazırlanacak olan gargara, ağızdaki mikrop sayısının azalmasına yardımcı olabileceği için kişilerin daha az ağrı yaşamasına yardımcı olabiliyor. Bunun yanı sıra ağızdaki plak birikintilerinin, tartarların temizlenmesine de yardımcı oluyor.

Buz Uygulaması

Şişme meydana geldiği durumda buz uygulaması ile kişilerin şişmenin azalması ve dolayısıyla ağrılarının hafiflemesi mümkün olabiliyor. Buz torbasının konulabileceği bölgeler ise yanaklar ya da dudaklar olarak ifade edilebiliyor. Buz uygulamasının doğrudan cilde temas etmemesine, buz torbasının bir havluya sarılı şekilde uygulanmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Ağız Gargarası

Kişilerin ağız kokusu şikayetleri olmadan da ağız gargarası kullanmaları enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ağız gargaraları içerdikleri maddeler sayesinde ağızdaki bakteri sayısının azalmasına katkıda bulunuyorlar.

Sıcak Tuzlu Su Gargarası

Tuzlu su gargarası yapmak enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Bunun yanı sıra ağızdaki yaraların iyileşmesine katkıda bulunuyor, mikropların temizlenmesine yardımcı oluyor.

20’lik Diş Ağrısında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Eğer kişiler dayanılmaz bir ağrı yaşıyorsa, baş ağrısı, ateş, mide bulantısı gibi semptomlarla birlikte ağrı yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz tavsiye ediliyor. Ayrıca bölgede şişme meydana gelmesi, bölgedeki dokuların rengine değişiklik olması gibi durumlarda da bir doktora görünmeniz tavsiye ediliyor.

Scroll to Top